El síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, s’ha defensat de les crítiques dins del govern municipal i entre l’oposició que ha generat la idea que va suggerir la setmana passada perquè s’habilitin espais a la ciutat on permetre el botellot. El defensor del poble barceloní ha assegurat aquest dilluns que troba “falta de respecte” en alguns comentaris que han refusat la proposta. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, la va descartar de seguida qualificant-la d’“ocurrència”.
Bondia s’ha reafirmat en la mesura que va plantejar i, a més, ha demanat als polítics que l’han criticat que no desacreditin la Sindicatura de Greuges de Barcelona. “No ens penedim de res del que hem dit, hem dit que hauríem de fomentar una conveniència entre el dret a l’oci i el dret al descans i hem proposat moltes alternatives”, ha adduït. El síndic ha recalcat que mai no han dit que fomentessin els botellons, sinó que han fet propostes per poder gestionar-los, sobretot tenint en compte la convivència veïnal, segons ell.
“La idea era eradicar i prendre mesures preventives per evitar els riscos perquè entenem que és un risc consumir alcohol de manera desmesurada i per això proposàvem que hi hagués institucions dins d’aquests espais que poguessin advertir dels riscos, fer pedagogia“, ha emfatitzat. Bondia ha destacat que després de conèixer la proposta, el conseller d’Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, va assegurar que encara que encara no l’havia llegida creia que cal anar per aquest camí.
Denúncies a la policia
Per una altra banda, Bondia reclama que l’Ajuntament adquireixi més càmeres per incorporar-les als uniformes de la Guàrdia Urbana, perquè registrin “les actuacions més controvertides i que puguin servir de prova”, assenyala la Sindicatura. El consistori va acordar comprar 150 càmeres unipersonals el 2021, una xifra que el síndic troba que fa curt, segons assenyala el balanç d’actuacions de l’organisme durant l’any passat, presentat aquest dilluns.
Tot i que aclareix que aprova la incorporació dels artilugis, la Sindicatura considera que “disposar únicament de 150 dispositius pot resultar insuficient si tenim en compte que la plantilla actual de la Guàrdia Urbana està formada per més de 3.000” agents que “en podrien fer ús”, ressalta l’informe de la institució. L’organisme fonamenta la reclamació advertint que ha rebut “moltes queixes” al llarg dels últims anys que qüestionen actuacions policials però, alhora, afirma que ensopega amb “moltes dificultats per conèixer quines són les circumstàncies que envolten els fets denunciats”.
“Davant la manca d’elements probatoris, aquestes situacions acostumen a concloure amb el pronuciament municipal que no es pot provar el tracte denunciat”, indica el dictamen de la Sindicatura. L’organisme ja s’havia mostrat partidari en anys anteriors que la indumentària de la Guàrdia Urbana es dotés de càmeres unipersonals per gravar intervencions i recórrer-hi als vídeos per comprovar la veracitat d’eventuals denúncies.