Els manters desafien la pressió policial i tornen a plaça Catalunya

Al migdia els venedors ambulants ja han començat a instal·lar-se de nou a l’intercanviador de Rodalies

Com si es tractés d’una coreografia ben estudiada i coordinada, els manters i la policia es van alternant al vestíbul de Rodalies de plaça Catalunya. Aquesta setmana els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana ja han dut a terme dues operacions policials per treure els venedors ambulants de l’intercanviador de tren i durant unes hores han pogut mantenir-lo lliure, però tard o d’hora acaben tornant.

El dijous hi va haver una nova batuda, en la qual van participar una desena d’agents amb material antiavalot de la Guàrdia Urbana, en un intent d’afegir més pressió policial i apaivagar les crítiques que rep l’Ajuntament per la gestió del ‘top manta’. L’única estratègia que funciona és la saturació de l’espai, és a dir, que mentre hi ha agents uniformats no hi ha venda ambulant. Quan marxen, és qüestió de temps.

[r:1]

Aquest divendres el TOT Barcelona ha pogut comprovar com cap al migdia els venedors ambulants començaven a col·locar la mercaderia a les dues àrees més àmplies del vestíbul, que estan situades als extrems de la zona de validació de bitllets. Encara no havien acabat de posar les bosses de mà, les jaquetes o les vambes i els primers potencials clients ja hi donaven un cop d’ull. A l’hora de dinar el nombre de manters ja era considerable, d’una vintena.

En canvi, a l’estació de la Línia 3 de metro de plaça Catalunya no n’hi havia cap gràcies al fet que durant una bona estona quatre agents de la Guàrdia Urbana han estat passejant pel vestíbul. Al carrer, al voltant del bar Zurich, al carrer, tampoc n’hi havia. En el lloc que habitualment ocupen els manters s’ha pogut veure una furgoneta de la policia local estacionada a sobre la vorera i un parell d’agents donant voltes. 

Els manters acostumen a instal·lar-se al matí a plaça Catalunya / XFDC

Els manters acostumen a instal·lar-se al matí a plaça Catalunya / XFDC

El comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, es va defensar de les crítiques rebudes i va recordar que la Guàrdia Urbana no disposa de prou efectius per tenir una presència permanent a l’intercanviador de plaça Catalunya ni a altres llocs de la ciutat on els manters s’acostumen a posar –com al passeig Joan de Borbó, a la Barceloneta–. Per això el dimecres va demanar més col·laboració a Mossos d’Esquadra i a Renfe i TMB.

El problema és que els vigilants de seguretat no tenen tanta autoritat com la policia i l’actitud dels manters és ben diferent segons qui els fa marxar. La cambrera d’un bar de l’estació de Rodalies va explicar al TOT Barcelona que “a vegades hi ha escridassades quan són els agents de seguretat de Renfe qui intenta fer-los fora”. Quan és la policia moltes vegades no arriben ni a veure’ls perquè algú els avisa que s’acosten els agents i recullen les coses a correcuita abans de marxar cap a l’entrada a la Línia 1 de metro.

Més informació

Nou comentari