Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els contenidors intel·ligents no aturen les crítiques pel porta a porta
  • CA

“Estem molt perduts. L’Ajuntament no ha gestionat bé aquesta iniciativa perquè no ha explicat d’una forma clara el procés de reciclatge que havíem de seguir els veïns. A nosaltres ens enviaven les cartes amb la teoria, però després la pràctica ha resultat ser d’una altra manera. No sabem com hem de reciclar, quan podem tirar la brossa dels altres residus o com funciona el clauer dels nous contenidors intel·ligents d’orgànica”, es queixa l’Anna Ferrer, veïna del barri de Sant Andreu de Palomar.

El desconcert és generalitzat entre els veïns, que ja van rebre el sistema de recollida porta a porta amb crítiques, i que ara, amb els contenidors intel·ligents, no creuen que s’hagi resolt completament el caos. Els 15 primers contenidors, que permeten comptabilitzar les aportacions de residus dels veïns i bonificar aquells que reciclen, van arribar al barri el passat 17 de gener.

Tot va començar el 24 de maig del 2021 amb la primera fase de la recollida porta a porta de les escombraries. Molts veïns no entenien el sistema de recollida o no podien seguir l’horari de recollida de les brosses i havien de deixar les bosses de paper, cartró i reciclatge, o els cubs d’orgànica dins de la seva llar durant un parell de dies. Alguns van optar per deixar les bosses al carrer durant tot el dia perquè no aguantaven més l’olor que desprenien els residus: “Ocupaven massa espai a casa, la meva família i jo tenim un pis molt petit i a l’estiu feia molta pudor. Nosaltres ho vam intentar, però tots tres treballem i no podíem seguir l’horari de recollida perquè ens tocava a les quatre de la tarda. Igual que ens va passar a nosaltres, li va passar a altres famílies. La gent ho deixava fora de casa tot el dia i els carrers eren un abocador”, relata el Juan Pablo Mena, veí de Sant Andreu de Palomar.

Concentració contra el porta a porta / Jordi Play
Concentració contra el porta a porta / Jordi Play

La recollida del porta a porta té un horari que varia segons el carrer, mentre que els cubs d’orgànica es recollien cada dia, el paper, el cartró i el reciclatge no es feien ni es fan diàriament. L’olor de les bosses al carrer van alertar els veïns i va ser llavors quan el veïnat de Sant Andreu de Palomar va decidir manifestar-se i fer una recollida de firmes per empènyer el consistori a repensar la iniciativa del porta a porta. Alguns partits de l’oposició també van carregar contra el sistema, fins al punt que la pressió va fer que el govern municipal repensés el projecte.

A partir d’aleshores, l’Ajuntament va decidir eliminar els cubs petits d’orgànica i implantar al barri contenidors d’orgànica intel·ligents. La resta de brosses reciclables continuarien a peu de carrer com al principi: “Em sembla millor aquest sistema perquè el problema principal eren els cubs d’orgànica, els que desprenien més olor, però continuo pensant que no és funcional per al barri perquè la iniciativa no la segueixen tots els veïns i no crec que duri gaire. Els carrers no estan més nets, és més, la gent deixa la brossa fora dels contenidors perquè no saben com funciona el xip i ja està cansada”, esmenta Lola C, veïna del barri.

Aquests nous contenidors intel·ligents funcionen amb un clauer electrònic que permet obrir el contenidor a través d’un mecanisme a qualsevol hora del dia. Però molts veïns encara no tenen accés al clauer o els que tenen no saben com funciona i no poden tirar la brossa al contenidor més proper del seu domicili: “Hi ha molta gent del barri que camina quinze minuts i va a la plaça de les Palmeres per tirar la brossa d’orgànica perquè no els agrada el sistema”, explica Lola C. A més, l’Emília, veïna també del barri, argumenta que els veïns no només deixen la brossa al carrer com si res, sinó que molta gent que encara no té el xip opta per deixar la brossa dintre de les paperes: “Sempre hi ha bosses a les paperes i bosses al carrer, és una mala imatge per al barri. El clauer triga una setmana a funcionar des que el tens a casa, però no obre tots els contenidors intel·ligents d’orgànica”, esmenta l’Emília.

Un veí demana informació sobre el nou sistema de recollida porta a porta a Sant Andreu / Jordi Play

Creu, a més, que l’Ajuntament no ha sabut fer una bona tasca pedagògica per explicar com funciona el nou sistema de contenidors intel·ligents: “No han sabut gestionar-ho ni connectar amb els veïns, haurien d’explicar com funciona el xip i donar-lo a tots els domicilis”, diu l’Emília. Té 83 anys i defensa que la gent vol tenir el pis net i poder estar tranquil·la a casa sense necessitat de la recollida del porta a porta. A més, creu que si hi hagués més informació sobre el clauer seria més eficaç la implantació de contenidors intel·ligents per a tots els residus, perquè no caldria seguir cap franja horària.

Però no tothom està descontent. La Teresa Alonso recorda que l’Ajuntament va donar dos clauers per cada pis per si un no funcionava i què, el sistema és molt fàcil: “Simplement has de saber que hi ha dos tipus de clauers; un obre els nous contenidors intel·ligents d’orgànica de color de plata i l’altre obre els contenidors intel·ligents d’orgànica marrons, que ja han modificat perquè també funcionin amb el clauer”. Així, cada veí del barri té un clauer o un altre depenent del nombre d’habitants del seu bloc de pisos.

“A la gent li costa molt fer canvis, i més la gent gran, que està acostumada al sistema de sempre”, apunta la Teresa, que creu que s’haurien de fer més xerrades informatives. Ella sap que hi ha dos clauers perquè va trucar al telèfon d’informació del porta a porta, però abans ningú l’havia informada prèviament: “A mi no em funcionava el xip amb tots els contenidors intel·ligents, llavors vaig decidir trucar i em van explicar que hi havia dos tipus de clauers i de contenidors. El que ha passat és que l’Ajuntament no ha informat bé i la gent no s’ha volgut informar”, sentencia.

També, en Fernando pensa que el sistema seria més funcional si hi haguessin xerrades de com funcionen els nous contenidors d’orgànica intel·ligents i del clauer que els obre. Aposta perquè hi hagi contenidors intel·ligents per a tots els residus perquè la gent no veuria la recollida del porta a porta com una obligació. Però sosté que el problema està en el fet que no tothom té el xip i no tothom el sap utilitzar. “Els veïns no haurien d’estar pendents de l’horari de recollida dels altres residus i podrien tirar la brossa a qualsevol hora del dia, però primer cal que ens expliquin com funcionen els clauers perquè molta gent no en té ni idea”, diu Fernando.

Protesta contra el porta a porta / Jordi Play
Protesta contra el porta a porta, en imatge d’arxiu / Jordi Play

Com funciona el clauer?

El clauer dels nous contenidors intel·ligents d’orgànica funcionen a través d’un mecanisme senzill, però no obre tots els contenidors. Cal tenir en compte que hi ha 2 tipus de clauers: els dels nous contenidors d’orgànica platejats, que es reparteixen als veïns de comunitats de més de 20 habitants; i els contenidors d’orgànica marrons de sempre, que ara també funcionen amb xip i són els assignats als blocs de pisos de menys de 20 habitants.

Una vegada el veí sap quin és el seu clauer, el procediment és senzill. Ha de tocar amb el xip del clauer el botó del contenidor d’orgànica. Tot seguit, baixar la palanca que es troba al cantó dret i ja s’obre. “És més fàcil del que sembla”, anima la Teresa Alonso.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa