Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Atrapats al porta a porta: l’Ajuntament no permet donar-se de baixa a veïns de Sant Andreu

La controvèrsia ha acompanyat el porta a porta des que es va estrenar a Sant Andreu de Palomar a finals de maig. Mentre l’Ajuntament de Barcelona ha mirat de destacar que ha fet duplicar el reciclatge de seguida al barri, la retirada de residus renunciant als contenidors ha despertat queixes perquè la brossa s’acumula als carrers els vespres i atia molèsties pels sorolls dels camions de recollida –que han de circular per més carrers–, per pudors i per plagues, segons afirmen particulars i col·lectius veïnals.

Troben també que el mètode és intrusiu, perquè les escombraries que es llencen deixen de ser anònimes, almenys, a ulls de l’Administració: les bosses translúcides i els cubells que el consistori lliura inclouen un xip que revela al personal de neteja a quin habitatge corresponen. L’Ajuntament va reclamar dades personals abans d’implantar el nou sistema. Tot i que la documentació enviada a les llars donava a entendre que seria possible anul·lar la identificació, alguns ciutadans han constatat que no és possible fer marxa enrere. L’Agència de Protecció de Dades de Catalunya (APDC) estudia el cas.

Formularis i incentius

L’Ajuntament va fer arribar uns formularis per inscriure’s al porta a porta, que comporta un canvi d’hàbits profund: les deixalles s’han de deixar al portal, a peu de carrer, s’han de treure de 20.00 a 22.00 hores i no tots els dies es pot baixar tot tipus de residus. A l’espera de finalitzar el període d’assaig per precisar quins procediments s’estenen a tota la ciutat, el govern municipal justifica que requereix les dades per supervisar si el reciclatge s’incrementa per assolir els estàndars que la Unió Europea exigeix. Alhora, pretén incentivar-ho, a priori, a partir de l’any que ve, rebaixant la taxa d’escombraries a qui li permeti comprovar que les separa adequadament mitjançant el codi personal.

D’aquí que els impresos s’haguessin d’emplenar amb nom, cognom i DNI del titular de l’habitatge. Els mateixos documents esmentaven que les dades es podrien treure del programa de gestió de retirada de deixalles si algú ho demanava. L’Ajuntament, però, ha denegat les primeres sol·licituds rebudes per cancel·lar-ne la cessió.

Avís en què consta que els participants del porta a porta tenen dret a suprimir dades personals / Cedida
Fragment de l’avís en què consta que els participants del porta a porta tenen dret a suprimir dades personals / Cedida

“No podem eliminar o prescindir de les dades personals dels veïns i veïnes del tractament específic creat a tal efecte”. És la resposta amb què va topar un ciutadà de Sant Andreu el mes passat, quan va voler que es complís el que constava escrit en l’avís previ a registrar-se al nou servei. “Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició i limitació sobre les vostres dades”, s’indicava en un document que calia signar abans d’instaurar-se el porta a porta.

Sol·lictud denegada

La realitat s’ha demostrat ben diferent: no s’accepta remoure les dades personals de la plataforma d’ús restringit a l’Ajuntament, on comptabilitza quants residus de diferents fraccions aboca cada llar. Ho quantifica a partir dels codis alfanumèrics que s’adhereixen a bosses i cubells, que identifiquen una adreça concreta. El govern local, però, explica que també se’ls associa el nom d’una persona. Diu que és per comunicar-se “amb el veïnat de manera personalitzada i àgil i poder resoldre possibles incidències ràpidament”. En contrast amb la negativa a ometre la identitat del sol·licitant de la base de dades amb què opera el porta a porta, el consistori sí que ha admès llevar-li de l’aplicació mòbil on els veïns poden consultar quanta brossa i de quin tipus han tirat a la setmana i al mes.

Encara que l’opció de retirar les dades figura en una notificació amb el segell de l’Ajuntament, l’executiu local respon ara al TOT Barcelona que tal possibilitat no existeix. Justifica que les atribucions que té conferides per retirar deixalles li legitima per prioritzar el que jutja com un bé comú superior. En aquest cas, la salvaguarda del medi ambient com a fi últim de la recollida selectiva de residus.

“En l’àmbit de la protecció del medi, no és admissible primar el dret individual de l’interessat a una protecció de les seves dades personals mitjançant el consentiment per sobre dels drets de la resta dels ciutadans a una protecció del medi adequada”, al·lega l’Ajuntament. Diu basar-se en la normativa europea i estatal de protecció de dades per sostenir que “en aquesta matèria, l’Administració competent pot tractar les dades” dels participants en el sistema de recollida i “identificar-los sense el seu consentiment per raó de l’interès públic prevalent”. L’entrega de dades de contacte va ser pràcticament absoluta als carrers de Sant Andreu de Palomar immersos al projecte: segons l’Ajuntament, només vuit domicilis i set comerços no les van donar.

Fragment de la desestimació de l'Ajuntament a suprimir dades personals / Cedida
Fragment de la desestimació de l’Ajuntament a la petició d’un particular perquè suprimís les seves dades personals / Cedida

Aparent “contrasentit”

L’argumentació que l’Ajuntament ara detalla no la va exposar al veïnat quan se li va instar a identificar-se per desplegar la prova. En canvi, sí que li va fer esment que les dades es podrien esborrar un cop es lliuressin. “Tot i semblar un contrasentit, normativament és el procediment que està establert”, justifica el consistori, que rebla que el document on mencionava el dret de supressió “respon a un avís genèric i normatiu que cal incorporar sempre que es recullen dades de caràcter personal”. L’executiu municipal es refereix a una hipòtesi per la qual troba sentit que l’opció s’expliciti en l’escrit: que un veí es mudi i abandoni l’àrea del porta a porta de Sant Andreu. “En aquest cas, es podria estimar la supressió de les seves dades personals”, assenyala.

Veïns de Sant Andreu han traslladat queixes al respecte a l’Agència de Protecció de Dades de Catalunya, igual que al Síndic de Greuges i la Síndica de Barcelona. L’APDC afirma que està “investigant la casuística concreta” de les desestimacions a persones que han tractat de desempallegar-se del sistema. Sobre la paradoxa que el dret anunciat es revelés després inefectiu si s’invocava, diu que ha d’examinar les particularitats del cas abans de pronunciar-s’hi. L’Agència sí que indica que no ha emès cap informe per regular l’ús de dades pel model de porta a porta de l’Ajuntament de Barcelona ni que l’autoritzi a no eliminar dades personals cedides. El regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, va afirmar que l’APDC ha donat “totes les indicacions” al consistori sobre com procedir-hi. L’executiu municipal contesta ara que “s’ha seguit la metodologia recomanada” per l’agència.

Preocupació per la privacitat

El moviment de protesta que ha sorgit a Sant Andreu creu incongruent que es rebutgi revocar les identificacions quan no s’advertia que seria així a l’hora d’inscriure’s-hi. També pensen que la fonamentació jurídica que planteja el consistori és feble. L’Associació Veïnal de Sant Andreu Sud ha instat a suspendre el porta a porta per repensar-lo. Opina que altera la quotidianitat –per exemple, amb horaris no adaptats a les circumstàncies de cadascú– i qüestiona que la privacitat quedi, en certa forma, a la vista de qualsevol: les bosses obligatòries per dipositar els residus al carrer són transparents perquè els controladors puguin revisar si s’ha efectuat la separació que s’exigeix per endur-se la brossa. L’entitat tem que, de retruc, doni pistes als lladres per seleccionar potencials víctimes de robatoris.

L’associació veïnal preferiria que s’instal·lessin contenidors intel·ligents, en què els veïns també s’han d’identificar amb una targeta, però sense que certes intimitats quedin a escrutini públic. Falta per veure quin mètode de recollida s’acaba generalitzant en el futur quan el porta a porta s’ampliï al conjunt de Barcelona, però el govern municipal ja anticipa que els sistemes identificadors amb xip “seran sempre els mateixos” per a tots els domicilis.

En una compareixença recent, Eloi Badia va dir que calia “més pedagogia” per esvair “reticències als codis” i “possibles pors a la vulneració de dades confidencials”. “Hem de fer esforços per tranquil·litzar els veïns que no fem ús de dades ni ens interessa obrir bosses per buscar cap tipus d’informació, però igual que passa amb l’aigua o la llum que es consumeix, necessitem saber què s’està produint per bonificar la taxa d’escombraries”, va defensar. En canvi, l’Associació Veïnal de Sant Andreu Sud creu que seria més convenient que les reduccions a l’impost s’apliquessin valorant el reciclatge global per zones i no de forma individualitzada.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: La alcaldia te lo afina a agost 01, 2021 | 21:27
  La alcaldia te lo afina agost 01, 2021 | 21:27
  VOTEU COLAU!!!
  • Icona del comentari de: Seràfi Bandarra i Grataconys a agost 02, 2021 | 08:11
   Seràfi Bandarra i Grataconys agost 02, 2021 | 08:11
   Aquesta fara bo al Porcioles, te Sant Andreu brut con no estaba mai
   • Icona del comentari de: Al Bandarra a agost 02, 2021 | 16:04
    Al Bandarra agost 02, 2021 | 16:04
    Quin comentari més poca-solta i ridícul. N'hi ha que cada dia estan pitjor.
  • Icona del comentari de: Afineu més... en la separació de les fraccions de les deixalles que genereu a casa vostra a agost 02, 2021 | 16:38
   Afineu més... en la separació de les fraccions de les deixalles que genereu a casa vostra agost 02, 2021 | 16:38
   Voteu amb senti cívic, les llistes democràtiques que vulgueu, però, separeu les deixalles domèstiques, així vosaltres i els vostres, a mig i llarg termini viureu millor.
 2. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a agost 01, 2021 | 21:35
  Tripartit no, gràcies agost 01, 2021 | 21:35
  El somni de la Comuna Pudenta és una societat controlada com la xinesa. El proper pas serà un xip a la ullera de cada ciutadà per saber quants cops va cada dia a can Felip i el volum i la composició dels pets
  • Icona del comentari de: Al tripartit no gràcies a agost 02, 2021 | 15:58
   Al tripartit no gràcies agost 02, 2021 | 15:58
   Ets un irresponsable ximplet, fa anys que separo entre envasos, paper / cartró, vidre d'envasos, orgànica, rebuig i olis de cuina... i a mi ningú m'imposa res. En tot cas m'auto-imposo el sentit comú i el respecte a l'entorn. Els que us quixeu sou els que no respecteu mai res, en aquest cas la recollida selectiva i plena de sentit comú, de les deixalles domèstiques.
 3. Icona del comentari de: Anònim a agost 01, 2021 | 21:39
  Anònim agost 01, 2021 | 21:39
  Si sou d'un barri on la Colau està implantant el sistema d'espionatge i control de les deixalles, és important no emplenar els formularis ni respondre a cap pregunta dels empleats que us enviïn a casa
  • Icona del comentari de: A l'anònim a agost 02, 2021 | 16:17
   A l'anònim agost 02, 2021 | 16:17
   Et delates tu mateix. Si sempre haguessis separat i depositat les deixalles on toca, ara els ajuntaments, en aquest cas el de Barcelona al districte de Sant Andreu, no haurien de fer tants de "controls" i "seguiments". A més si fas una cosa bé, que hi ha de dolent ? Si realment et sents "espiat" i "controlat" et delates, ja que tu ho vols seguir fent malament, per això et queixes, tros de quòniam. Els realment perjudicats som els que sempre ho hem fet bé, ara hi ha uns dies i unes hores determinats, abans solament hi havia assenyalades horaris als contenidors del rebuig i de la matèria orgànica, però si amb aquest sistema hi ha més gent amb més sentit cívic recuperat, benvingut.
 4. Icona del comentari de: fat boy a agost 02, 2021 | 08:38
  fat boy agost 02, 2021 | 08:38
  Pero es que encara hi ha algu que, quan l'administracio li demana les dades, hi posa la veritat?.
 5. Icona del comentari de: Desde Berlin a agost 02, 2021 | 09:14
  Desde Berlin agost 02, 2021 | 09:14
  A Alemanya ja fa 30 anys que ho fan així, no tanta tonteria Siusplau , qui generi més brossa que pagui i qui no recicla bé també i punt.
  • Icona del comentari de: Compares als pixapins dels Comuns amb el mon civilitzat? a agost 02, 2021 | 14:56
   Compares als pixapins dels Comuns amb el mon civilitzat? agost 02, 2021 | 14:56
   Hey! a Suècia paguen 10 vegades mes impostos que aqui. Que et sembla si l'hi diem a la Ada que te marge de sobres per fregirnos amb mes impostos i tases? Llavors ens sentirem tant orgullosos de estar a la mateixa alçada de Suècia.
   • Icona del comentari de: Gavanenc a agost 02, 2021 | 16:03
    Gavanenc agost 02, 2021 | 16:03
    El comentarista des de Berlin té raó. A més no és una qüestió d'impostos, és de sentit comú i de sentit cívic. A més si es classifiquen les deixalles abans d'abocar-les al contenidor adient, es podrien abaixar les taxes d'escombraries. Ara els que ho fem bé paguem pels que no ho fan. És així.
  • Icona del comentari de: Juas! i qui ho decideix això? a agost 02, 2021 | 15:27
   Juas! i qui ho decideix això? agost 02, 2021 | 15:27
   Fixa't fa quatre anys enrera vaig canviar el meu domicili de traball a casa meva per poder estalviar quatre rals del munt d'impostos i tases que hem de pagar els autònoms. Treballo en digital així que els unics residus que genero van a parar a la paperera de reciclatge del meu ordinador. Als sis mesos, rebo una notificació, amb multa de l'ajuntament, on se'm reclamava que pagues la taxa de residus. La carta em tractava poquet mes que de delinqüent per no haver-ho fet jo abans per la meva conta. Obviament vaig anar a reclamar... 600 euros em volien fer pagar per unes deixalles que mai havia fet. AL final... mesos perduts, funcionaris INUTILS (si, he dit INUTILS!, jo m'he d'estar constantment reciclant i formant per poder menjar) i pagar aquests 600 euros. "Home, alguna deixalla faras. Paga un sistema privat de recollida de deixalles i te'l descontarem de les taxes" pàraules textuals d'una dona amb cabell tenyit de colors, que s'estava alla darrera del mostrador, i que n i se'n amagava de tenir el Facebook obert en pantalla. L'hi vaig dir que els meus únics residus eren PDF's i PNG's... no sabia ni el que era un PNG...
   • Icona del comentari de: A Juàs a agost 02, 2021 | 17:47
    A Juàs agost 02, 2021 | 17:47
    Per la "meva conta" ? Potser volies dir : Pel meu compte o pel teu compte. Els comptes de les "xarxes", també els bancaris, els deutes i els dubtes sempre han estat masculins, els que ho canvieu es degut a la nova moda de feminitzar el gènere masculí ? El món pot funcionar millor, però, tots hi hem de posar alguna cosa per la nostra part. Dir que el fet de separar les deixalles, es una imposició, no dic que ho escriguis tu, però hi ha persones que ho pensen així, tampoc ajuda a anar millor. Per la resta crec que allò que et passa és degut a que les administracions solen anar retardades en l'adaptació dels serveis i taxes a la realitat que ens envolta, però, això s'ha esdevingut sempre, ara com que tot canvia més ràpid es fa molt més evident i palès.
  • Icona del comentari de: A quina pat d'Alemanya vius? Quin porcentatge dels teus impostos van a la gestío dels residus? a agost 02, 2021 | 15:30
   A quina pat d'Alemanya vius? Quin porcentatge dels teus impostos van a la gestío dels residus? agost 02, 2021 | 15:30
   Com que veig coneixes be com funciona el sistema impositiu i de gestió de dades privades del copntribuent alemany, m'agradaria que il·luminesis a un "tonto" com jo. Fa mes de deu anys que treballo per alemanya, i desconeixia totes aquestes bondats.
 6. Icona del comentari de: Gecko a agost 02, 2021 | 15:50
  Gecko agost 02, 2021 | 15:50
  Sembla mentida. Si la gent en general tingués més sentit comú, més consciència i més de respecte pel bé comú, i no llencés totes les deixalles juntes -el contrari del que es reclama des de fa anys - no fer cap distinció entre envasos, papers i cartró, ampolles de vidre, matèria orgànica i rebuig ha causat la reacció dels municipis. Si la separació de les deixalles és fes bé en termes generals o a un nivell tolerable, ara no estaríem parlant d'aquest tema. Els que ara ho critiquen son els que ho llencen tot junt, no n'han fet mai separació o a mitges. Als que fa anys que fem separació de les deixalles, el nou sistema ens afecta menys, en el sentit que ara ens hem d'adaptar a uns horaris específics, mentre abans deixavem cada fracció en el contenidor ad hoc quan calia, és a dir quan teníem alguna bossa plena i sobretot la fracció orgànica. Les persones que fem la separació, sabem que la bossa del rebuig, una volta has separat envasos, papers, vidre i matèria orgànica és la menys voluminosa, per la qual cosa el contenidor gris hauria i podria 'ésser més petit. La quantitat de matèria orgànica depèn de si es cuina i es menja més o menys a casa, sembla que des del març del 2020 hom menja més a casa i doncs, els contenidors de matèria orgànica ( solen ésser els més petits ) haurien d'estar sempre plens... i no és pas així.
 7. Icona del comentari de: Marianna a agost 02, 2021 | 15:59
  Marianna agost 02, 2021 | 15:59
  Els que fins ara no heu fet mai la selecció de les deixalles de casa vostra, si us plau, per decència, absteniu-vos d'escriure comentaris.
 8. Icona del comentari de: Anònim a agost 03, 2021 | 02:04
  Anònim agost 03, 2021 | 02:04
  Apa que no canten la colla de llepaculs a sou que escriuen comentaris favorables a l'invent de la Colau !
 9. Icona del comentari de: La censura fa caguera a agost 03, 2021 | 12:34
  La censura fa caguera agost 03, 2021 | 12:34
  Encara que ho censureu. Llegint amb cura els comentaris es veu d'una hora lluny l'estratègia dels sicaris a sou de la Colau: associar les crítiques al sistema de control i espionatge amb el no voler seleccionar les deixalles, per desprestigiar els crítics

Nou comentari

Comparteix