Els comerciants lamenten que l’Ajuntament els obviés a la taula integral contra el top manta

El president de la plataforma d'afectats, Fermín Villar, relaciona l'absència de la Delegació del Govern espanyol amb que l'Ajuntament no fos convidat a una reunió similar a Madrid

La reunió de totes les institucions i cossos policials aquest dijous sobre la venda ambulant irregular ha contrariat als comerciants de la plataforma d’afectats pel top manta. Per un costat, aplaudeixen la iniciativa perquè va en la línia de les seves reivindicacions d’acció integral, però per altra banda lamenten que el comerç no quedés representat a la taula ni tampoc fos informat de la trobada. “Ens hem quedat molt sorpresos, ja que la cita la convocava l’ajuntament el més normal era informar als comerciants de la ciutat i no que ens n’haguem d’assabentar per la premsa”, protesta Fermín Villar, portaveu del col·lectiu. “Podem comprendre que no ens hi convidin per la confidencialitat que necessiten els cossos policials, però trucar-nos després no costava res”, recrimina.

[r:1]

El pla integral que proposa el consistori a la resta d’administracions aspira a escalar a tota la ciutat la coordinació policial del dispositiu de plaça Catalunya. “Està clar que han fet més uns quants tuits de Renfe queixant-se dels manters que la feina de la societat civil durant dos anys queixant-nos”, lamenta. “I això que els comerciants volem una solució en benefici de tota la ciutat i en canvi a Renfe només li preocupen les seves instal·lacions”, contraposa. 

Escassa interlució Ajuntament-Estat

Villar relaciona l’absència de la Delegació del Govern espanyol a la mesa barcelonina amb què l’Ajuntament de Barcelona no assistís a la primera –i de moment única– reunió a Madrid que ha convocat la ministra de Comerç, María Reyes Maroto. El 4 de desembre es va celebrar la sessió constituent i el govern estatal hi va convidar formalment a la Plataforma d’afectats pel top manta, que hi va anar. En canvi, el consistori barceloní no va rebre cap invitació, no es va assabentar de la cita i no van assistir-hi. Posteriorment l’alcaldessa va fer arribar una queixa per escrit al ministeri. 

Fonts municipals confirmen al TOT Barcelona que l’ajuntament “no tenia constància” de la mesa ministerial per manca de notificació: “No sabíem la data ni l’hora”. Després d’aquest incident, “els caps de gabinet de la ministra i del primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, van parlar i es van emplaçar a encaixar una reunió el 21-D en el marc de la polèmica celebració del consell de ministres a Barcelona. “Però no vam tenir cap més novetat”, reconeix el consistori. 

No obstant, l’ajuntament no considera que hi hagi relació directa entre l’absència de la Delegació i aquest historial de problemes d’interlocució amb el ministeri de Maroto: “Una cosa no porta a l’altra, són problemes d’agenda”. En aquest sentit, el consistori resalta que la reunió de dijous sí que va comptar amb presència estatal, a través de comandaments de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, i que l’alcaldessa Ada Colau s’ha reunit “diverses vegades” amb la delegada estatal a Barcelona, Teresa Cunillera. Les mateixes fonts recorden que al llarg del mandat el govern municipal “s’ha reunit molts cops amb comerciants per parlar de la gestió dels manters” i que se’ls informarà degudament dels resultats d’aquest nou pla integral a través dels canals habituals.

Més informació

Nou comentari