Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Síndic de Barcelona obre una investigació sobre el Palau Albéniz

El Síndic de Greuges de Barcelona ha obert una actuació d’ofici per investigar l’ús del Palau Álbeniz com a residència reial. La institució encapçalada per David Bondia ha requerit informació al govern d’Ada Colau per esclarir quin cost té per als barcelonins que l’edifici municipal allotgi la monarquia espanyola, arran de la informació publicada en exclusiva al TOT Barcelona.

“Hem obert una actuació d’ofici i estem a l’espera de resposta municipal de la informació sol·licitada”, corrobora la Sindicatura de Greuges a aquest diari. Les despeses que generen les estades de la Casa Reial o els detalls legals de la cessió de l’immoble són algunes de les incògnites que planen sobre aquest espai, normalitzat com a allotjament i despatx gratuït dels monarques però amb un funcionament opac.

Tal com va revelar el TOT Barcelona aquest mes de maig, el Palau Albéniz ha incrementat el seu ús com a residència personal de la monarquia d’ençà que ha pujat al tron Felip VI de Borbó. En el darrer any l’ha usat fins a 5 vegades per a les seves visites a Barcelona, tot i que en d’altres ocasions –per exemple els mesos de major tensió amb l’independentisme– havia escollit passar la nit en hotels privats.

Despatx oficial del rei Felip VI al Palau Albéniz / Foto: Bob Masters - Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català
Despatx oficial del rei Felip VI al Palau Albéniz / Foto: Bob Masters – Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català

Els registres de l’àrea municipal de Protocol recompten 21 estades de diferents membres de la família reial en l’última dècada. Així, han fet nit a Montjuïc el rei emèrit Joan Carles I de Borbó, la reina emèrita Sofia i el nou monarca Felip VI, a vegades sol i altres cops amb la seva esposa Leticia i les seves filles Leonor i Sofia. L’última estada ha tingut lloc aquest abril. Oficialment, cada visita està vinculada a un acte públic del monarca com la inauguració del Mobile World Congress, a la que no hi ha faltat cap any. Un terç són estades de més d’un dia.

“Consideració de Palau Reial”

La presidenta del Consell d’Administració de Patrimoni Nacional, Ana de la Cueva Fernández, ha respost al TOT Barcelona sobre l’ús d’aquest immoble. Ho ha fet a través d’una petició d’accés a informació pública tramitada per aquest diari, després que la Casa Reial esquivés respondre la consulta pels canals de premsa estàndard.

Patrimoni Nacional és titular de l’abundant art i mobiliari de l’interior de l’edifici, però actua com a portaveu reial. Així, ha atès de forma parcial les preguntes del TOT Barcelona en comptes de la Zarzuela. En la notificació enviada diu per escrit que l’Albéniz té “consideració de Palau Reial”. És el seu ús estàndard, dóna a entendre l’Estat, a diferència de la definició municipal d’allotjament “puntual” pels monarques. 

Cuina del Palau Albéniz per al servei que atén la Casa Reial quan s'hi allotja / Foto: Martí Petit - Barcelona Imatges
Cuina del Palau Albéniz per al servei que atén la Casa Reial quan s’hi allotja / Foto: Martí Petit – Barcelona Imatges

“L’Ajuntament de Barcelona és propietari del Palau Albéniz, que es destina a Residència de Ses Majestats els Reis i membres de la Família Reial en els seus desplaçaments a dita ciutat”, argumenta De la Cueva. És més, els dies que s’hi allotja Felip VI, el consistori té poc o res a dir sobre el seu propi palauet: “Quedarà sota Pavelló Reial durant el temps de permanència [al Palau] de Ses Majestats els Reis i la Família Reial”.

No aclareix si el consistori pot vetar alguna data o circumstància per a les estades, ni tampoc amb quina antelació es comuniquen. “Patrimoni Nacional rep comunicació de la Casa de Sa Majestat el REi anticipadament”, es limita a respondre. Tampoc detalla quina comitiva acompanya la Família Reial al palau, com a servei o com a seguretat. Només indica que “la Residència Reial disposa de dependències” separades per al Rei i per a la Reina, 6 habitacions a la planta superior, el despatx del monarca, menjador i saló d’espera. 

Menjador de gala del Palau Albéniz / Foto: Martí Petit - Barcelona Imatges
Menjador de gala del Palau Albéniz / Foto: Martí Petit – Barcelona Imatges

El consistori pot allotjar-hi altres il·lustres, però ha de comunicar-ho a la Zarzuela: “En absència de la Família Reial, la Residència Reial del Palau Albéniz pot acollir als Caps d’Estat que siguin hostes de l’Ajuntament de Barcelona, la qual cosa es donarà a coneixement de la Casa de Sa Majestat el Rei”. 

Una cessió sense papers?

L’edifici va ser construït el 1929 com espai de recepcions de la monarquia durant la celebració de l’Exposició Universal, ja que el flamant Palau de Pedralbes –que era la residència reial oficial– quedava una mica lluny de Montjuïc per als desplaçaments de l’època. Va ser l’alcalde franquista Josep Maria de Porcioles qui va instituir de facto l’ús del palau com allotjament de caps d’Estat, sobretot la Corona espanyola però també personalitats com Richard Nixon.

No obstant, la solidesa jurídica d’aquest ús és feble. L’únic document que, en democràcia, avala l’ús de residència reial el van firmar Pasqual Maragall i Patrimoni Nacional el 20 de març de 1992. A ell fan al·lusió les dues institucions en ser preguntades per la base legal de la cessió.

Un distribuïdor del Palau Albéniz i la seva cúpula de vitrall / Bob Masters - Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català
Un distribuïdor del Palau Albéniz i la seva cúpula de vitrall / Bob Masters – Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català

No es tracta d’un conveni específic de cessió entre l’Ajuntament i la Casa Reial, on constin les condicions exactes amb les que s’usarà l’edifici. És un acord per a unes obres de millora que es van fer al palau el 1992, on simplement es menciona –que no regula– l’ús del palauet com a residència reial. “Senyala que Albéniz tindrà la consideració de Palau Reial”, diu la portaveu de l’Estat, que tot seguit admet que la finalitat del document era “regular la rehabilitació de l’edifici” i que “l’ús del mateix es porta a efecte de comú acord per les parts”. És a dir, de forma voluntària.

Aval del govern “republicà” de Colau

El govern municipal d’Ada Colau, tot i autodenominar-se “republicà”, ha avalat aquest mes de maig la cessió del palauet a Felip VI i la seva família. En resposta a una moció presentada per JxCat, el regidor Jordi Martí Grau (Bcomú) va excusar que “fa 30 anys que el palauet Albéniz es fa servir pel mateix” i que “són escassíssimes les ocasions en què s’usa com a residència”. L’oposició està totalment polaritzada sobre la qüestió: rebuig frontal dels independentistes i defensa acèrrima dels unionistes.

No és el primer cop que l’executiu local dóna cobertura política a l’estatus de l’Albéniz. Al 2019 el ple va votar revocar-ne l’ús reial, també a petició de JxCat, i l’abstenció dels comuns van fer desestimar la proposta per un sol vot. Aleshores van argumentar que no acceptaven “l’esperit maximalista” de la moció.

Òmnium ja ho va demanar el 2019

Precisament la tardor de 2019 l’entitat Òmnium Cultural impulsava una campanya en contra de l’ús de l’Albéniz com a residència reial: “El rei no pot tenir cap espai a la seva lliure disposició, ni a Barcelona ni enlloc de Catalunya”, reivindicava el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, en una roda de premsa als peus de la muntanya de Montjuïc. Tot i la reconeguda sintonia personal entre l’alcaldessa Ada Colau i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, el govern municipal no va recollir pas la proposta.

Més notícies
Vista general del Palauet Albéniz, amb el jardí en primer terme / Mariona Gil

La Casa Reial s’ha allotjat de franc al Palau Albéniz 21 cops en 10 anys

Notícia: La Casa Reial s’ha allotjat de franc al Palau Albéniz 21 cops en 10 anys
Comparteix
Les estades de la Casa Reial espanyola han suposat una despesa municipal de 4.300 euros en àpats de personal local
Notícia: La Casa Reial s’ha allotjat de franc al Palau Albéniz 21 cops en 10 anys - Mobile
Cúpula central del Palauet Albéniz / Foto: Goroka - Barcelona Imatges

FOTOS | Així és el sumptuós Palau Albéniz que hostatja la Casa Reial

Notícia: FOTOS | Així és el sumptuós Palau Albéniz que hostatja la Casa Reial
Comparteix
Cada detall de l’edifici és un vestigi centenari del culte polític als Borbons
Notícia: FOTOS | Així és el sumptuós Palau Albéniz que hostatja la Casa Reial - Mobile
Façana del Palau Albéniz / Foto: Mariona Gil - Barcelona Imatges

El govern Colau avala allotjar la Casa Reial gratis al palau Albéniz

Notícia: El govern Colau avala allotjar la Casa Reial gratis al palau Albéniz
Comparteix
Al·lega que hostatjar de franc la monarquia "per res impedeix l'ús ciutadà" de l'espai
Notícia: El govern Colau avala allotjar la Casa Reial gratis al palau Albéniz - Mobile
Saló d'Escultures del palauet Albéniz / Wikimedia - Jordiferrer

L’ús reial del Palau Albéniz polaritza l’Ajuntament de Barcelona

Notícia: L’ús reial del Palau Albéniz polaritza l’Ajuntament de Barcelona
Comparteix
Junts presentarà una pregunta al govern sobre el futur i el cost de l'immoble de Montjuïc
Notícia: L’ús reial del Palau Albéniz polaritza l’Ajuntament de Barcelona - Mobile

Republicanisme de saló al Palau Albéniz

Notícia: Republicanisme de saló al Palau Albéniz
Comparteix
"Barcelona només és antimonàrquica quan no suposi canviar l’status quo"
Notícia: Republicanisme de saló al Palau Albéniz - Mobile

Els comuns s’inhibeixen de revocar la cessió a la Casa Reial del Palauet Albéniz

Notícia: Els comuns s’inhibeixen de revocar la cessió a la Casa Reial del Palauet Albéniz
Comparteix
BComú diu que comparteix el fons de la proposició però la tomba perquè hi veu un “esperit maximalista” | El PSC vota en contra
Notícia: Els comuns s’inhibeixen de revocar la cessió a la Casa Reial del Palauet Albéniz - Mobile
Felip VI durant el discurs al sopar del MWC 2022

Felip VI torna a Barcelona i visita les obres del Port Olímpic

Notícia: Felip VI torna a Barcelona i visita les obres del Port Olímpic
Comparteix
El monarca espanyol ve a la capital catalana després de l'anunci de la seu de la Copa Amèrica de Vela 2024
Notícia: Felip VI torna a Barcelona i visita les obres del Port Olímpic - Mobile
Un espectable al Born inclòs al programa d'actes 'Primavera Republicana' / Ajuntament de Barcelona

Els actes de la “Primavera Republicana” han costat quasi 300.000 euros

Notícia: Els actes de la “Primavera Republicana” han costat quasi 300.000 euros
Comparteix
Enganxada entre PP i govern Colau per la commemoració dels 90 anys de la Segona República
Notícia: Els actes de la “Primavera Republicana” han costat quasi 300.000 euros - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: manel de manresa a juny 25, 2022 | 22:13
  manel de manresa juny 25, 2022 | 22:13
  Fins quan tindrem el paper de vasallatge insultant? La madama kolau hauria de donar explicacions i tallar de sicarrel aquest comportament tan poc democratic gens homologable a cap democracia de les de veritat no a la que s'autodenomina "plena" =organica i/o franquista
 2. Icona del comentari de: Anònim a juny 25, 2022 | 22:58
  Anònim juny 25, 2022 | 22:58
  Si volen allotjar-se aquí, que ho paguin de la seva butxaca. Però farien bé de no venir, no fos cas que algú perdés el cap.
 3. Icona del comentari de: Barceloní. a juny 27, 2022 | 08:07
  Barceloní. juny 27, 2022 | 08:07
  L'Ajuntament no pot fer-hi res quan s'hi allotja el rei ni mai. Tothom ho sap, no cal que feu comèdia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa