Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La nova Rambla tindrà una ràdio pròpia que emetrà des d’una antiga parada de flors
  • CA

La nova Rambla vol rescabalar els errors de les últimes dècades. Així ho ha anunciat l’Ajuntament de Barcelona, que ha remarcat que pròximament s’iniciarà la gran transformació del passeig amb projectes concrets. Molts d’ells, però, encara sense data. La base del futur immediat d’aquesta via icònica serà augmentar-hi la vida cultural i veïnal, han repetit els representants municipals després de reunir-se amb la Comunitat Rambla.

I una de les principals propostes –que vol convertir-se en segell de la nova vida del passeig– és la posada en marxa d’una emissora radiofònica. Es dirà Ràdio Rambles i estarà ubicada a una antiga parada de flors, a l’altura del Palau de la Virreina. Barrejarà un magazin cultural mensual amb propostes que encara han d’arribar. Segons ha anunciat el regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, començarà a funcionar “a finals de febrer”.

De fet, l’inici d’aquest servei coindiceix en el temps amb un altre fet clau vinculat a la Rambla, ja que serà durant el mes de febrer que el govern municipal tramitarà l’aprovació inicial del projecte que ha d’urbanitzar tot el passeig icònic, des del monument a Colom fins a la plaça Catalunya. És a dir, que s’activarà la maquinària política necessària per poder fer la transformació de la via. La gran incògnita, en canvi, seguirà sent la data d’inici de les obres. Aquest fet ha quedat fora del calendari comentat pel govern municipal. “Quan podrem fer-ho? Quan tinguem la disponibiltiat pressupostària. Ara mateix no tenim data”, ha sentenciat Rabassa.

Els quioscos dels ocellaires: dies comptats

Una de les claus del projecte de transformació elaborat per l’equip km-ZERO –liderat per l’arquitecta i exregidora socialista Itziar González– es basa en alliberar espai a la Rambla. En aquest sentit, el consistori ha anunciat avui també que un dels canvis més fàcils d’apreciar a la part alta del passeig serà la desaparició dels onze establiments coneguts com els quioscos dels antics ocellaires. Tot i que Rabassa ha expressat que li agradaria que això s’aconseguís rematar al llarg d’aquest any, l’equip de govern ha preferit no mullar-se amb els terminis. La regidora de Mercats, Montserrat Ballarín, ha aclarit que el que farà l’Ajuntament és “iniciar els tràmits” però que “tot això està subordinat a diferents esdeveniments”. “Els passos a fer estan condicionats entre ells de manera consecutiva. Si un d’ells no es dona, la resta tampoc”, ha comentat.

Aquests passos als quals fa referència la regidora del PSC inclouen tràmits burocràtics i polítics, però també la definició de les indemnitzacions als paradistes. Aquestes compensacions econòmiques seran minses, ha avançat Ballarín. Especialment perquè responen a una activitat –la venda d’ocells– que ja no està permesa. “Una autorització per vendre ocells té un valor baix i les indemnitzacions hauran de ser baixes”, apunten. Actualment, aquests quioscos barregen la venda d’aliments amb souvenirs per a turistes. Són “productes que no aporten gran valor afegit al comerç de les Rambles”, ha comentat la regidora. Tanmateix, tampoc no tenen data de desaparició.

Més cultura a peu de carrer

Amb l’eliminació d’aquestes paradetes Jordi Rabassa ha defensat que es podrà “esponjar el passeig, fer-lo més transparent i engrandir-lo”, a més de convertir-lo en “més comfortable i amable”. Aquesta dinàmica encaixa amb la voluntat central del nou projecte: que la gent dels barris del voltant, primordialment, i de la resta de la ciutat, també, deixin de veure-la com una via aliena i tornin a fer-ne un ús intensiu. És el leitmotiv de l’Ajuntament pel futur immediat de la Rambla. “Es busca construir una nova vivència quotidiana, una nova manera d’habitar la Rambla que faciliti els espais de trobada a través de la cultura”, ha reivindicat el delegat de Drets Culturals, Daniel Granados, en referència a l’encaix del nou panorama d’activitats al passeig mateix.

Això, traduït, vol dir que es podran veure “àgores” amb propòsits infantils, amb veïns i canalla fent activitats al centre de la Rambla, però també musicals o formatius a tot l’entorn del passeig. A més, es vol convertir la via en l’escenari de grans esdeveniments que els últims anys no han tingut tant de pes en aquest punt, com “Sant Jordi, les biennals, la Festa del Roser o el Festival de Poesia”. En aquest sentit, l’Ajuntament assegura que “l’activitat cultural es desenvoluparà incorporant les entitats, institucions i comunitats” que conformen la Rambla.

També forma part dels avenços culturals a la Rambla l’aposta per la ràdio que té previst començar a funcionar el pròxim mes. Granados ha explicat que Ràdio Rambles tindrà “dues grans dimensions”. D’una banda, hi haurà un magazin cultural mensual. I d’altra banda, es farà un convocatòria pública perquè diferents projectes vinculats a Ciutat Vella i a la resta de Barcelona puguin tenir un programa. El pla és que esdevingui un espai de referència vinculat a ràdios comunitàries de la ciutat i a betevé. “Ràdio Rambles serà un dels elements centrals de la politica cultural del 2021”, ha augurat Jordi Rabassa.

Pel que fa als tràmits urbanístics, el govern municipal informa que l’aprovació del Pla d’Usos de la Rambla i de la Modificació del Pla General Metropolità “per assolir major protecció en matèria d’habitatge a nivell de ciutat” i “que també afectarà a aquest passeig” avançarà també durant aquest any. La previsió és que l’aprovació inicial es pugui fer durant l’estiu, remarca l’Ajuntament.

Més notícies
L’Antoni Grané treballa a les Rambles des del 1983 / Mar Martínez
Els artistes de les Rambles, en perill d’extinció
Notícia: Els artistes de les Rambles, en perill d’extinció
Comparteix
La pandèmia de Covid-19 ha deixat l'art de carrer en una situació crítica
Antiga seu del Consell Comarcal del Barcelonès / Google Street View
La nova seu de la Guàrdia Urbana a Ciutat Vella avança les obres menors
Notícia: La nova seu de la Guàrdia Urbana a Ciutat Vella avança les obres menors
Comparteix
Albert Batlle preveu fer un concurs d'idees el 2021 per a les comissaries de Sarrià i Sant Andreu

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa