La Rambla alliberarà espai però ajorna la reforma

Amics de la Rambla arranca un compromís municipal de mínims pel 2021, que inclou retirar les parades dels antics ocellaires

Les finances municipals post-coronavirus s’han emportat per davant la reforma de la Rambla, com ja havia insinuat el govern municipal. La remodelació anunciada fa una dècada no tindrà dates i pressupost fins almenys l’any vinent, segons ha anunciat aquest dijous Amics de la Rambla, que agrupa comerciants i col·lectius de l’avinguda. L’entitat es va reunir amb responsables de l’Ajuntament de Barcelona aquest dilluns i ha fet públics els compromisos municipals aquest dijous, coincidint amb una roda de premsa dels regidors Jaume Collboni, Janet Sanz i Jordi Rabassa que s’ha ajornat al darrer moment per “problemes d’agenda”.

L’associació reivindica posar en marxa la reforma urgentment per revitalitzar un dels punts de Barcelona més afectats per la crisi. No obstant, el consistori no cedeix i els va traslladar que manté l’actuació sense calendari. Enguany preveu aprovar el projecte executiu –el document que estableix tots els detalls de la reforma– però deixa per a “mig termini” dotar de pressupost i calendari les obres. De “2022 en endavant” concreta l’entitat, en un comunicat.

Tot i així, l’Ajuntament s’hauria compromès, segons l’entitat, a fer millores pal·liatives al passeig aquest mateix 2021 per reviscolar-lo. Això inclouria sobretot alliberar espai a la calçada central amb la retirada definitiva de les parades successores dels ocellaires, un cop resolt el conflicte judicial que mantenien amb l’ajuntament per la concessió. També accepta incrementar les tasques de manteniment i tirar endavant iniciatives culturals i comercials per atraure vianants. En canvi no va haver-hi una promesa tan clara, indica al TOT Barcelona, per a altres elements que la reforma preveu retirar, com cabines telefòniques o armaris de subministraments.

Fonts municipals confirmen a aquest diari que el govern d’Ada Colau “ha estat treballant en les actuacions de la Rambla” i que dimarts vinent les detallarà en la roda de premsa ajornada.

Ràdio, flors i quioscos

Una de les novetats que havia anunciat el consistori era la reconversió d’una parada de flors sense ús en una emissora de ràdio municipal, anomenada Ràdio Rambles. Havia d’estar en funcionament “a finals de febrer”, segons va dir el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, però de moment no s’ha estrenat. De la quinzena de parades que queden al passeig, almenys una altra ha tancat i espera nou ús.

Una altra en desús, la que estava situada més avall, va ser retirada perquè era davant d’un quiosc i generava un coll d’ampolla al tram ja de per sí més estret del passeig. A diferència del rebuig d’Amics de la Rambla a les botigues de gelats i souvenirs que van succeir els ocellaires, l’entitat demana “preservar al màxim el mercat de la flor” i pensar nous usos relacionats amb el món floral per als negocis que pleguin.

Els quioscos sembla que tenen garantida la continuïtat una llarga temporada: la concessió vigent dura fins 2030. El Pla Especial de la reforma preveu moure’ls per facilitar el pas de vianants, però no serà un canvi gens immediat. Les converses entre ajuntament i venedors de premsa van fent sense pressa per acordar les reubicacions, en paral·lel als tràmits urbanístics.

Més informació

Nou comentari