Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Denuncien abusos sexuals d’un mossèn del col·legi Claret
  • CA

S’obre un nou cas de possibles abusos sexuals vinculat a una escola cristiana. En aquest cas, són diversos els testimonis que han aparegut al voltant d’uns abusos que hauria comés un mossèn del col·legi Claret de Barcelona. El primer en explicar els incidents va ser Pau Bosch, un antic alumne que als 14 anys –ara en té 36– va patir “un comportament massa proper” del sacerdot Francesc Figueras, segons va explicar a la xarxa social Twitter. L’home el va fer despullar a la seva habitació, el va mirar mentre es dutxava i el va assecar “com si m’estigués magrejant”,  explica Bosch en una conversa amb el TOT Barcelona

El motiu de la visita a l’habitació del mossèn era que havia patit una picadura d’un insecte al braç durant un viatge de final de curs a Menorca, ja que el ‘pare Figueras’ era el responsable de la farmaciola, però en sortir de la dutxa no li va donar cap crema ni remei per a la picada. “Jo tenia 14 anys, em sabia assecar de sobres. A més, per què em va fer despullar si només es tractava d’una inflamació al braç i portava màniga curta?”, qüestiona l’exalumne. 

El col·legi Claret, en assabentar-se dels fets denunciats públicament, va activar un protocol per suspendre immediatament qualsevol contacte de l’home amb els alumnes i va posar en disposició de la fiscalia els incidents denunciats. Segons el director, Vicenç Barceló, “no havien tingut cap comunicació abans” d’una conducta d’aquest tipus, però alhora que respecten “la presumpció d’innocència” aposten per la “tolerància zero” amb les “actuacions que puguin afectar la dignitat i llibertat dels infants”. 

Un mètode recurrent

Arran de la primera publicació acusadora, un altre antic estudiant es va posar en contacte amb Bosch i li va narrar com el mateix mossèn Figueras, en un viatge a Bilbao uns anys després, va comportar-se de manera molt similar amb ell. En aquell moment, l’alumne tenia “12 o 13 anys”, assegura en el missatge anònim a les xarxes socials. Després de sortir-li una erupció als braços va ser enviat a l’habitació del capellà. “Em va fer despullar completmanet i va procedir a posar-me crema per tot el cos”, explica el missatge. El testimoni remarca que el mossèn “va ser intel·ligent i no va tocar res que no pogués tocar” però la sensació “d’incomoditat i que allò no hauria d’estat passant” era present en ell. 

“Tenia un recorregut calculat per aconseguir els seus desitjos, perquè és exactament igual en diferents casos”, assenyala Pau Bosch. Segons l’antic alumne, el mossèn aprofitaria la seva condició de responsable de les cures per esperar-se a arribar a l’hotel quan hi havia algun incident i llavors fer passar els joves a la seva habitació. 

Una altra font, aquesta molt més jove, nascuda l’any 1995, ha explicat al TOT Barcelona que entre els alumnes existien rumors que deien que quan els picava algun insecte en una excursió, l’home els feia despullar i es quedava mirant-los mentre es dutxaven “sense tancar la porta de la dutxa”. A més, confessa que l’havien arribat a anomenar “el pederasta” com a “broma”.

El mossèn de les excursions

Tanmateix, altres alumnes i exalumnes contactats per aquest diari expliquen que mai havien sentit cap referència d’una conducta inapropiada del conegut com a pare Figueras. “És un home molt esportiu, amant de la muntanya, molt proper i molt estimat pels alumnes”, explica una font implicada en l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de l’escola durant molts anys, i “mai ens havia arribat cap fet denunciable”. Així mateix, la mateixa persona assenyala que Figueras era el membre del professorat que sempre estava disposat a acompanyar la canalla als viatges. 

Fonts directives dels Claretians han comunicat a aquest diari que l’estat del professorat i l’entorn de l’escola en assabentar-se de la notícia “ha estat de sorpresa absoluta” perquè no es tenia constància de cap tipus de conducta inapropiada per part de Figueras. 

El centre, després de rebre la informació dels casos, va decidir portar el cas a la fiscalia el passat dilluns, informar la Inspecció d’Educació i posar-se a disposició de qualsevol investigació. Així, el col·legi mostra el seu “compromís d’afrontar amb transparència i determinació qualsevol mínim indici” en aquesta matèria. A més, el centre ha enviat un comunicat explicant que han decidit “apartar de tota activitat amb menors al pare Figueras i de tota presència en les instal·lacions” del col·legi. Fins i tot han canviat el càrrec de “cap d’administració” que apareixia al seu web. Abans hi havia el nom de Francesc Figueras, ara l’ha substituït Jordi Canal. Val a dir que, als 80 anys, el mossèn ja no tenia cap tasca docent al col·legi ni tenia contacte amb l’alumnat i només hi anava en comptades ocasions per ocupar-se d’aspectes de gestió com, per exemple, “quan s’espatlla un ascensor”, han explicat les fonts del centre.

Més possibles casos

En un fil de missatges a Twitter, l’usuari @Gargotejant –el pseudònim de Pau Bosch– barreja la seva experiència amb missatges d’altres exalumnes que li han arribat arran de la seva exposició pública. La víctima dels abusos va decidir explicar-ho després de veure una imatge del col·legi que celebrava els 50 anys de sacerdoci de Figueras. 

Bosch assegura que hi ha almenys tres persones que han patit també possibles abusos que “encara no es veuen preparades per fer el pas i explicar-ho”. Una altra de les persones que respon a la història a Twitter, a més, explica com eren les excursions extraescolars que presumptament proposava el mossèn Figueras als alumnes i on només hi anava ell com a adult. En una escapada a Sant Aniol, a quatre alumnes, els va demanar que es traguessin els banyadors i es remullessin nus perquè s’assequessin les peces de bany, explica el testimoni. 

L’escola, per la seva banda, es manté “oberta” a conèixer qualsevol d’aquests casos que surtin perquè es puguin investigar a través de la fiscalia. “Volem arribar fins al fons de la qüestió”, han remarcat les fonts del centre. Les declaracions del director dirigides als mitjans, a més, insisteixen en demanar a tothom qui pugui tenir “informació” o “prova” dels fets “que no ho calli”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa