Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament nega que el porta a porta provoqui plagues i pudors a Sant Andreu

Tot i la polèmica que ha provocat mobilitzacions a Sant Andreu, l’Ajuntament evalua amb bona nota les primeres cinc setmanes d’aplicació del sistema porta a porta de recollida d’escombraries al barri, en què es prescindeix de contenidors i els veïns han de dipositar els residus segons de quin tipus són en uns horaris prefixats. El regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, ha afirmat que Sant Andreu s’ha situat entre les zones que “més reciclen de Catalunya i la que més a l’àrea metropolitana” amb el nou model, que ha fet créixer el reciclatge al barri d’un 37% a un 76%, segons l’Ajuntament. Alhora, Badia ha negat que estigui generant plagues i pudors a alguns carrers del barri. En canvi, l’Associació Veïnal Sant Andreu Sud sí que ha alertat de proliferació de “rosegadors, escarbats i insectes” per la brossa que s’acumula al carrer.

“És una qüestió que ens preocupa molt i estem amatents, però no tenim constatació de plagues ni detectem una presència major que en altres districtes“, ha afirmat Badia. Encara més, ha considerat que és impossible que n’hi hagi perquè les escombraries de matèria orgànica -les que generen més putrefacció i més poden atreure insectes i rates- no es permet que es treguin cada nit, sinó que s’han d’abocar dos dies a la setmana.

El regidor ha rebatut que es pugui donar un problema d’insalubritat a Sant Andreu, “com tampoc es dona a la resta de municipis que també fan porta a porta i que tenen el mateix clima mediterrani que a Barcelona”, ha emfatitzat. “No som tan diferents a Berga, on no hi ha problema, ni tampoc al Véneto o a Munic. Barcelona no ha de tenir una maledicció i que li caiguin les set plagues quan no ha passat a la resta”, ha reblat Badia, que ha afegit que tampoc han detectat incidents per males olors a causa del porta a porta.

Badia ha desmetit que es plantegés que la prova pilot s’aturés en la última reunió de seguiment amb entitats del barri. Per contra, l’Associació Veïnal de Sant Andreu Sud ha demanat en un comunicat suspendre el sistema mentre no es minimitzin els perjudicis. En tot cas, el regidor sí que ha contemporitzat més amb les crítiques de les entitats veïnals a l’expressar que s’introduiran canvis al sistema. “No dic que tot funcioni bé”, ha concedit Badia, que ha detallat que cada setmana es localitzen 150 bosses amb escombraries que es treuen al carrer quan no toca i que, ha admès, “generen molèsties”. En aquest sentit, ha manifestat que es faran “campanyes específiques” per mirar de revertir-ho.

Així mateix, Badia ha explicat que s’estan modificant rutes dels camions per reduir queixes per soroll a la nit mentre no es treu a concurs fins a l’octubre la contractació d’una nova flota de vehicles més silenciosos. Ha afegit que també es demanarà que la brossa es deixi al cantó dels vehicles de les voreres per evitar que els invidents puguin ensopegar amb les escombraries que s’amunteguin a la banda de les façanes. Per ara, però, no contempla instal·lar contenidors intel·ligents -com reclamen algunes veus- ni ampliar a quatre els dies de recollida de matèria orgànica.

Bonificacions al rebut

El regidor també ha expressat que l’Ajuntament treballa per introduir bonificacions de cara a 2022 perquè “els veïns que fan l’esforç i reciclen bé paguin menys”, ha dit. A priori, l’estalvi en la taxa d’escombraries no es podrà introduir a tota la ciutat, però es vol incorporar a Sant Andreu, on a les bosses es col·loca un adhesiu amb un xip que permet identificar quina llar les ha llançat. El codi també ha generat debat a Sant Andreu, per la revelació de dades privades i íntimes que pot suposar. Badia ha reconegut que cal que l’Ajuntament faci més pedagogia per apagivagar inquietuds.

Per la seva banda, el director de l’Agència de Residus dela Generalitat, Isaac Paraire, ha avalat la introducció del porta a porta a Sant Andreu, que es preveu estendre també a Horta. Tot i que ha evitat polemitzar, Paraire ha considerat que “calen millores” i ha demanat a l’Ajuntament que “estigui al costat de les inquietuds” dels veïns. Encara que ha dit comprendre els neguits, el responsable de la Generalitat ha recalcat que el porta a porta és una aposta “de país” per complir amb els objectius d’incrementar el reciclatge a què la Unió Europea obliga i ha afegit que “si la tria es fa bé, és infinitament més net, menys problemàtic i amb menys plagues que el sistema amb contenidors”.

Més notícies
Escombraries a la vorera a Sant Andreu / Associació Veïnal Sant Andreu Sud

Sant Andreu es revolta contra el porta a porta

Notícia: Sant Andreu es revolta contra el porta a porta
Comparteix
L'associació de veïns considera que el sistema de recollida de residus ha fracassat i demana una reflexió profunda
Notícia: Sant Andreu es revolta contra el porta a porta - Mobile
Concentració contra el porta a porta / Jordi Play

Junts es queixa que el porta a porta s’estengui a Sant Antoni “sense consens”

Notícia: Junts es queixa que el porta a porta s’estengui a Sant Antoni “sense consens”
Comparteix
Recorda els "seriosos conflictes" que el sistema de recollida d'escombraries ha generat a Sant Andreu
Notícia: Junts es queixa que el porta a porta s’estengui a Sant Antoni “sense consens” - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Serafi Bandarra i Grataconys a juliol 07, 2021 | 13:30
  Serafi Bandarra i Grataconys juliol 07, 2021 | 13:30
  L'Ajuntament pot dir lo que vulgui, pero cucas, escarabats i a la nit ratas ja ni han.
 2. Icona del comentari de: Joan de Sant Andreu a juliol 07, 2021 | 13:34
  Joan de Sant Andreu juliol 07, 2021 | 13:34
  Sí tinguessis dignitat hauries dimitit. Un poble al qual hauries de servir, en contra i danyat per les teves decissions. Reconeix no serveixes com a servidor públic. Que t importa més el sou de la poltronA?
  • Icona del comentari de: Marta a juliol 07, 2021 | 21:36
   Marta juliol 07, 2021 | 21:36
   Que divertit serà veure-us sortir per potes de Barcelona quan intenteu imposar això a Gràcia, on tothom ja t'odia, Badia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa