La policia sospita que treballadores municipals boicotegen batudes contra el top manta

Agents dels Mossos i la Guàrdia Urbana informen els seus superiors que han detectat dues treballadores socials alertant els venedors però l'Ajuntament nega que sigui possible

Un escrit policial d’urgència elaborat ahir a la tarda, al qual ha tingut accés el TOT Barcelona, posa negre sobre blanc les sospites de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra que algú avisa els manters minuts abans que es facin les batudes. La informació transmesa als superiors policials dels agents que l’han redactat indica que ahir a la tarda es va detectar la presència de dues treballadores socials de l’Ajuntament dedicades a la relació amb el col·lectiu de manters i que les dones tenien una actitud vigilant: expliquen que just abans de començar la batuda se les va veure parlar amb els manters i que de resultes d’aquesta conversa els manters van fugir. 

Operació avortada a la zona portuària

El relat comença quan agents de la Policia Portuària es preparen, amb unitats de suport dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana, per fer una de les dues batudes contra el top manta que hi sol haver cada setmana. És una tarda en què està previst fer dues operacions. La primera és a les 15 hores en zona portuària i el efectius implicats s’han citat al passatge de les Bateries, a tocar de la plaça de les Drassanes, per posar-se en marxa.

Però una cosa els aturarà: des de la sala de control de la Policia Portuària, els avisen que a través de les càmeres de videovigilància de la zona han vist dues dones s’estaven adreçant als manters i que després de parlar amb ells els venedors han recollit ràpidament la mercaderia i han fugit. El dispositiu es desmunta i els responsables prenen la descripció de les dues dones.

Segon intent i identificació de les sospitoses

A les cinc de la tarda es tornen a trobar per a un nou intent. Aquesta vegada l’objectiu és l’intercanviador de Renfe i hi participen la Guàrdia Urbana  i els Mossos d’Esquadra. El punt de trobada és a la plaça Urquinaona. I efectius de la Guàrdia Urbana detecten les dues dones que suposadament havien protagonitzat l’incident de la zona portuària. Als agents els sembla que l’actitud de les dones és vigilant i constaten que utilitzen els seus telèfons mòbils constantment. I quan la policia s’acosta a l’intercanviador les dones corren a parlar amb els venedors, que immediatament agafen els objectes que tenen a la venda, els pleguen dins les mantes i marxen.

Finalment, un agent dels Mossos i un de la Guàrdia Urbana decideixen buscar les dues dones per identificar-les. Quan hi parlen, elles es presenten com a treballadores socials de l’Ajuntament i expliquen que són a la zona perquè treballen amb el col·lectiu de manters i admeten que dues hores abans eren a la zona portuària, segons consta en l’informe que els agents van escriure per als seus superiors.

L’Ajuntament diu que les treballadores socials no saben quan es faran les batudes

Segons l’Ajuntament, és impossible que les treballadores socials avisin els manters del dispositiu perquè “no tenen accés a informació sobre dispositius policials”. “El marc de les intervencions policials es decideix en taules exclusivament policials i la concreció es fa en funció de criteris d’oportunitat, segons on estan els venedots i agents disponibles”, afegeixen.

Les mateixes fonts municipals han defensat el servei d’educadors de carrer, posat en marxa l’estiu passat, i han subratllat que “les seves funcions són intervenir específicament amb el col•lectiu de venedors ambulant per derivar-los als serveis d’atenció social i d’inserció sociolaboral” però que també parlen amb comerciants i altres afectats. La mateixa versió indica que aquest servei ha tramitat més de 500 expedients a serveis d’assistència social, d’asssesorament jurídic i formatius, tot plegat amb l’objectiu d’inserir socialment els venedors ambulants sense llicència i evitar que es dediquin al top manta.

Sobre els fets d’ahir, les mateixes fonts es limiten a puntualitzar que les dues treballadores assenyalades eren a la plaça Catalunya fent la seva tasca normal quan van arribar els efectius policials i que en ser requerides per identificar-se ho van fer “sense problemes”.

Possibles accions legals contra un sindicat que ha criticat els fets

L’Ajuntament no vol entrar en detalls sobre el cas perquè no hi ha cap investigació oberta sobre el cas, encara que segons ha sabut el TOT Barcelona els agents dels Mossos que participaven en el dispositiu van escriure una nota informativa als seus superios exposant els fets i vinculant l’actitud de les educadores amb la fugida dels manters.

S’evita la polèmica amb els Mossos però, en canvi, es va a la confrontació amb el sindicat de la Guàrdia Urbana CSIF, que ha fet un comunicat de premsa en què acusa Colau d'”avisar els manters de les intervencions policials”. La mateixa nota demana a la fiscalia que hi intervingui. I l’Ajuntament s’hi torna anunciant que “lamenten el comunicat de CSIF”, del qual detaquen que és un “sindicat minoritari que fa acusacions sense fonament cap a dues treballadores de l’Ajuntament” i que “els serveis jurídics estan estudiant accions legals davant d’aquestes acusacions”.

Més informació

Comentaris

    JordiP 17/01/2019 8:34 pm
    Funcionaris delatant altres funcionaris? Res d'estrany. Recordeu aquell alt policia de Madrit que va informar la cèl·lula jihadista que hi tenien un Mosso infiltrat (operació Caronte)?
    Moi 17/01/2019 11:41 pm
    Quina imatge tercermundista més maca de Barcelona, amb els top manta.

Nou comentari