La direcció general de Comerç de la Generalitat està definint un protocol d’actuació entre administracions i organitzacions empresarials per plantar cara al top manta i evitar la proliferació de venedors. Ho ha avançat aquest dimecres la responsable d’aquesta àrea, Montserrat Vilalta, durant la IV Jornada sobre el fenomen del top manta, organitzada per l’Ajuntament del Vendrell i l’Associació Catalana de Municipis (ACM).

Vilalta també ha apuntat que el Govern està enllestint un estudi per quantificar els manters que hi ha a Catalunya, que s’estima que serien uns 4.000. 

Vilalta ha detallat que el protocol en què treballa la direcció general de Comerç està inspirat en documents similars que hi ha en ciutats italianes, com ara Venècia. Si bé no ha concretat quan podria estar aprovat, ha recalcat que l’objectiu és “acordar quina és la funció que ha de fer cada agent involucrat en la lluita amb el top manta en un espai determinat”. 

S’hi concretarà el rol de la Generalitat, els ajuntaments, les cambres de comerç, els cossos policials, les associacions de comercials i les autoritats portuàries. “Falta coordinació però sobretot falta que la coordinació sigui efectiva”, ha subratllat. I ha afegit que el protocol marcarà unes línies generals que després cada municipi podrà acabar d’adaptar a la seva realitat.

El director general dels Mossos d’Esquadra, Andreu Martínez, ha definit el document com “absolutament necessari”. També ha incidit en la necessitat que “totes les administracions” s’impliquin per abordar el top manta des de tots els vessants, tant en l’àmbit policial com en el social. “L’abordatge policial resol només una part del fenomen”, ha afirmat, en referència a la importància de desplegar plans d’atenció als venedors.

El Síndic reclama no vincular el top manta a un problema migratori

Qui s’ha mostrat més dur durant la jornada ha sigut el Síndic de Greuges. Rafel Ribó ha instat les administracions a ser més proactives en l’erradicació del top manta. Ribó ha recordat que el 2016 va impulsar una taula de coordinació entre municipis, i ha assegurat que “el Síndic ja no hi pot fer res més”, tot emplaçant els ajuntaments i la Generalitat a desplegar mesures eficients. 

Ribó ha criticat que alguns municipis tracten el top manta amb cert “bonisme”, focalitzant el fenomen en una qüestió d’immigració, i ha demanat desfer aquesta associació de conceptes. “Si confonem el top manta amb la migració, acabem davant sortides dispars. Ja n’hi ha prou de plantejaments que porten a no actuar de veritat. Volem compromisos seriosos”, ha etzibat. Finalment, Ribó s’ha ofert a elaborar un codi de bones pràctiques on es recullin polítiques d’èxit d’ajuntaments que han aconseguit reduir el nombre de manters.

Endurir la llei i estrènyer la pressió sobre les màfies organitzades

Les crítiques més repetides han sigut sobre el marc legal i la persecució dels grups organitzats que lideren la distribució de productes d’imitació. Ajuntaments, policies locals, representants jurídics i empresaris han lamentat que l’actual marc legislatiu és poc contundent per perseguir la venda il•legal. En aquest sentit, la fiscal Maria Ochoa, de la Fiscalia de Tarragona, ha demanat endurir la llei, i ha reclamat una feina més intensa en la pressió sobre els caps de les màfies. “No s’ha de perdre de vista que el venedor és l’últim esglaó d’una cadena i que ell no és tan perillós com la trama que el precedeix”, ha apuntat.

A aquestes peticions s’hi ha sumat l’Associació Espanyola per a la Defensa de la Marca (Andema). El seu director general, José Antonio Moreno Campos, ha reclamat a les administracions més implicació per aturar l’impacte econòmic de les falsificacions. Moreno ha posat com a exemple l’últim estudi de la Unió Europea, que conclou que cada any a l’estat espanyol es perden 6.175 milions d’euros per culpa del mercat de productes d’imitació. També ha assegurat que es destrueixen 4.131 llocs de treball, i ha advertit dels riscos que suposa la venda de productes falsos a través d’internet, on és gairebé impossible establir un control.

En paral•lel a demanar més mesures de control policial i judicial, tots els agents polítics i econòmics reunits al Vendrell també han coincidit en la importància de mantenir vives les campanyes de conscienciació per evitar la compra de productes als manters.

L’aliança amb la vigilància privada, èxit al Vendrell

Pel que fa al cas específic del Vendrell, el municipi ha constatat com la presència de manters s’ha reduït més d’un 80%. Si l’any 2010 a la zona marítima de Sant Salvador i Coma-ruga podien arribar a coincidir més de 300 venedors, el govern municipal assegura que l’últim estiu se’n van comptar uns 40 de mitjana, amb pics màxims de 50 manters.

El regidor de Governació, Rafel Gosálvez, ha atribuït aquest descens a diverses mesures i ajustos desplegats al llarg de vuit anys, si bé ha destacat especialment el resultat d’haver introduït en els dispositius agents de seguretat privada des de l’estiu del 2017. “Ens permet destinar policia a altres llocs on donen millors resultats, com els punts d’entrada de mercaderies o els pisos on s’emmagatzema el material, de manera que tenim una mirada més àmplia sobre el fenomen”, ha destacat.

Al seu torn, el director general dels Mossos d’Esquadra ha aplaudit la inclusió de la seguretat privada en els dispositius del top manta, tot i que no ho ha considerat una mesura extrapolable a tots els pobles que acumulen venedors a les zones turístiques. Andreu Martínez ha demanat analitzar cada territori de forma individual i s’ha limitat a dir que els agents privats són “una mesura més” de totes les solucions que es poden aplicar arreu.

Més notícies
Agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos a plaça Catalunya. | GUB

L’operatiu conjunt contra el top manta intervé més de 1.000 productes a la venda

Notícia: L’operatiu conjunt contra el top manta intervé més de 1.000 productes a la venda
Comparteix
Un dispositiu en què participen la Guàrdia Urbana, Mossos, Renfe i TMB vetlla per evitar la presència de venedors a l'intercanviador de plaça Catalunya
Notícia: L’operatiu conjunt contra el top manta intervé més de 1.000 productes a la venda - Mobile
Objectes decomissats per la Guàrdia Urbana. | Ajuntament de Barcelona

La Guàrdia Urbana requisa gairebé 1.000 productes a la venda al top manta

Notícia: La Guàrdia Urbana requisa gairebé 1.000 productes a la venda al top manta
Comparteix
La policia els va intervenir en dues operacions a passeig de Colom
Notícia: La Guàrdia Urbana requisa gairebé 1.000 productes a la venda al top manta - Mobile

Els comerciants lamenten que l’Ajuntament els obviés a la taula integral contra el top manta

Notícia: Els comerciants lamenten que l’Ajuntament els obviés a la taula integral contra el top manta
Comparteix
El president de la plataforma d'afectats, Fermín Villar, relaciona l'absència de la Delegació del Govern espanyol amb que l'Ajuntament no fos convidat a una reunió similar a Madrid
Notícia: Els comerciants lamenten que l’Ajuntament els obviés a la taula integral contra el top manta - Mobile

La Delegació del govern espanyol planta Barcelona en la primera reunió integral pel top manta

Notícia: La Delegació del govern espanyol planta Barcelona en la primera reunió integral pel top manta
Comparteix
L'ajuntament presenta un pla amb 4 punts a alts càrrecs de la Generalitat, Mossos, Guàrdia Civil, Renfe, Adif i el Port de Barcelona
Notícia: La Delegació del govern espanyol planta Barcelona en la primera reunió integral pel top manta - Mobile
Agents de la policia, en el primer dia del dispositiu estable a la plaça Catalunya. | A. L.

Arriba el dispositiu “estable” contra el top manta però l’Ajuntament avisa que no n’hi ha prou

Notícia: Arriba el dispositiu “estable” contra el top manta però l’Ajuntament avisa que no n’hi ha prou
Comparteix
Mossos, Guàrdia Urbana, Renfe i TMB es coordinen per evitar la venda ambulant a la plaça Catalunya, tant a l'estació com a la superfície
Notícia: Arriba el dispositiu “estable” contra el top manta però l’Ajuntament avisa que no n’hi ha prou - Mobile

Valls assegura que cal “expulsar” tots els manters en situació irregular

Notícia: Valls assegura que cal “expulsar” tots els manters en situació irregular
Comparteix
L'alcaldable francès ha assegurat que amb ell s'acabarà el top manta
Notícia: Valls assegura que cal “expulsar” tots els manters en situació irregular - Mobile

El PP denuncia a la Fiscalia les xivatades a manters d’educadores de l’Ajuntament

Notícia: El PP denuncia a la Fiscalia les xivatades a manters d’educadores de l’Ajuntament
Comparteix
El líder dels populars a Barcelona sosté que l'"ombra dels boicots a les operacions policials és massa allargada"
Notícia: El PP denuncia a la Fiscalia les xivatades a manters d’educadores de l’Ajuntament - Mobile

L’oposició reclama una investigació sobre el presumpte avís de dues educadores a manters

Notícia: L’oposició reclama una investigació sobre el presumpte avís de dues educadores a manters
Comparteix
La petició s'ha aprovat amb els vots a favor del PDECat, Cs, PSC i PP però el comissionat de seguretat al·lega que no hi ha proves per acusar-les
Notícia: L’oposició reclama una investigació sobre el presumpte avís de dues educadores a manters - Mobile

El PSC demana que s’investiguin les possibles filtracions sobre batudes als manters

Notícia: El PSC demana que s’investiguin les possibles filtracions sobre batudes als manters
Comparteix
Els socialistes reaccionen a un escrit policial que indica que ahir es va identificar dues treballadores socials de l'Ajuntament que possiblement van alertar els venedors ambulants
Notícia: El PSC demana que s’investiguin les possibles filtracions sobre batudes als manters - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa