Arriba el judici contra Joaquín Benítez, el ‘cas Maristes’ que va canviar-ho tot

Més de tres anys després des de la primera denúncia contra l'exprofessor dels Maristes, s'han acumulat desenes d'acusacions de pederàstia silenciada a Barcelona i Catalunya

Dilluns començarà el primer gran judici a Catalunya per un escàndol d’abusos sexuals a menors en entorns catòlics. La vista tindrà lloc a l’Audiència de Barcelona i processarà l’exprofessor d’educació física dels Maristes de Sants-Les Corts, Joaquín Benítez, per haver comès presumptament abusos sexuals a quatre menors entre 2006 i 2010. La resta de denúncies contra el mateix home, fins a 13, van arxivar-se per haver prescrit. Les acusacions van des dels tocaments de genitals fins a la penetració anal.

Ara s’iniciarà el tancament d’un capítol que va obrir Manuel Barbero, pare d’un alumne que hauria patit abusos durant dos anys, a finals de 2015 denuciant-ho als Mossos d’Esquadra i empaperant els voltants del col·legi per assenyalar el presumpte agressor. Des de llavors, desenes de casos vinculats als Maristes i a altres congregacions religioses han alçat la veu contra la pederàstia silenciada.

El judici té previst allargar-se fins a dimecres i s’espera que hi hagi una concentració de suport a les víctimes davant l’Audiència demà mateix. Pel procés judicial s’ha habilitat la sala de vistes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que és més gran que la sala prevista inicialment, per la gran expectació mediàtica. Les víctimes obriran el judici oral a porta tancada per preservar la seva intimitat, després declararan testimonis –entre els que destaca el vicari provincial dels Maristes que va cessar Benítez, Pere Farré– o experts i, finalment, l’acusat. Dimecres es preveuen les conclusions definitives i els informes finals. 

Peticions d’entre 22 i 36 anys de presó

Al judici hi ha diverses acusacions. Segons recull l’Agència Catalana de Notícies, la fiscalia demana 22 anys de presó i 14 més d’inhabilitació en qualsevol professió relacionada amb menors d’edat, i una indemnització de més de 70.000 euros per a les víctimes. Li atribueix dos delictes d’abús sexual continuat i dos d’abús sexual. La Generalitat, per la seva part, eleva la petició fins als 36 anys i quatre mesos de presó per un delicte continuat d’abús sexual i sis d’abús sexual. A part, afegeix la inhabilitació per fer de mestre i la prohibició d’aproximar-se o comunicar-se amb els denunciants. L’Ajuntament demana 26 anys d’empresonament per dos delictes d’abús continuat i dos d’abús sexual, a més de la inhabilitació per exercir amb menors i la prohibició de proximitat o comunicació amb els exalumnes presumptament abusats. Pel seu costat, les víctimes demanen penes i indemnitzacions més altes.

Des de l’ACN, apunten que en un comunicat, alguns dels afectats han dit que “a la banqueta dels acusats manca gent, no hi ha cap responsable de Maristes i hauria d’haver estat un jutge qui determinés si eren culpables o innocents, si sabien o no què passava darrera de la porta de l’escola”. A més, segons les víctimes, cap responsable dels Maristes s’ha posat en contacte amb elles per a interessar-s’hi, ni per a reparar el mal causat. “Només hi ha hagut silenci, el mateix silenci al qual es van acostumar els nens, quan un professor els abusava o agredia sexualment”, afegeix el comunicat.

Més informació

Nou comentari