Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els Maristes no van informar dels abusos de Benítez perquè una família els va demanar discreció
  • CA

La direcció de l’escola dels Maristes de Sants-Les Corts no va comunicar a les famílies dels alumnes que l’exprofessor Joaquim Benítez havia abusat d’un noi a l’escola l’any 2011 perquè la família de la víctima va demanar discreció. En el judici contra el professor a l’Audiència de Barcelona per haver abusat de quatre nois, el vicari provincial, Pere Ferré Jodrà, responsable de les escoles Maristes a Catalunya i altres zones d’Europa, ha explicat que van comunicar els fets als professors, ho van denunciar a la Fiscalia de Menors, i van explicar a les famílies que Benítez deixava l’escola, però sense citar el motiu real.

[r:1]

Durant la primera sessió del judici, Pere Ferré Jodra, ha testificat que a ell els fets els hi va explicar la cap d’estudis. L’escola va apartar el professor, però al cap de molts pocs dies ell mateix va renunciar a la feina. La cap d’estudis va explicar al vicari que Benítez li havia admès parcialment els fets, dient que havia tingut un “moment de debilitat” i se li “havia anat el cap”, però sense arribar a masturbar-se, segons informa l’ACN.

Després de conèixer els fets, no van comunicar-los a la DGAIA, perquè el menor no estava desemparat per la família, i tampoc a la Conselleria d’Educació, sinó que van aplicar la normativa de les escoles concertades. Sí que es va comunicar al claustre de professors, i la petició de discreció de la família va fer que no expliquessin a la resta de famílies els motius pels quals Benítez deixava la feina. De fet, Benítez es va acomiadar de la comunitat en una carta en la que no feia cap referència als fets. L’escola va investigar una mica més i no van conèixer cap denúncia anterior, ha explicat el testimoni.

A partir d’aleshores, el servei psicopedagògic del centre va estar amatent a possibles nous casos, el 2012 es va començar a fer un protocol propi i el 2013 es va començar a treballar amb els alumnes la prevenció, detecció i comunicació de situacions similars.

El vicari ha explicat que desconeixia que Benítez tenia una llitera al seu despatx, i que el despatx es va retirar quan va deixar la feina. En tot cas, ha dit que Benítez no era el massatgista de l’escola ni el metge, perquè no existeix aquesta figura.

El cap de la unitat dels Mossos d’Esquadra i un altre agent de la policia catalana que van investigar el cas de l’exprofessor de Maristes Joaquim Benítez per presumptes abusos a alumnes ha explicat en el judici contra ell a l’Audiència de Barcelona que seguia “un mateix patró”, segons informa Europa Press.

En declaracions com a testimonis en el judici a la Secció 21 per quatre presumptes delictes d’abús sexual, han explicat que va existir “un patró al llarg del temps en els fets denunciats en diferents èpoques” i que la manera d’actuar és “calcada”.

El cap dels Mossos ha indicat que Benítez tenia facilitat per accedir a aquests joves “perquè era una persona molt popular a l’escola i tenia un quartet al qual només tenia accés ell i tenia la llitera”.

[r:2]

En total, segons ha puntualitzat, van rebre una vintena de denúncies que sempre relataven els mateixos fets: eren nois d’entre 13 i 14 anys que, amb l’excusa d’una lesió, Benítez els portava al seu despatx i abusava d’ells, encara que molts casos no van prosperar perquè havien prescrit.

En la mateixa línia, l’altre agent ha detallat que Benítez sempre actuava de mateixa manera, portava a les seves víctimes a un despatx privat i, amb el pretext de tractar-se d’una lesió, “començava amb tocaments genitals i prosseguia, en alguns casos, amb fel·lacions o altres abusos”.

El cap dels Mossos ha explicat que quan van acudir al 2011 el director del centre es va negar a proporcionar informació sobre Benítez.

Declaració de quatre víctimes

Les quatre presumptes víctimes del exprofessor d’educació física dels Maristes Joaquim Benítez han testificat en el judici a l’Audiència de Barcelona durant poc més d’una hora i mitja, en una compareixença que s’ha fet a porta tancada.

L’havien sol·licitat les parts i la Secció 21 de l’Audiència ho va acordar perquè “els fets objecte d’acusació tenen una connotació social que pot arribar a ser estigmatitzadora, a més de greument atemptatoris a la intimitat i dignitat de la persona i s’haurien produït a les víctimes encara menors d’edat “.

Les famílies dels menors no han pogut estar presents a la sala, i aquestes declaracions s’han fet amb una mampara per impedir que els testimonis puguin tenir cap tipus de contacte visual amb l’acusat.

Fotos als passadissos

Durant la declaració a porta tancada de les víctimes, un germà marista ha estat realitzant fotografies al passadís d’accés a la sala de judicis al periodista d’El Periódico Guillem Sánchez que va publicar el cas.

Aquest periodista ha avisat els Mossos d’Esquadra perquè el marista li ha admès que li havia fotografiat i està prohibit captar imatges als passadissos del tribunal.

La policia catalana li ha identificat i instat a esborrar les fotografies captades, en què apareixia el periodista i altres persones que estaven al passadís, encara que el marista ha assegurat que no les havia enviat ni difós.

El pare d’una de les víctimes, Manuel Barbero, que era al mateix passadís, ha assegurat que denunciarà el que ha passat en una comissaria de Mossos per si les fotografies han estat difoses o compartides, o per si s’han emmagatzemat en algun dispositiu i es poden utilitzar de forma il·lícita.

Més notícies
Judici a l'exprofessor dels Maristes Joaquim Benítez. | ACN
Comença el judici pel ‘cas Maristes’ per falta d’acord entre les parts
Notícia: Comença el judici pel ‘cas Maristes’ per falta d’acord entre les parts
Comparteix
Acusacions i defenses han intentat arribar a un pacte en què Joaquim Benítez reconegués els fets
Arriba el judici contra Joaquín Benítez, el ‘cas Maristes’ que va canviar-ho tot
Notícia: Arriba el judici contra Joaquín Benítez, el ‘cas Maristes’ que va canviar-ho tot
Comparteix
Més de tres anys després des de la primera denúncia contra l'exprofessor dels Maristes, s'han acumulat desenes d'acusacions de pederàstia silenciada a Barcelona i Catalunya
Un home denuncia abusos sexuals del director d’una escola dels Caputxins
Notícia: Un home denuncia abusos sexuals del director d’una escola dels Caputxins
Comparteix
La víctima revela que el director del Col·legi-Escolania Pompeia, tancat al 1970, abusava d'ell
Els jesuïtes apunten que set membres de l’orde i un laic haurien comès abusos
Notícia: Els jesuïtes apunten que set membres de l’orde i un laic haurien comès abusos
Comparteix
Els fets haurien tingut lloc en diferents dècades i en quatre centres, i alguns dels acusats ja són morts
Antics alumnes del col·legi Claret han denunciat abusos d'un mossèn / D.C.
Denuncien abusos sexuals d’un mossèn del col·legi Claret
Notícia: Denuncien abusos sexuals d’un mossèn del col·legi Claret
Comparteix
El col·legi ha prohibit el mossèn apropar-se a l'escola, tot i que als 80 anys gairebé ja no hi anava mai | Els fets s'han posat en disposició de la fiscalia
La fiscalia arxiva la denúncia contra el mossèn del col·legi Claret acusat d’abusos
Notícia: La fiscalia arxiva la denúncia contra el mossèn del col·legi Claret acusat d’abusos
Comparteix
El fiscal desestima obrir una investigació perquè caldria que ho demanessin les víctimes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa