Els Maristes al·leguen que hi ha abusos a menors “en tots els àmbits de la societat”

"Hem d'acceptar que hem fallat perquè no hem sabut detectar alguns casos", diu el responsable de protecció de la infància de la congregació

El coordinador de l’equip de protecció de la infància de Maristes Catalunya, Raimon Novell, no veu motius perquè la conselleria d’Educació retiri el concert educatiu a les escoles de la congregació. Segons ell, els abusos són “en tots els àmbits de la societat”.

En declaracions avui a Catalunya Ràdio, Novell ha insistit que la institució va tenir coneixement dels abusos de Joaquín Benítez l’any 2011 i que van ser els primers a acudir a la fiscalia de menors. Ha negat que hi hagués encobriment, però sí que ha acceptat part de culpa per no haver-se adonat del que estava passant. “Hem d’acceptar que hem fallat, i hem fallat perquè no hem sabut detectar en alguns casos d’abusos”, ha dit. Novell ha indicat que els Maristes es faran càrrec de la indemnització perquè Benítez no la podrà pagar i les víctimes han de poder cobrar. De fet, la sentència condemna l’escola com a responsable civil subsidiària​ i no li queda més remei que assumir la indemnització.

El portaveu de la institució manté que la sentència diu que no hi ha base suficient per constatar encobriment per part dels Maristes, i per això ha opinat que no seria just que es retirés el concert a les seves escoles. El responsable de protecció de la infància de la institució ha apuntat que entenen que se’ls pugui dir que “haurien d’haver estat més atents”, però ha insistit que l’Audiència deixa clar que en cap cas els Maristes van voler que aquests fets succeïssin. Tampoc ha compartit l’expressió que va utilitzar Benítez assegurant que se sentia emparat per la direcció de l’escola. 

Després de recordar que la institució va ser la primera que va denunciar els fets quan van tenir-ne coneixement el 2011, ha reivindicat la feina que ha fet en els últims tres anys per intensificar els protocols de detecció i d’actuació, fent el possible perquè casos com aquests no tornin a passar mai més. “Igual que hem sigut referents del que no havia de passar, tinc l’esperança que serem referents del que s’ha de fer”, ha dit Novell, que ha assegurat que ara les escoles dels Maristes són “absolutament segures”. 

També ha subratllat que els abusos es produeixen en tots els àmbits de la societat, no només als Maristes o no només en escoles religioses o a l’Església. De fet, ha explicat que els seus alumnes estan denunciant abusos i assetjaments, i el 80% es cometen a l’àmbit familiar i de molta confiança. “A nosaltres ja no se’ns pot trobar gaire més, se’ns ha passat el raspall i la pinta per tot arreu”, ha constatat. En aquest sentit, ha fet una crida per mirar el problema en la seva globalitat. 

Novell ha aprofitat per subratllar que el cas de Benítez ha fet patir molt les víctimes, però també la comunitat educativa que ha treballat amb ell, perquè “a ningú li agradar saber que ha tingut el que ha tingut”. “El que demanaria a les institucions és que, en comptes d’amenaçar-me, m’ajudin”, ha afegit.

Més informació

Nou comentari