Renfe reclama a l’Ajuntament més pressió policial contra el ‘top manta’

L’Ajuntament havia convocat a l’operadora ferroviària després de la campanya de tuits de Rodalies pel col·lapse del vestíbul de plaça Catalunya

La primera reunió política per resoldre la presència de manters al vestíbul subterrani de plaça Catalunya ha servit, bàsicament, per acordar més reunions. L’Ajuntament de Barcelona havia convocat a la direcció de Renfe a la seu consistorial, com a resposta a les dures piulades de Rodalies sobre la gestió policial del ‘top manta’. Les dues institucions havien plantejat la cita com un espai per demanar solucions a l’altra part i el principal tema sobre la taula ha estat qui havia de liderar la pressió policial. “S’ha acordat que cal un disseny comú d’estratègies per solucionar aquesta problemàtica i l’ajuntament s’ha compromès a liderar-les”, responen al Tot Barcelona portaveus municipals. “Hem vist que hi ha voluntat de coordinació per cercar solucions diferents al fenomen”, defensen.

Per la seva banda, Renfe valora com a “positiva” la trobada però subratlla la urgència de descongestionar l’intercanviador de tren i metro i emplaça el govern municipal a tornar a asseure’s “el més aviat possible”. En cas d’una emergència o evacuació, recorda l’ens estatal, l’ocupació de l’espai per part dels manters podria suposar un risc greu per a la seguretat de viatgers i venedors. “L’ajuntament ens ha mostrat la seva preocupació per un problema que a nosaltres ja fa temps que ens preocupa”, etziba un portaveu. “Ara cal posar fil a l’agulla i dissenyar una solució pilotada per la Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra”, avisa. L’operadora insisteix que els manters “només marxen” quan els ho ordena “una autoritat policial” perquè saben que els vigilants de seguretat privada no tenen competències per fer-los fora.

[r:1]

El tinent d’alcalde Gerardo Pisarello ha presidit la reunió, a la que han assistit representants de TMB i Renfe, el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, i el comissionat d’Economia Social i Cooperativa, Álvaro Porro. La policia catalana no ha estat representada a la taula perquè la conselleria d’Interior no havia estat convidada. Sí que ho estarà a les properes cites, que segons el consistori congregaran “responsables de seguretat de cadascuna de les administracions i operadors”. La Guàrdia Urbana hauria avisat a TMB i Renfe que “una intervenció policial en soterrani és molt perillosa” perquè pot provocar una desbandada i que, per tant, farà falta temps i coordinació per estudiar quina és la intervenció més adequada.

[r:2]

Les converses amb Renfe s’inscriuen en una campanya de relacions institucionals que ha emprès el govern d’Ada Colau per apaivagar la crisi del ‘top manta’, que amenaça amb convertir-se en un important llast polític durant la campanya electoral. Com va avançar el Tot Barcelona la setmana passada, el mateix grup de treball municipal va citar-se amb els màxims responsables del Port de Barcelona per abordar també la presència de venedors ambulants al litoral. Igualment una comitiva municipal, amb l’alcaldessa Ada Colau al capdavant, va reunir-se amb el Consell de Gremis de la ciutat per calmar els ànims dels comerciants, que reclamen “fets i no paraules”. També hi ha hagut contactes amb el Síndic de Greuges i “de forma bilateral” entre Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra, agreguen fonts municipals.

Més informació

Nou comentari