L’oposició reclama una investigació sobre el presumpte avís de dues educadores a manters

La petició s'ha aprovat amb els vots a favor del PDECat, Cs, PSC i PP però el comissionat de seguretat al·lega que no hi ha proves per acusar-les

El PDECat i el PP han exigit al govern d’Ada Colau que obri una investigació interna i presenti un informe en dos mesos sobre el presumpte avís de dues treballadores socials municipals a manters a mitjans de gener. La petició s’ha aprovat a la comissió de Presidència amb els vots a favor de PDECat, Cs, PSC i PP i els vots en contra de BComú, ERC, CUP i Juanjo Puigcorbé, tot i que el comissionat Amadeu Recasens ha reiterat que “no hi ha proves” per sustentar una acusació a les educadores que estan en el punt de mira. “Ja hem fet aquest petit treball indagatori; si no hi ha proves, què volen que hi faci!”, ha respost el responsable municipal de seguretat. La petició no és vinculant per al govern, però el més probable és que hi doni compliment posant per escrit les indagacions preliminars ja efectuades i exposades aquest dimecres.

Recasens ha assegurat que en el mes transcorregut ha demanat informació als comandaments policials i ha visionat les imatges de càmeres de seguretat properes, però que “no se’n desprenen indicis racionals”. “Es veu gent parlant amb manters i es veu que marxen, els comandaments diuen que ‘podria ser’, ‘semblaria que’… És a dir, no hi ha cap base per acusar a les educadores que hi havia al lloc dels fets”, ha sostingut. “Parlar amb els manters és part de la seva feina, però no tenen accés a informació sobre batudes; i als manters no els hi cal perquè tenen els seus propis sistemes d’informació i força efectius”, ha reblat.

“Si obríssim una investigació formal dels fets, potser l’hauríem d’allargar als qui difonen acusacions sense fonament i encara els hauríem de cridar com a investigats a vostès”, ha advertit a l’oposició, a qui ha atribuït “calúmnies i mala fe”. Ara bé, ha suggerit als presents que si els queden dubtes presentin una denúncia a l’oficina de transparència: “Si volen denunciar a les educadores, nosaltres no ho farem”. 

[r:1]

L’oposició ha coincidit en ressaltar les “ombres de sospita” i “manca de transparència” del govern municipal respecte a les batudes contra la venta ambulant irregular. Alberto Fernandez Díaz (PP) ha proposat “una simple reunió a porta tancada amb els diferents grups municipals, per dissipar dubtes” permetent-los accedir sense intermediaris als comandaments, a les imatges i àudios i a la documentació. “L’alcaldessa ha conclòs que no hi ha res sense haver investigat!”, s’ha queixat. Jordi Martí (PDECat) ha assegurat que el seu grup no es va “quedar satisfet” amb les explicacions de l’alcaldessa a Xavier Trias a l’últim plenari, on l’oposició ja va demanar una investigació.

ERC ha justificat el seu vot contrari rebutjant “fer escarni” de dues funcionàries municipals: “Realment volem culpar a dues treballadores de les males polítiques municipals sobre top manta?”, ha preguntat. La intervenció més comentada, no obstant, ha estat la de la CUP. Maria Rovira ha assegurat que no li va sorprendre la notícia perquè “des d’una lògica d’atenció psicosocial a persones vulnerables, és normal que les educadores de carrer les avisin quan venen policies que atempten contra els seus drets”. “Mentre la institució no les atengui correctament, no poden haver intervencions policials perquè criminalitzen a les persones que intenten sobreviure a la ciutat”, ha defensat.

Més informació

Nou comentari