Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El TSJC tomba la taxa de recollida de residus de Barcelona
  • CA

La secció primera del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul l’acord de plenari de febrer de 2020 que instituïa la nova Taxa de Recollida de Residus (TRR) creada per l’Ajuntament de Barcelona el 2020 i cobrada a través de la factura de l’aigua. La companyia Aigües de Barcelona havia presentat un recurs contenciós-administratiu contra el nou gravamen fiscal i la justícia li ha donat la raó.

No obstant, la decisió no és ferma: l’Ajuntament pot presentar un recurs de cassació davant del Suprem. Fonts municipals indiquen a aquest diari que de moment no s’ha rebut cap notificació sobre la decisió. Quan es rebi, els serveis jurídics l’estudiaran i posteriorment se’n farà la valoració política.

La sentència, a la que ha tingut accés el TOT Barcelona, conclou que el tribut és nul perquè l’Ajuntament el va justificar a través d’un informe tècnic “excessivament genèric” que no concreta la imputació dels costos dels residus totals a cada llar barcelonina. “Es desconeix quin és el criteri seguit per calcular limport de les quotes corresponents a les diferents categories”, sosté la magistrada Virginia de Francisco Ramos.

La individualització de la brossa

L’informe oferia un càlcul del cost de la recollida d’escombraries a la ciutat i el dividia entre tots els contribuents concernits. La quantitat resultant, recorda el document judicial, suposava una taxa d’entre 27,65 euros i 216,38 euros segons els trams de renda de cada llar. Com a conseqüència d’aquest càlcul preveia que les arques municipals ingressarien uns 41 milions d’euros extra, tenint en compte diverses reduccions per a persones vulnerables. No fixava una correlació entre la brossa que genera cadascú i la taxa, perquè actualment la generació de residus només queda individualitzada als barris amb recollida porta a porta, a través de xips personalitzats als contenidors i bosses.

Aprovada amb els vots de Bcomú, PSC i ERC

La taxa es va aprovar amb el vot dels dos partits del govern (BComú i PSC) i el suport d’ERC i el vot en contra de la resta de partits. Tot i el ‘sí’ a la votació, els republicans es van sumar a la petició de la resta de formacions d’individualitzar com abans millor aquest recàrrec fiscal perquè realment pagui menys qui més recicla. Una fita que, com ha reconegut més d’un cop el govern, només s’assolirà amb la implantació de contenidors intel·ligents a tota la ciutat. Tècnicament els contenidors estan ja preparats, però políticament no s’ha fixat cap calendari per la implantació de canvis en la recollida de brossa a nous barris, després de la polèmica al porta a porta de Sant Andreu.

Aquest dilluns, després de conèixer-se la notícia, ERC s’ha desmarcat de la taxa i ha criticat el rigor del govern municipal. “Amb aquest cas duem unes quantes sentències que indiquen que l’Ajuntament justifica de manera insuficient, sense oferir alternatives, o sense exposar públicament una normativa”, ha valorat el regidor Max Zañartu, en referència al veto hoteler, les multiconsultes o la Zona de Baixes Emissions també tombades per tribunals.

Per la seva banda, la líder de Ciutadans a l’Ajuntament, Luz Guilarte, ha parlat de “taxa frau”. Cs ha anticipat que reclamarà que es retorni la devolució de la recaptació als contribuents. El portaveu de Junts al Consistori, Jordi Martí, ha reclamat al bipartit de comuns i PSC que no recorri contra la sentència i que elabori una nova ordenança que gravi en funció de la generació de residus. Junts ha considerat que la taxa impugnada desincentivava el reciclatge.

La nova taxa va desembarcar als rebuts de les llars al juliol, en plena crisi de la Covid. El moviment veïnal també es va pronunciar en contra de la taxa: la FAVB va considerar que no tenia “sentit” vehicular-la a través del rebut de l’aigua. A més de les crítiques, es dona el cas que els barcelonins ja paguen una altra taxa de residus, la la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus municipals (TMTR). Una repercuteix als contribuents el cost del tractament de les escombraries i l’altra –la municipal– el que costa la recollida.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Esperant a desembre 28, 2022 | 17:36
    Esperant desembre 28, 2022 | 17:36
    I això, com ho tenim? Perquè jo soc una persona que viu sola i genera una bosseta minúscula d'escombraries (que reciclo escrupulosament) i gràcies a la senyora Colau, l'inefable Eloi Badia i tota la seva tropa he passat de pagar (2019) una taxa de tractament de residus municipals de 5.59€ (+ Cànon de l'aigua + taxa clavegueram + IBI a part) i ara (desembre del 2022) n'estic pagant 32,33€ (no els 4€ que els trilers comuns ens van anunciar) sense comptar l'augment del Cánon i el de la taxa de clavegueram que també han pujat pel seu compte. Total: factures de 111€. Em sembla una pujada indecent. Un mes vaig tenir una fuita indetectada i vaig haver de pagar 358€. Com és que la gent no es revolta? Tanta gent tenen a la menjadora, els Comuns?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa