Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Arriba el dispositiu “estable” contra el top manta però l’Ajuntament avisa que no n’hi ha prou
  • CA

Una setantena de membres de la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i els vigilants de TMB i Renfe tenen des d’aquest dilluns al migdia un dispositiu “estable” per evitar el top manta a l’intercanviador del plaça Catalunya i també a l’exterior de la mateixa zona. L’operatiu pretén evitar la presència dels manters tant al vestíbul com a la superfície, i s’ha creat amb un acord sortit de les reunions entre policia, Renfe i TMB. “Té com a objectiu evitar la presència i permanència de venedors ambulants dins de les instal·lacions de Renfe i TMB i a l’espai públic de la plaça”, ha detallat l’Ajuntament.

[r:1]

Feia temps que s’intentava arribar a un acord entre institucions per muntar aquest dispositiu. Finalment, s’ha acordat que la Guàrdia Urbana coordina l’operatiu, els Mossos hi donen suport i, aplicant la llei de seguretat privada, els vigilants actuen sota la direcció dels cossos de seguretat i tenen consideració d’agents de l’autoritat.

Segons ha exlicat l’inspector de la Unitat de Suport Policial de la Guàrdia Urbana Josep Jordi Guerrero, la participació dels agents dels cossos policials és necessària perquè els vigilants privats contractats per Renfe i TMB no tenen prou capcitat per controlar un espai tan gran sotmès a una ocupació molt “intensa”. Tot i així, l’objectiu és que siguin ells els que acabin controlant el vestíbul les andanes.

La tècnica de la “saturació”

La tècnica que utilitzaran els agents de policia és la de saturació, que consisteix a ocupar l’espai per evitar que els venedors s’hi estableixin. Fonts de Renfe expliquen al TOT Barcelona que els agents estaran a l’intercanviador des del migdia fins a la nit, però que hi seran el temps “necessari”. 

Els Mossos han destinat aquest migdia dues patrulles a ocupar la superfície de l’estació que queda davant de l’hotel Iberostar, que s’han unit als agents de l’ARRO que formen part del dispositiu antiterrorista. 

Patrulles dels Mossos d’Esquadra a plaça Catalunya. | A. L.

[r:2]

El dispositiu conjunt actuarà per tal de “garantir la seguretat de totes les persones i no generar actuacions que puguin representar un dany major del que pretenen evitar”. Això, precisen fonts de Renfe, es refereix al fet que, si s’ocupa l’espai i s’evita l’arribada dels manters, no s’hauran de fer desallotjaments que posen en risc usuaris i manters. 

Una patrulla de la Guàrdia Urbana davant del Cafè Zurich. | A. L.

Arrencada sense incidents i amb 15 confiscacions 

Durant les primeres hores del dispositiu, no hi ha hagut cap incident, perquè els grups de manters que hi havia han marxat immediatament i a uns altres que han anat apareixent se’ls ha confiscat el gènere que portaven. A les tres de la tarda s’havien fet 15 intervencions d’aquest tipus. 

Recasens anuncia que es busca una sortida social per als manters

El comissionat de Seguretat de l’Ajuntament, Amadeu Recasens ha presentat el dispositiu, en el qual el seu equip ha estat treballant fins que s’ha arribat a un acord, però ha volgut fer un advertiment. Segons ha subratllat, l’àrea social de l’Ajuntament s’està buscant “una sortida legal” a la “necessitat de supervivència” dels manters. “Si només els donem una solució policial, sabem que no funcionarà si no hi ha també una intervenció social”, ha dit.

Més notícies
El top manta torna a l’intercanviador de Renfe l’endemà de la batuda
Notícia: El top manta torna a l’intercanviador de Renfe l’endemà de la batuda
Comparteix
La Guàrdia Urbana i els Mossos els van fer marxar ahir però s'hi han tornat a posar
Renfe avisa del risc que implicaria el top manta en cas d’emergència
Notícia: Renfe avisa del risc que implicaria el top manta en cas d’emergència
Comparteix
Els Mossos d'Esquadra responen que els manters no són cap obstacle fix i que correrien cap a la sortida com els passatgers

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa