Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Només l’1% de les àrees de joc estan adaptades a infants amb discapacitat
  • CA

La Sindicatura de Greuges de Barcelona alerta en l’informe anual de la institució que la capital és lluny de garantir la igualtat a tots els infants en l’accés a les àrees de joc públiques. Si bé l’Ajuntament ha fet canvis en el mobiliari en alguns d’aquests espais els últims anys, l’organisme assenyala que encara només 10 de les 856 àrees d’esbarjo infantil de la ciutat estan equipades amb tots els seus jocs perquè puguin gaudir-los tots els menors sense que les seves discapacitats suposin cap obstacle. Representen tan sols l’1,17% del total.

La Sindicatura recompta que la ciutat aplega 666 zones infantils sense cap element pensat per a menors amb discapacitat. Altres 190 sí resulten accessibles o estan equipades per complet per no fer distincions segons les capacitats de la canalla.

A més, l’organisme recorda que l’Ajuntament va aprovar un pla el 2019 que es compromet a fomentar els jocs inclusius als parcs de Barcelona d’aquí a 2030. L’informe de l’òrgan, però, adverteix que els resultats són encara minsos. “Si bé hi ha una millora en l’evolució de la renovació de les àrees de joc existents, cal fer un esforç per incrementar aquesta progressió”, evalua el dictamen que resumeix les actuacions de l’organisme a 2021.

En cas de no accelerar la implantació de jocs adaptats, la Sindicatura adverteix que la tendència actual “no sembla que permeti assolir l’objectiu” de garantir l’accés a tota la canalla a les zones lúdiques. En aquest sentit, l’òrgan subratlla que “només una part” dels jocs infantils inaugurats els últims anys “s’han construït amb criteris d’accessibilitat i inclusió”.

El document concreta dades per sostenir el que afirma. “De les 89 noves àrees de joc previstes per al període 2015-2019, només se n’han creat 73, i d’aquestes només 26 disposen de jocs accessibles o inclusius”, apunta el balanç de la Sindicatura, que proposa que “cada barri tingui, com a mínim, una àrea amb jocs infantils accessibles, inclusius i adaptada per als infants amb diversitat funcional”.

La institució també fa notar que no tots els espais de joc remodelats els últims anys han incorporat algun canvi pensat per a infants amb diversitat funcional. Xifra que, de les 111 àrees renovades entre 2015 i 2017, “es van incorporar elements accessibles en 14 d’elles i elements inclusius en 35”. La Sindicatura detecta un “canvi de tendència” entre 2018 i 2019, quan l’organisme ja duia des de 2016 rebent denúncies perquè el disseny de la majoria de zones de joc veta els infants amb discapacitat. En els dos anys previs a la pandèmia, se’n van refer 39 i 32 d’elles van incorporar “elements accessibles o inclusius”, concreta l’informe. Algunes famílies han cridat l’atenció de les mancances organitzant curses adaptades a menors amb discapacitat a Barcelona els últims mesos.

Mancances davant de la necessitat

Alhora, el síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, ha denunciat la crisi habitacional a la ciutat i ha demanat dotar amb els recursos suficients el Fons de Lloguer Social per donar resposta a la problemàtica, informa l’ACN. En aquest sentit, l’informe anual de la Sindicatura adverteix contra l'”embut permanent” per accedir a un pis a través de la Mesa d’Emergència, l’òrgan que valora les peticions de llars en risc de desnonament i de quedar-se sense sostre. El dictamen subratlla que hi havia 609 famílies que, tot i disposar d’una sol·licitud aprovada, encara no havien rebut un habitatge d’emergència el desembre passat. La llista d’espera va baixar a 570 sol·licitants pendents d’obtenir un domicili el passat febrer.

Alhora, el balanç de la Sindicatura posa també el focus en la dificultat per accedir a l’atenció social, sobretot, ara que les entrevistes telefòniques són la via principal de contacte. El document denuncia que no esdevé un canal “àgil i fluït” i demana revisar el protocol per millorar-lo.

Per altra banda, anota que les queixes per sorolls que es transmeten a la Sindicatura són “recurrents” i “una de repetida” són les molèsties per la recollida d’escombraries a altes hores de la nit. Com ja ha plantejat en altres ocasions, l’organisme suggereix avançar l’hora de recollida de residus o incrementar el personal que s’hi dedica per acabar abans la retirada de brossa.

Més notícies
El club de Vela del Port Olímpic / Jordi Play
Barcelona aspira a acollir la Copa Amèrica de vela el 2024
Notícia: Barcelona aspira a acollir la Copa Amèrica de vela el 2024
Comparteix
L'Ajuntament s'alia amb la Generalitat i el sector privat per ser la seu d'una de les grans competicions dels esports nàutics
Teulada d'amiant a l'interior d'una illa de cases del carrer Pi i Margall, que serà un futur supermercat / Jordi Play
El Síndic de Barcelona estira les orelles a Colau per inacció amb l’amiant
Notícia: El Síndic de Barcelona estira les orelles a Colau per inacció amb l’amiant
Comparteix
Retreu que no s’hagi elaborat encara el cens sobre el material tòxic promès el 2017 i obrirà una investigació
Imatge d'arxiu de la ronda Litoral / ACN
La ZBE acaba amb 600.000 trajectes de vehicles contaminants en dos anys
Notícia: La ZBE acaba amb 600.000 trajectes de vehicles contaminants en dos anys
Comparteix
L'Ajuntament assegura que s'han evitat 125 morts prematures anuals des de la implementació de la mesura
El síndic de greuges de Barcelona, David Bondia / Jordi Play
El síndic veu “falta de respecte” en les crítiques a espais de botellots
Notícia: El síndic veu “falta de respecte” en les crítiques a espais de botellots
Comparteix
Bondia troba insuficients les 150 càmeres adquirides per incorporar-les als uniformes de la Guàrdia Urbana

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa