Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
VÍDEO | Una tiktoker viralitza la plaga de rates a plaça Catalunya
  • CA

Una tiktoker argentina a Barcelona ha fet virals uns petits habitants de la plaça Catalunya. És un dels punts de la ciutat on hi ha localitzades rates, que proliferen amb major o menor mesura a batzegades. Aquest estiu és un dels moments àlgids de rosegadors a la plaça i aquesta jove molt activa a les xarxes socials ha retratat com es mouen per la zona de nit amb tota llibertat.

A les imatges es pot veure com parelles i grups de ratolins busquen aliment a la gespa o sota els bancs, atrets per restes de menjar que algú hagi deixat oblidades. Sota un mateix banc se’n poden veure mitja dotzena. També s’aprecia com vianants passen pel centre de la plaça aliens a l’activitat d’aquesta fauna urbana.

Així mateix, la vegetació de la plaça fa anys que està molt deteriorada i és fàcil veure-hi caus a terra que hi han excavat els ratolins. De dia s’hi amaguen i de nit surten a buscar menjar. No és la tònica habitual, perquè el clavegueram continua sent l’hàbitat principal dels rosegadors a Barcelona igual que a les grans ciutats del món, i amb un control regular no surten del subsòl.

Control municipal de les rates

L’Agència de Salut Pública de Barcelona és l’encarregada de mantenir a ratlla les rates a la ciutat, així com altres plagues. Té uns 600 punts sota vigilància a la via pública, estables des de fa tres anys. A plaça Catalunya revisa de forma setmanal fins a 12 punts, tant en superfície com a les clavegueres, segons informa betevé.

El consistori sosté que la població de rosegadors no ha augmentat i que les queixes que li arriben per aquesta qüestió també estan estabilitzades. En canvi, la patronal d’empreses de desratització, ADEPAP, va alertar a principis d’estiu d’un canvi d’actitud en les rates i ratolins arran de la pandèmia. Aquests especialistes sostenen que s’han desinhibit i ara s’acosten menys a les persones.

El nou pla municipal Cuidem Barcelona, desplegat al voltant de l’entrena del nou contracte de la neteja, inclou un reforç enguany del Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes. Diversos barris i parcs públics, com Glòries, han sigut escenari d’intervencions reactives o preventives. Un punt no inclòs però activat arran de les queixes veïnals és un solar al barri de Gràcia, ocupat per un assentament. Malgrat la reticència inicial del consistori a actuar-hi, finalment l’aparició als mitjans del cas va precipitar una actuació d’urgència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa