Els jesuïtes apunten que set membres de l’orde i un laic haurien comès abusos

Els fets haurien tingut lloc en diferents dècades i en quatre centres, i alguns dels acusats ja són morts

La investigació interna dels Jesuïtes sobre els abusos sexuals produïts als seus col·legis apunta que sis sacerdots i un treballador laic haurien comès alguna tipus d’abús o conducta impròpia. A més, l’ordre ha incorporat un vuitè cas, el del pare Antoni Rogué, del qual van tenir coneixement a través d’una denúncia de El Periódico. Els primers set casos els van conèixer gràcies a 19 entrevistes amb persones que haurien estat víctimes dels abusos, que van tenir lloc en quatre centres en diferents dècades.

Dels set acusats, tres ja són morts, entre ells Lluís To, que el 1992 va ser condemnat a dos anys de presó i sis d’inhabilitació per abusar d’una menor. Als pares Pere Sala i Anotni Roigé –que juntament amb To són els únics noms que han sortit a la llum– se’ls ha obert un procés canònic i se’ls han imposat mesures cautelars. Tots dos havien estat denunciats per les víctimes als Mossos d’Esquadra.

[r:1]

El Jesuïtes han explicat que un altre del acusats ha mort aquest mateix mes de febrer. La seva defunció va obligar a tancar el procés canònic que se li havia obert. Els altres tres acusats tenen denuncies per fets que van tenir lloc a la dècada dels 70. L’últim dels noms en aparèixer, el d’un seglar, va ser jutjat i condemnar per possessió de pornografia infantil, segons l’entitat.

A través d’un comunicat, els Jesuïtes han demanat “perdó” pel sofriment que “alguns jesuïtes” han causat i s’han mostrat avergonyits de “no haver-ho sabut evitar”. Arran de les primeres denuncies, l’ordre va decidir obrir una investigació interna per detectar nous possibles casos i s’han remuntat fins als anys 60.

Més informació

Nou comentari