En un estudi del 2016 es va determinar que a Barcelona hi havia una població de 259.000 rates, 0,13 per a cada habitant de la ciutat. Ara aquesta xifra s’està intentant actualitzar, en el marc d’una investigació que desenvolupa l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), segons ha explicat aquest dijous al TOT Barcelona la directora de Salut Ambiental de l’entitat municipal, Elisenda Real. El recompte ha de permetre, en el transcurs d’un any, veure si efectivament hi ha hagut un augment significatiu de la població de rates a la ciutat.

No hi ha dubte. Els rosegadors s’han endut part del protagonisme aquest estiu a Barcelona. L’aparició de desenes d’exemplars campant lliurement per la Plaça de Catalunya, la més cèntrica, emblemàtica i visitada pels turistes, va disparar totes les alarmes a l’agost. La sortida d’aquests animals del seu cau habitual —que solen ser les clavegueres— ha contribuït a animar la polèmica sobre els problemes de neteja a la ciutat. Uns problemes que van com anell al dit per a la batalla política en ple compte enrere cap a les eleccions municipals del 2023.

L’aparició de rates, enmig de la polèmica per la manca de neteja

Moltes són les plataformes veïnals que es queixen del problema de brutícia a la ciutat. Algunes d’elles han recorregut a les xarxes socials per denunciar la situació que es troben en el seu entorn. Precisament la manca de neteja, un problema admès com a verídic pel govern municipal, és un factor decisiu que pot atraure les rates i fer-les sortir de les clavegueres a la superfície. Això, però, no hauria de significar necessàriament que el seu volum sigui més gran, expliquen des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Un dels caus de rates a la plaça de Catalunya
Un dels caus de rates a la plaça de Catalunya

“La gent ha d’estar tranquil·la, tenim un molt bon sistema de vigilància i control de plagues a la ciutat; és un sistema bo i robust i aquest any s’ha reforçat amb molts punts de vigilància (n’hi ha 2.400)”, explica la directora de Salut Ambiental de l’ASPB. A banda de la vigilància, afegeix, s’aplica “una estratègia preventiva”, assegura, que permet avançar-se allà on, malgrat no tenir incidències registrades, es pensa que hi podrien existir condicions que poden fer sortir els rosegadors.

Elisenda Real adverteix que avaluar si Barcelona té un problema amb les rates no es fa a partir del volum de rates que es trobi a les clavegueres; el problema resideix en la seva presència a l’espai públic sense que hi hagi possibilitat de control. “El número de rates no és el reflex de si tenim més o menys problema, la magnitud del problema la veiem més en funció de si aquesta espècie la tenim en superfície o no“. En aquest sentit, la directora de Salut Ambiental ha precisat que s’ha actuat a la Plaça de Catalunya i a hores d’ara el problema es considera resolt.

Les imatges de rates a la ciutat afloren també a les xarxes

Les darreres setmanes han aparegut diversos missatges a les xarxes socials que han incrementat el neguit sobre la presència de rates a la ciutat. Entre aquests avisos hi ha el d’en Pau Vila, un veï de Vallcarca que va reportar l’existència de rosegadors aixoplugats en unes escales mecàniques avariades a la Baixada de la Glòria. Segons l’ASPB ja s’ha actuat també en aquest punt i s’ha pogut resoldre l’incident.

Vila comenta al TOT Barcelona que “el problema principal és que fa cinc anys que tenim les escales mecàniques aturades i plenes d’escombraries, la qual cosa també provoca que siguin un niu de grafitis i que la gent gran no pugui baixar a comprar a Avinguda Vallcarca i quedi totalment aïllada”. Aquest veï denuncia que “cada cop que s’apropen eleccions fan una reunió on ensenyen simulacions amb Photoshop d’unes escales precioses plenes de flors i modernes, les obres de les quals mai comencen”. En aquest sentit, Vila opina que “les rates són tan sols una conseqüència del despropòsit de les escales”. La promesa d’una intervenció a les escales, explica, es remunta al 2004, per això ara diu que té “zero esperança” en què s’hi posi solució.

Rosegadors morts a la platja

A banda d’aquest episodi a Vallcarca, altres usuaris han divulgat els darrers dies imatges de rates a d’altres punts de la ciutat. Un dels casos més vistosos ha estat el de les 19 rosegadors morts que van aparèixer a la zona de bany assistit de la platja de la Nova Icària. A més de rates en aquest punt s’hi van localitzar xeringues. En aquest cas, l’ajuntament va respondre que les rates havien arribat a la costa després de les pluges intenses que van caure dies enrere.

Des de l’Agència de Salut Pública es posa en valor la contribució de la ciutadania per localitzar on hi ha problemes amb les rates i apunten que totes les incidències que es registren acaben resolent-se. Asseguren que el sistema de vigilància està reforçat i que hi ha hagut una inversió més gran aquest any. “El sistema de vigilància és bo i important, està tot el que es pot fer en aquest sentit”, precisa Real.

Aquesta, però, no és la impressió que tenen la majoria de representants dels partits polítics a l’oposició a l’ajuntament, que les darreres setmanes han denunciat la proliferació de rates a l’espai públic. Junts per Catalunya, Cs i Valents han carregat contra l’administració local per considerar que l’existència de rates al carrer certifica que la ciutat té un problema greu de neteja.

El registre d’incidències augmenta més d’un 4%

El número de incidències reportades “es manté estable els últims anys”, si bé reconeix un increment de més del 4%, que estaria relacionat amb el fet que s’hagin posat a disposició més sistemes d’alerta per a la ciutadania: una aplicació, la línia 010, una plataforma en línia i les oficines d’atenció ciutadana. Aquesta estabilitat seria “un indicador que no hi ha un problema o situació anòmala respecte altres anys i que la ciutadania ho estigui percebent així”.

L’ASPB ha incrementat en un 65% el número d’intervencions que fa, “però no són correctives”, precisa Real. No es tractaria d’intervencions que es facin perquè hi hagi més incidència per presència de rates, “sinó perquè estem fent més intervenció preventiva tot i no tenir constància de que l’espècie hi és”.

“Que s’han produït situacions de sortides de rates a superfície? S’han produït, això passa a totes les ciutats amb una gran densitat urbana i sobretot en una ciutat com la nostra, amb un ús intensiu de l’espai públic”, comenta Real, que considera que el fet de fer virals algunes imatges contribueix a “donar la sensació” d’un problema generalitzat.

Sobre els punts on han aparegut més bestioles, com la Plaça de Catalunya, Real comenta: “En concret ens consta que son punts que estan netejats amb molts torns de amb una intensitat que és difícil poder fer-ne més”. En tot cas, comenta que el que s’ha d’evitar perquè els rates apareguin a la superfície és que hi hagi recurs alimentari, refugi i aigua. “Si aquestes tres condicions es donen en l’espai, difícilment serà controlable”.

Més notícies
Imatge de les rates mortes a la platja

L’Ajuntament atribueix a la pluja l’aparició de rates mortes a la platja

Notícia: L’Ajuntament atribueix a la pluja l’aparició de rates mortes a la platja
Comparteix
Els usuaris de la zona de bany assistit de la platja de la Nova Icària van denunciar dissabte les males condicions de les instal·lacions
Notícia: L’Ajuntament atribueix a la pluja l’aparició de rates mortes a la platja - Mobile
Imatge de les rates mortes a la platja

Rates mortes i una xeringa a la zona de bany assistit de la platja

Notícia: Rates mortes i una xeringa a la zona de bany assistit de la platja
Comparteix
Una plataforma d'usuaris denuncia que dissabte els treballadors van treure de l'aigua 19 rates mortes i una xeringa
Notícia: Rates mortes i una xeringa a la zona de bany assistit de la platja - Mobile
plaga de rates als voltants del Park Güell

Plaga de rates a tocar del park Güell

Notícia: Plaga de rates a tocar del park Güell
Comparteix
Veïns dels barris de Vallcarca i de la Salut alerten que ha augmentat la presència de rates a la baixada de la Glòria
Notícia: Plaga de rates a tocar del park Güell - Mobile
Un dels espais dels jardins dels Tres Tombs en una imatge d'arxiu / AMPA Els Tres Tombs

Tanquen un parc infantil de Sant Antoni per la presència de rates

Notícia: Tanquen un parc infantil de Sant Antoni per la presència de rates
Comparteix
El consistori ha col·locat unes tanques per dificultar l'accés a l'espai mentre es realitzen tasques de sanejament
Notícia: Tanquen un parc infantil de Sant Antoni per la presència de rates - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Josep a setembre 08, 2022 | 22:15
  Josep setembre 08, 2022 | 22:15
  Que no es deixin de comptar la colau la janet i el badia. Son tres pero compten per tres mil rates
 2. Icona del comentari de: Vendetta a setembre 08, 2022 | 22:40
  Vendetta setembre 08, 2022 | 22:40
  Fora colaus dels nostres barris
 3. Icona del comentari de: teix a setembre 09, 2022 | 08:51
  teix setembre 09, 2022 | 08:51
  A veure, Sra. Directora de l’àrea corresponent de l’ASPB (?). Alguna cosa falla de manera que no ens vulgui fer combregar amb rodes de molí. Que teniu un molt bon sistema de vigilància i control de plagues a la ciutat; que és un sistema bo i robust i que aquest any s’ha reforçat amb molts punts de vigilància, que apliqueu una excel·lent estratègia preventiva? -Ja, doncs alguna cosa falla. Si l’assumpte no es detecta en altres ciutats o no es detecta tant o s’empren mesures més eficaces que a Barcelona, és que alguna cosa falla. O és que les rates han adoptat una decisió en assemblea? De fet, el terra està tan brut que a les rates no els cal romandre a la foscor i pudor de les clavegueres: van decidir que ja era hora de gaudir del sol i la lluna.
 4. Icona del comentari de: Josep a setembre 09, 2022 | 09:14
  Josep setembre 09, 2022 | 09:14
  El “porta a porta” amb les escombraries al terra, no ajuda a q no hi hagin rates, sinó mireu al vespre el carrer Gran de Sant Andreu. Les veus entre les bosses.
 5. Icona del comentari de: xavier a setembre 09, 2022 | 13:28
  xavier setembre 09, 2022 | 13:28
  No us preocupeu ja avisaran a en Jamelin!!!
 6. Icona del comentari de: Ratelona a setembre 10, 2022 | 10:46
  Ratelona setembre 10, 2022 | 10:46
  Comenceu a contar al ajuntament que allà si que es reprodueixen i ocupen tots els llocs!!!
 7. Icona del comentari de: Ratatouille a setembre 10, 2022 | 10:49
  Ratatouille setembre 10, 2022 | 10:49
  Quan els caçadors acabin amb els senglars que es posin amb les rates.... Ahh que tampoc els heu convençut de caçar senglars....

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa