Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’oposició colla Colau per l’anul·lació de la taxa de residus
  • CA

Diferents grups de l’oposició de l’Ajuntament de Barcelona pensen interpel·lar el govern de l’alcaldessa Ada Colau aquesta setmana per la clatellada judicial a compte de la taxa de recollida de residus, que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul·la. Cs i PP presenten les seves respectives proposicions amb un objectiu idèntic, suspendre d’immediat la recaptació del tribut. Per la seva banda, ERC també interpel·larà sobre el gravamen al govern municipal, que ha anunciat que mantindrà el recàrrec sobre el rebut de l’aigua mentre es dirimeix el recurs a la resolució judicial.

Tot i que l’executiu municipal ja ha deixat clar que no pensa retornar ara per ara els imports als contribuents, Cs i PP coincideixen a reclamar al bipartit municipal que rectifiqui, acati la sentència cancel·lant ja el tribut i reemborsi la recaptació. El regidor de la formació taronja Paco Sierra ha parlat de “taxa frau” i ha considerat que “grava doblement els barcelonins”, perquè “es paga a nivell metropolità pel mateix concepte”.

El membre de Cs ha opinat que la taxa contra la que el TSJC s’ha pronunciat té “afany recaptatori” i l’ha catalogada d'”injusta”. “Ho és perquè va lligada al consum d’aigua, que no determina la capacitat econòmica dels contribuents i penalitza persones que fan adequadament la separació de residus”, ha retret Sierra.

Calbot judicial

La sentència de l’alt tribunal conclou que l’Ajuntament va justificar el recàrrec amb un infome “excessivament genèric”. La pretensió de la taxa és que pagui menys qui més recicli, quelcom que només serà possible destriar quan s’implantin els contenidors intel·ligents a tota la ciutat. El govern va optar per calcular-ho segons la despesa de l’aigua mentre no s’estenen els contenidors intel·ligents, pels quals no hi ha data per instal·lar-los al conjunt de la capital, després del polèmic desplegament del porta a porta al barri de Sant Andreu.

Cs pensa que el recàrrec “ha fet de facto desincentivar la separació de residus”, a parer de Sierra. Per la seva banda, el president del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, ha manifestat que cobrar la taxa de residus en funció de la despesa en el rebut d’aigua és “indecent”.

Els populars proposen que l’Ajuntament creï una provisió dins dels comptes municipals per tornar la recaptació de la taxa, que va començar a cobrar-se fa dos anys. El PP diu que el govern municipal “es va inventar” el recàrrec com un “mer instrument recaptatori més”. Els conservadors sostenen que la pressió fiscal a Barcelona és la més alta de les ciutats de l’Estat espanyol. “El govern municipal no para de ficar la mà en la butxaca dels barcelonins”, recrimina Bou.

Més notícies
La Font Màgica de Montjuïc / Ajuntament de Barcelona / Europa Press
Els busos turístics hauran de pagar una taxa per aparcar a Montjuïc
Notícia: Els busos turístics hauran de pagar una taxa per aparcar a Montjuïc
Comparteix
L'Ajuntament impulsa un nou impost per regular l'estacionament als voltants de la font de Montjuïc
El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, en una atenció recent als mitjans des de l'Ajuntament de Barcelona / ACN
L’Ajuntament manté la taxa de residus mentre en recorre la nul·litat
Notícia: L’Ajuntament manté la taxa de residus mentre en recorre la nul·litat
Comparteix
De moment no es retornarà als contribuents el que ja se'ls ha cobrat a través del rebut de l'aigua
ls Bombers de Barcelona han hagut d’intervenir en un incendi, que s’ha produït pels volts de les dues de la matinada per causes que encara es desconeixen, en un camió d’escombraries propulsat per gas natural.
Espectacular flamarada per un incendi en un camió d’escombraries
Notícia: Espectacular flamarada per un incendi en un camió d’escombraries
Comparteix
Els fets s'estan investigant i alguns testimonis expliquen que han sentit tres explosions abans que el vehicle s'incendiés
L'antiga presidenta del grup municipal de Ciutadans a Barcelona, Luz Guilarte, en una atenció als mitjans de comunicació / Ciutadans
Ciutadans aposta per Luz Guilarte com a alcaldable per Barcelona
Notícia: Ciutadans aposta per Luz Guilarte com a alcaldable per Barcelona
Comparteix
L'actual presidenta del grup municipal taronja relleva d'aquesta manera Manuel Valls com a cap de llista

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa