Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
A judici la ‘falsa iaia’ que venia maria als turistes
  • CA

Sis anys de presó i multes 25.400 euros. Aquesta és la pena que es juguen dos emprenedors -un home i una dona-, un tercer es troba en recerca i captura, que van muntar un pròsper negoci de distribució al detall de maria i cànnabis als turistes a Barcelona. Un negoci que funcionava al barri Gòtic amb alegria i que tenia a Facebook una de les seves grans entrades de clients. Aquesta és la tesi que sosté la fiscalia que aquest dimarts sostindrà l’acusació en el judici previst a la secció vuitena de l’Audiència de Barcelona. És el cas conegut per la policia com “la falsa iaia”.

El cas es remunta el gener de 2018 quan els tres sospitosos van constituir una associació batejada com “La Casa de la Abuela” -Grandma’s House”-, ubicada a Barcelona. Segons el relat del ministeri públic és el que febrer de 2018, un dels acusats va sol·licitar formalment la inscripció de l’entitat al registre d’associacions de la Generalitat i, fins i tot en va pagar el cànon administratiu per obtenir el NIF. Els estatuts de l’associació limitaven el seu objecte a “activitats culturals inofensives d’informació, estudi i investigació de l‘ús del cànnabis“. De fet, descartaven “expressament el foment i la difusió del consum de substàncies per mitjans o fins il·legals“.

Una imatge del Jerry amb dos companys / Guàrdia Urbana
Una imatge del Jerry amb dos companys / Guàrdia Urbana

Socis sense límits

Els mateixos estatuts establien una clàusula addicional que La Casa de la Abuela no tenia com a objectiu el “conreu, elaboració, tràfic, promoció, afavoriment o facilitació de drogues tòxiques, estupefaents o psicotròpiques que no entrin els supòsits expressament autoritzats per la legislació”. Però la policia no ho va veure igual i van començar una investigació que ha ajudat a bastir una acusació de la fiscalia de “venda indiscriminada de maria i haixix als clients que cada dia anaven al local a proveir-se de la mercaderia”. De fet, el fiscal del cas assegura que l’entitat tenia més de “400 socis” i altres consumidors que “ni tan sols ho eren” vulnerant així els estatuts de l’entitat.

El sumari del cas indica que per “aparentar que la forma associativa emparava la lliure circulació de la droga”, els clients s’associaven amb un “simple tràmit privat” que consistia a omplir “a mà un formulari” i el pagament d’una quota inicial i única de 20 euros. L’escrit d’acusació del fiscal, al que ha tingut accés el TOTBarcelona, assenyala que els formularis a més “es tapaven amb típex per ser reutilitzats o eren inintel·ligibles”. De fet, la policia també destaca que no seguien cap registre exhaustiu o bé utilitzaven identitats falses. Un cop associat, el soci podia comprar haixix i marihuana per un preu que oscil·lava entre cinc i deu euros el gram, “sense cap límit diari ni amb una informació de les conseqüències per la salut que podien patir si consumien la droga”. Facebook era la gran plataforma per donar-se a conèixer.

Els veïns aixequen la llebre

L’animada concurrència de clients va fer emprenyar els veïns de la zona. Així les associacions de veïns del carrer Avinyó, carrer Ferran, carrer Escudellers i Plaça Reial així com una associació de pares d’un col·legi que es trobava a tocar del local van posar el crit al cel i la fiscalia va actuar. El ministeri fiscal va obrir unes diligències i es va ordenar a la Guàrdia Urbana fer guàrdia i parar l’orella a l’associació. Els agents van tenir feina. Només del 12 al 26 de juliol es van atipar d’aixecar actes, majoritàriament a turistes, que a més de visitar la Sagrada Família també visitaven la “Casa de la Iaia” per proveir els seus ànims de satisfacció.

Segons la Guàrdia Urbana, els turistes eren captats per venedors encoberts que els hi oferien la possibilitat de comprar la maria o l’haixix amb el simple i malgirbat tràmit d’associar-se per 20 euros. Els agents de policia van aportar una desena d’intervencions i el jutge va acordar una entrada i escorcoll al local. Gairebé mig quilo de marihuana i haixix, galetes i un pa de pessic de quilo amb maria, pots d’haixix, tot en “bossetes, caixetes i potets”, tal com descriu la fiscalia. El dia de l’entrada i escorcoll van ser enxampats diversos turistes en possessió també de bossetes de droga acabades de comprar i 562 euros en metàl·lic. Precisament, la fiscalia calcula que haurien obtingut uns 8.000 euros des de setembre a juliol de 2018, de quotes dels socis de l’entitat, fent un capmàs de 20 euros per 400 socis.

Dos delictes

L’acusació de la fiscalia entén que els dos processats haurien comès un delicte contra la salut pública de substàncies que no causen un dany greu a la salut i un delicte d’associació il·lícita, dels articles 368.1 i 515 del Codi Penal. En un d’ells, se li aplica l’agreujant de reincidència. Pel primer delicte els demanen tres anys de presó i 20.000 euros de multa, per l’associació il·lícita tres anys de presó i 5.400 euros de multa. La fiscalia també demana la dissolució de l’associació La Casa de la Abuela.

Més notícies
La Guàrdia Urbana va intervenir més d'un quilo de marihuana als implicats / Guàrdia Urbana
Enxampen dos homes drogats portant més d’un quilo de marihuana en patinet
Notícia: Enxampen dos homes drogats portant més d’un quilo de marihuana en patinet
Comparteix
Els fets van tenir lloc al barri de Provençals del Poblenou i els dos implicats estan acusats d'un delicte contra la salut pública
Una imatge d'arxiu d'un autobús / Jordi Play
El conductor de bus que va atropellar un turista dona positiu en cànnabis
Notícia: El conductor de bus que va atropellar un turista dona positiu en cànnabis
Comparteix
El resultat s'ha conegut gràcies a la contraanàlisi feta per la Guàrdia Urbana
Una agent de la Guàrdia Urbana fent una campanya de respecte als vianants a Barcelona / Arxiu
Acusen l’Ajuntament de discriminar les dones a la Guàrdia Urbana
Notícia: Acusen l’Ajuntament de discriminar les dones a la Guàrdia Urbana
Comparteix
La Central Sindical Independent i de Funcionaris denuncia que el consistori no les promociona per a càrrecs directius superiors
S'han presentat 10 furgons de la Guàrdia Urbana | @GHLesCorts
La Guàrdia Urbana intervé una finca municipal ocupada a les Corts
Notícia: La Guàrdia Urbana intervé una finca municipal ocupada a les Corts
Comparteix
Els activistes diuen que hi viuen quatre famílies amb menors

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa