L’Ajuntament demana complicitat a Mossos, TMB i Renfe contra el top manta

El comissionat de seguretat, Amadeu Recasens, suggereix que la Guàrdia Urbana és insuficient per mantenir lliure l'intercanviador de plaça Catalunya

L’Ajuntament de Barcelona demana més implicació dels Mossos d’Esquadra i sobretot del personal de Renfe i TMB per “mantenir buit” de manters l’intercanviador subterrani de plaça Catalunya. Després d’operatius puntuals de la Guàrdia Urbana com el de la passada Nit de Reis o el d’aquest mateix dimarts, el govern d’Ada Colau posa ara el focus en aconseguir reforços d’altres administracions. El comissionat de seguretat, Amadeu Recasens, ha insistit aquest dimecres en què la Guàrdia Urbana no té prou efectius per garantir la constant absència de venedors ambulants en aquest vestíbul.

La direcció policial i les administracions de transport havien acordat al desembre una “estratègia de saturació” per foragitar el ‘top manta’ sense riscos de seguretat, com allaus o obstacles en cas d’evacuació. Es tracta d’omplir l’espai d’agents dels diferents cossos de vigilància públics i privats per dissuadir la instal·lació dels manters, una via que exigeix una gran dotació d’efectius. L’alerta antiterrorista obliga a destinar molts agents a tasques de prevenció i agreuja la falta d’efectius habitual a la Guàrdia Urbana. Precisament el protocol que Renfe, TMB, Interior i Ajuntament havien pactat no s’ha pogut aplicar ja per Nadal perquè no hi havia prou efectius per fer front al ‘top manta’ i a l’avís d’atemptat que va arribar fa tres setmanes.

Sense detencions per falsificació

Recasens recepta, per tant, la presència permanent de policia o de personal de Renfe i TMB i obre la porta a “remodelacions” del vestíbul que previnguin la venda ambulant. Les darreres batudes s’han saldat amb centenars de productes decomisats però sense detencions, perquè l’Ajuntament opta per la via administrativa –infracció de les ordenances municipals per venda sense llicència– i no per la penal –imputant-los un delicte com falsificació–. El comissionat no ha descartat efectuar detencions i ha recordat que n’hi ha hagut alguna durant el mandat, però ha advertit que perseguir les falsificacions és competència de Mossos i requereix “anar a l’arrel”, per exemple intervenint els magatzems on s’acumula la mercaderia.

Aquestes afirmacions col·lideixen amb el punt de vista del sindicat de la Guàrdia Urbana CSIF, el més crític amb el govern de Colau. El seu portaveu, Eugenio Zambrano, recorda que “la Guàrdia Urbana té totes les competències d’una policia”, i que encara que no estigui a la seva carta de serveis investigar les màfies que proporcionen les falsificacions als manters, “sí que poden i han d’actuar penalment quan veuen un delicte flagrant“, com ara la venda de productes presumptament falsificats. Per Zambrano, la decisió de l’Ajuntament de no fer-ho porta la Guàrdia Urbana a incórrer “en un delicte d’omissió del deure de perseguir delictes“, tipificat a l’article 408 del Codi Penal.   

Més informació

Nou comentari