Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els claretians reben una quinzena de correus de testimonis de possibles abusos sexuals
  • CA

No és el mateix enviar un missatge anònim a les xarxes socials que dirigir-se a un canal oficial i explicar un cas de possibles abusos sexuals en primera persona, menys encara quan cal enviar-lo a la institució a la qual pertany el presumpte abusador. Tot i això, els exalumnes del col·legi Claret han mantingut el pols i han enviat una quinzena de correus electrònics a la bústia que els missioners van obrir per capejar les acusacions sobre el Francesc Figueras. La xifra és molt similar a la dels missatges acusadors que s’han fet públics a Twitter, on Pau Bosch va iniciar una cadena de confessions de presumptes abusos per part del sacerdot dels claretians. 

La xifra, a la qual ha tingut accés el TOT Barcelona, reuneix testimonis del comportament del conegut com a ‘pare Figueras’ tant a les aules del col·legi com a les excursions lluny de l’escola. Precisament a les escapades de final de curs és on s’han acumulat més històries acusadores. Segons diversos exalumnes, Figueras hauria tret profit de ser el responsable de la farmaciola per convidar els nens a la seva habitació, fer-los despullar i, en alguns casos, escampar-los crema per tot el cos o magrejar-los amb l’excusa d’eixugar-los després d’una dutxa. Fins i tot, un dels testimonis arriba a concretar que Figueras li hauria tocat els genitals mentre es satisfeia també a ell mateix

És el cas del Jordi, que no recorda si cursava primer o segon d’EGB –tindria 7 o 8 anys– quan va participar en una excursió escolar a una mena de refugi. Segons explica el mateix exalumne a aquest diari, tot va començar durant els preparatius per passar una de les nits. Els nens s’acumulaven en un sol espai i dormien l’un al costat de l’altre. El Jordi, com la resta dels seus companys, va agafar posició a la sala i es preparava per anar a dormir quan el ‘pare Figueras’ el va fer canviar de lloc per posar-lo al seu costat. “Recordo que èrem jo, ell, la paret i, més enllà, quedaven la resta d’alumnes”, narra l’antic estudiant de l’escola Claret. El següent que recorda és despertar-se de matinada amb la mà del sacerdot als seus genitals, “i també s’estava tocant ell mateix”, afegeix totalment segur. “Va passar una bona estona i no li va importar que jo em despertés, ja que vaig vaig quedar paralitzat”, segueix. Després d’un període de temps impossible de concretar pel testimoni, el sacerdot va acabar els tocaments.

El Jordi –que frega els 50 anys– assegura que ho ha tingut present durant tota la vida. “No tinc un trauma, però ho porto a dins”, diu. Més encara quan han començat a fer-se públics els casos de col·legis cristians on s’han comés abusos. “Des de la irrupció dels cas dels Maristes se’m va remoure alguna cosa a dins i necessitava explicar la meva experiència, però quan ja em sentia preparat, el Pau Bosch se’m va avançar”, explica.

Ell és un dels que no ha enviat cap correu als Missioners Claretians de Catalunya perquè ho considera inútil. Creu que el fet que l’escola hagi portat les denúncies a la fiscalia no servirà per fer justícia per la dificultat de provar els casos i perquè aquests han prescrit.

No hi havia un registre estricte d’on i quan feia classes Frances Figueras, sinó que podia fer-les de manera lliure 

Tot i així, la majoria de casos denunciats no són tan greus com el del Jordi i entrarien en la categoria d’abusos de menor intensitat dirigits específicament a nois i estesos en un període de temps ampli. N’hi ha casos dels anys 70 i d’altres dels 2000. Molts simplement recriminen que es van sentir intimidats davant la mirada perturbadora de Figueras quan es dutxaven despullats. D’altres narren unes estranyes classes en què se’ls preguntava quina pornografia miraven, com tenien el penis o si volien anar a unes excursions a la muntanya sense més professors que el ‘pare Figueras’. Més d’un usuari ha denunciat la incomoditat que van sentir davant la insistència del sacerdot en aquelles escapades, quan els reiterava fins a la sacietat que es traiessin el banyador per remullar-se als rius i gorgs. Sobre aquestes mateixes expedicions, una alumna ha denunciat a Twitter que Figueras no permetia que hi anessin nenes. 

Així, tot i el gruix de denúncies acumulades els darrers dies a les xarxes i al correu, els Missioners Claretians mantenen que no havien rebut anteriorment cap notícia del comportament reprovable de Figueras fins que Bosch no ho va denunciar a Twitter. Alhora recorden que van actuar ràpidament, van prohibir a Figueras apropar-se al col·legi Claret –tot i que ja no hi anava gairebé mai– i van adreçar tota la informació a la fiscalia, que finalment ha obert una investigació.

Segons expliquen fonts del l’escola, ara estan aclarint “quina relació va tenir Francesc Figueras amb el col·legi Claret durant la seva carrera laboral”. Un procés difícil, ja que, en ser part dels missioners, no se’l contractava com a professor i no hi havia un registre estricte d’on i quan feia classes, sinó que podia fer-les de manera lliure si així ho volia. La seva especialitat, tal com repeteixen la majoria de testimonis, era fer classes de religió.

Nous testimonis acusen un conserge de fer tocaments als genitals de nenes petites

De moment, el que es dona per segur és que va ser director del Claret barceloní des del curs 1978-79 fins al 1989-90. Abans, havia estat al centre homònim de Sabadell i entre el 1990 i el 1992 va estar-s’hi a Valls, substituint un altre membre dels claretians que va marxar a viure a Barcelona per complir la funció pel que havia estat escollit dins del govern provincial dels capellans. Des de llavors, hauria tornat a l’escola barcelonina a fer classes i assistir a totes les escapades fins almenys el 2011, asseguren alguns dels missatges anònims.

Més enllà del ‘pare Figueras’: el conserge Jaume

Però l’allau de missatges al voltant de Figueras han suposat la fi del silenci no només al voltant del sacerdot, sinó també pel que fa a un conserge que hauria treballat al mateix col·legi als anys 70. Tot i que després s’hi han afegit dues noies més, la primera en explicar-li la seva experiència a Pau Bosch va ser la Núria, que denunciava que “el senyor Jaume” l’havia pressionat contra la paret de la garita i li havia refregat els genitals contra el seu cos.

En una conversa amb el TOT Barcelona, la Núria assegura que hi ha detalls que se li escapen, però recorda que ella tindria al voltant de 8 anys quan aquell home gran li va fregar el seu sexe per “la panxa o els pits” a l’infermeria de la consergeria. Va quedar immòbil, va sentir una “repugnància horrorosa” i va marxar, però mai ha oblidat el senyor Jaume, que “sempre vestia amb una bata blava”. Tot i haver passat els anys, la Núria planteja que potser la seva vida sexual s’ha vist condicionada per aquell incident. 

Tanmateix, hi ha un presumpte cas encara més greu. Una antiga alumna, que no vol donar detalls personals, concreta a Twitter que el conserge li hauria tocat els genitals, també a l’infermeria. “Com que havia d’atendre gent a la finestreta, ell seia darrere de la taula i jo estava de peu al costat. Mentre atenia la gent, em tocava la vulva”, diu l’exalumna, que acaba remarcant que pensar en aquella experiència li fa sentir “fàstic i vergonya”.

Fonts del Missions Claretians de Catalunya expliquen a aquest diari que, al contrari que Figueras, aquesta persona “no té cap relació amb la institució” i que ara no es pot prendre “cap determinació” més enllà de posar a disposició de la fiscalia tota la informació que s’està publicant. De fet, podria ser que alguns dels quinze correus tractin del porter, ja que les mateixes fonts es limiten a concretar que tots els emails rebuts expliquen situacions de persones que ja han quedat acusades a les xarxes socials. Com a contrapunt, des dels claretians afegeixen que també han rebut missatges de suport al ‘pare Figueras’. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa