Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El fiscal assenyala els Maristes per tenir “una enorme responsabilitat moral” en els abusos sexuals
  • CA

L’últim dia del judici a l’Audiència de Barcelona contra l’exprofessor dels Maristes de Sant-Les Corts acusat d’abusar sexualment de quatre menors, Joaquín Benítez, s’ha centrat en treure la careta a l’abusador. El fiscal, en considerar provades les acusacions de les víctimes, ha carregat contra la declaració de l’acusat per “cínica, narcisista, exhibicionista i falsa en moltes ocasions”. Una línia que han seguit altres acusacions, que han remarcat que durant les poques explicacions que va donar Benítez, va passar més estona vantant-se de ser un entrenador olímpic i de com va arribar a ser-ho que en explicar els fets dels que se l’acusava. 

A més, l’advocada del fill de Manuel Barbero –el primer cas denunciat– ha assegurat que si els Maristes haguessin actuat com cal el 1986, quan l’exprofessor va explicar els fets a l’escola, el seu client i la resta de víctimes “s’haguessin estalviat l’infern que han viscut”. Per això, considera que, com a mínim, la congregació mereix un “reprovament moral”. La fiscalia, tot i així, ho ha elevat i ha assenyalat la Fundació Champagnan –a càrrec dels Germans Maristes– per tenir una “responsabilitat civil i una enorme responsabilitat moral”. 

Durant la vista, a més, s’ha repetit que els testimonis de les diferents víctimes han detallat un modus operandi coincident en tots els casos i que les declaracions que s’han dut a terme sense contradiccions. En concret, el fiscal ha descrit que els massatges que aprofitava Joaquín Benítez “s’iniciaven de forma natural i s’acabaven de forma sexual”, com han explicat els testimonis.

“Sembla que gaudeixi del judici”

Pel que fa a la declaració de Benítez, que només va voler respondre les preguntes de la seva defensa, la fiscalia considera que no va ser suficient ja que no es van fer preguntes que resolguessin bona part del dubtes sobre la seva actitud. A més, s’ha apuntat que, com que Joaquín Benítez no té cap pèrdua de memòria, coneix la distinció entre el bé i el mal i era plenament responsable dels fets, les seves paraules queden en evidència. “O menteix quan diu que no recorda algunes de les acusacions, o hauran passat tants nens durant més de 30 anys que ja se n’ha oblidat d’alguns”, ha apuntat el fiscal, que ha recordat que en total s’han arribat a presentar disset denúncies contra Benítez, tot i que la majoria ja havien prescrit.

Sobre el comportament de l’acusat, en especial, la fiscalia apunta que l’exprofessor d’educació física mostra “una nula consciència de la problemàtica” i  “absència de remordiment”. “Sembla que estigui fins i tot gaudint del judici”, ha afegit l’advocada d’una altra de les víctimes. 

Els pèrits, segons ha remarcat el representant del ministeri públic, van deixar clares les “gravíssimes seqüeles” que han quedat en els exalumnes abusats. També s’ha remarcat des de de la fiscalia que les declaracions dels únics testimonis directes, les víctimes dels fets, són suficient per condemnar l’acusat, ja que compleixen els requisits de inexistència d’incredibilitat subjectiva. És a dir, que “no hi ha cap benefici atribuible als denunciants en venir a explicar els abusos que van patir”, ha resumit una lletrada.

Per tot això, a més de l’anàlisi psicològica que reconeix “fantasies eròtiques homosexuals” amb presència “d’ús de la força”, el fiscal considera un “evident perill” que quan desaparegui el focus mediàtic l’acusat torni a cometre abusos sobre menors. Per tant, manté la demanda dels 22 anys de presó i 14 d’inhabilitació per treballar amb nens. 

Per acabar la seva exposició, el fiscal, ha acabat amb una referència a la cançó de la Trinca ‘El meu col·legi’. “Que fóssim «puros y castos» ens predicava, mentre tot fent la mà morta ens grapejava”, ha citat.

Una nova prova no admesa

Per un altre costat, l’advocat d’una de les quatre víctimes dels fets ha anunciat avui que està jutjant el cas que té una prova nova –sobrevinguda– perquè ahir Benítez hauria enviat un missatge de Whatsapp a un periodista de la cadena televisiva Cuatro en què reconeixeria els abusos al seu client, que en canvi ha negat davant dels jutges durant la vista oral.

Durant la seva declaració com a acusat, Benítez va admetre abusos sexuals a dos dels denunciants però no als altres dos, un dels quals és el que està vinculat al missatge de Whatsapp. Segons el lletrat, en aquesta conversa per escrit a través del mòbil, que està en condicions d’aportar com a prova, Benítez es referia a la víctima com a “alumne exemplar” i esperava que algun dia el pogués perdonar: “Si algun dia em perdona, que m’ho digui”. 

 

Més notícies
L'acusat per abusos als Maristes, Joaquín Benítez. | Europa Press
Joaquín Benítez desvela que no tenia “por” i se sentia “emparat” pels Maristes
Notícia: Joaquín Benítez desvela que no tenia “por” i se sentia “emparat” pels Maristes
Comparteix
L'acusat al 'cas Maristes' ha reconegut haver abusat de dos alumnes
Benítez rodejat de mitjans de comunicació a la sortida de la primera sessió del judici, ahir / ACN
Els Maristes acusen de difamació l’exprofessor jutjat per pederàstia
Notícia: Els Maristes acusen de difamació l’exprofessor jutjat per pederàstia
Comparteix
Benítez ha assegurat durant el judici que es va sentir emparat per l'escola
L'acusat pels abusos Joaquim Benítez.| ACN
Els Maristes no van informar dels abusos de Benítez perquè una família els va demanar discreció
Notícia: Els Maristes no van informar dels abusos de Benítez perquè una família els va demanar discreció
Comparteix
El responsable de les escoles a Catalunya ha explicat que van comunicar els fets als professors i ho van denunciar a la fiscalia de menors

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa