Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La ruïna de la Rambla, més enllà dels souvenirs

Propera parada: Plaça Catalunya. A diferència d’altres estius, la sortida del metro a plaça Catalunya és una de les més buides. La falta de turistes nacionals i internacionals han deixat un nou paisatge a la Rambla: un llarg passeig buit que crida al públic local per sobreviure.

Beatriu Vidal és la dependenta d’una parada de souvenirs al capdamunt de la Rambla. Hi treballa des de fa tres anys i viu amb temor la situació actual. “La segona setmana del juliol es va veure un canvi significatiu en l’arribada de turistes a la Rambla però la bonança va durar molt poc”, lamenta. “Des de l’aplicació de les mesures restrictives ja no queda cap turista”, afirma.

Baixa afluència a la Rambla en ple juliol, per la crisi del coronavirus / Mireia Comas
Baixa afluència a la Rambla en ple juliol, per la crisi del coronavirus / Mireia Comas

Vidal, com altres comerciants de la Rambla, ha de treure la pols dels souvenirs de Barcelona, que no es mouen de l’expositor. Assegura que l’únic producte que es ven són les mascaretes. “La nostra facturació ha baixat un 98% i ens agradaria tancar, però l’Ajuntament ens obliga a estar oberts”, assegura, en referència als quioscs dels antics ocellaires, que ocupen el passeig en virtut d’una concessió municipal. 

L’agonia de la restauració

Els restaurants de la Rambla també han reduït la seva facturació més del 90%. En Toni Vita és treballador del restaurant Salsalada i ha vist com la plantilla s’ha encongit de 45 persones a 4. “Vam obrir el 25 de maig: el principi va ser dur però la gent de Barcelona volia caminar i molts d’ells arribaven fins a La Rambla”, rememora. “Després van sumar-s’hi a poc a poc alguns turistes estrangers fins al passat 17 de juliol, quan tot això va acabar”, lamenta. “Avui, per exemple, he pogut escoltar el silenci a La Rambla, un tret insòlit en els últims anys”, afirma Vita.

La Boqueria està quasi buida en ple juliol per la crisi del coronavirus / Mireia Comas
La Boqueria està quasi buida en ple juliol per la crisi del coronavirus / Mireia Comas

A més, denuncia la falta de facilitats per part de l’Ajuntament de Barcelona quan van demanar poder posar la terrassa també a La Rambla. Tenen les taules i cadires a la Boqueria, un dels mercats preferits dels turistes de la ciutat. A diferència d’altres estius, quan entrar a la Boqueria era una festa, ara està deserta. Els passadissos foscos amb persianes abaixades ocupen la major part de la superfície i els pocs paradistes que aguanten xerren amb les parades del davant mentre esperen algun client local. 

Persianes tancades a la Boqueria en ple juliol, per la crisi del coronavirus / Mireia Comas
Persianes tancades a la Boqueria en ple juliol, per la crisi del coronavirus / Mireia Comas

En Josep Miquel Reventós treballa al Marcos Boqueria, una xarcuteria dins del mercat. Aquesta parada va obrir a principis de maig amb una sola persona i des de llavors ha treballat amb menys de la meitat de la plantilla habitual, que encara segueix en ERTO. “La Boqueria està buida i la majoria de parades del mercat estan en números vermells”, apunta. 

Tallers, Ferran… La crisi es contagia

Els voltants de la Rambla, com la plaça Catalunya o els carrers Tallers i Ferran, també noten les conseqüències de la falta de turistes a la ciutat. Coconut està situada al carrer Tallers i és una petita botiga de roba de marques catalanes impulsades per joves dissenyadors. “Aquest estiu sembla fantasmagòric, hi ha dies que no venem res. La facturació ha caigut un 80%. Si seguim actius és gràcies a l’altra botiga que tenim a Sarrià i a la venda online”, assegura Marc Carreras, el propietari de la botiga. 

Marc Carreras, el propietari de la botiga Coconut del carrer Tallers / Mireia Comas
Marc Carreras, el propietari de la botiga Coconut del carrer Tallers / Mireia Comas

El carrer de Ferran era un dels més transitats pels turistes, perquè connecta la Rambla amb la plaça Sant Jaume. En aquesta antiga artèria aristocràtica, igual que al mercat de La Boqueria, els locals tancats són la tònica dominant. Entre els locals que resisteixen hi ha el bar Lennox. Dins, Sabrina Gaite explica com ha viscut les diferents fases de la desescalada: “Quan va obrir el bar semblava que cada vegada anéssim a millor i el gran repunt va venir quan van permetre a la gent asseure’s a la barra, perquè en un bar és molt important aquest espai”. “Les noves prohibicions han tornat a fer recular els petits brots de normalitat”, lamenta la cambrera.

Baixa afluència a la plaça Catalunya en ple juliol, per la crisi del coronavirus / Mireia Comas
Baixa afluència a la plaça Catalunya en ple juliol, per la crisi del coronavirus / Mireia Comas

Admet que la zona “és de turistes i molt poca gent local s’hi apropa”, així que han hagut de baixar preus: “Per poder captar el públic local estem fent promocions que no haguéssim pensat que faríem mai”. 

La falta de turistes ha repercutit a tots els sectors econòmics de la Rambla. La majoria d’ells estan reinventant-se per enfocar-se al públic local i fan una crida als barcelonins i turistes estatals a passejar i redescobrir aquesta Barcelona que no vol morir. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Elisabet Prandi a agost 06, 2020 | 09:28
    Elisabet Prandi agost 06, 2020 | 09:28
    "No vol morir" , la van matar els propis comerciants i empresaris posant preu abusius I pensant només en els turistes amb la benentesa de les administracions. Massa tard. Una pena.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa