Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’ús reial del Palau Albéniz polaritza l’Ajuntament de Barcelona

L’ús del Palau Albéniz com a residència ocasional de la Casa Reial espanyola polaritza l’Ajuntament de Barcelona. Tal com ha revelat el TOT Barcelona, l’última dècada la monarquia espanyola ha fet nit 21 vegades en aquest immoble propietat de la ciutat de Barcelona. Els dos blocs de l’oposició municipal, independentistes i unionistes, discrepen profundament sobre el sentit d’aquesta cessió a la monarquia. El palauet té mut al govern d’Ada Colau i Jaume Collboni, tot i que és coneguda la seva discrepància sobre la figura del cap d’Estat.

L’oposició independentista està en contra de la cessió gratuïta d’aquest espai com allotjament reial. Subratlla, així, la incoherència de mantenir aquest acord en paral·lel a la campanya de retirada de noms borbònics del nomenclàtor de la ciutat. Jordi Martí Galbis, portaveu del grup municipal de Junts a Barcelona, ha titllat l’Albéniz de “millor exemple de republicanisme virtual, sense cap efecte real”. “Són revolucionaris domesticats, després es sorprenen de que a ells no els espiï ni el CNI, ni la claveguera de l’Estat, ni la policia patriòtica”, ha ironitzat.

Junts recorda que al 2019 va impulsar una votació a l’Ajuntament, a instàncies d’Òmnium Cultural, per la revocació de la cessió d’ús del palauet i denegar qualsevol altra de futura a la Casa Reial. L’abstenció dels comuns va possibilitar que la moció no prosperés, amb 15 vots a favor del bloc independentista i 16 en contra del constitucionalisme. 

Vista general del Palauet Albéniz, amb el jardí en primer terme / Mariona Gil
Vista general del Palauet Albéniz, amb el jardí en primer terme / Mariona Gil

“Consideràvem que, en atenció al compromís de l’Ajuntament de Barcelona amb la llibertat, la democràcia i els valors republicans, la ciutat no podia mantenir els privilegis a la Casa Reial espanyola, una institució que s’havia demostrat incapaç de defensar els drets més bàsics de la ciutadania a Catalunya; que es caracteritzava per l’opacitat i les sospites de corrupció; i que encapçalava un rei Felip VI que ha destacat pel seu suport explícit a la repressió, com es va demostrar amb el seu discurs del 3 d’octubre de 2017”, rememora el regidor.

Junts requerirà a Colau plans per l’Albéniz

Tot i abstenir-se, recorda, els comuns es van comprometre a “seguir reconduint” els espais del Palauet Albéniz “cap a usos més ciutadans i oberts”. “Ara, dos anys i mig després, sabem que res ha canviat”, lamenta. Per això el grup municipal té previst presentar a la comissió de Presidència de la setmana que ve una pregunta directa a l’executiu municipal sobre les seves intencions respecte al palauet. El govern Colau s’haurà de pronunciar en públic sobre la qüestió.

ERC no vol “ni un euro” pels Borbons

Per la seva banda, ERC ha lamentat que l’allotjament de la família reial generin despeses a l’erari municipal. El consistori només reconeix com a cost directe de les estades una sèrie d’àpats de personal municipal traslladat a l’Albéniz els dies que s’hi està la monarquia. “El govern de Barcelona no pot permetre que un sol euro dels barcelonins/nes vagi a pagar estades de monarques”, ha defensat la regidora Elisenda Alamany.

Els republicans recorden que també van votar a favor de la proposició de 2019 sobre l’Albéniz: “La monarquia no ens representa, és una rèmora del passat”. “És una institució hereva del franquisme i que no ha demanat mai perdó per la dictadura”, critica Alamany en declaracions al TOT Barcelona.

PP i Valents voldrien més estades

A la bancada constitucionalista, tot el contrari. Valents i PP aplaudeixen la cessió de l’immoble municipal a la Casa Reial. És més, es mostren a favor d’estades més freqüents de Felip VI. “Simplement és la residència oficial del rei en les seves visites a la ciutat”, apunta el grup municipal del PP a Barcelona. “Si s’allotgés en un hotel seria encara més car, per tot el desplegament extra de seguretat que significaria”, afegeix.

“Ja está bé d’assenyalar a la monarquia i dictaminar on pot o no pot anar, impedint que es celebrin els premis Fundació Princesa de Girona a la ciutat de Girona, declarant persona non grata al Rei o fent programes a TV3 on es fan comentaris fastigosos sobre la princesa Leonor”, exclama el grup municipal de Valents. “Els Reis haurien de venir molt més sovint a Barcelona”, sosté. 

El govern municipal, consultat pel TOT Barcelona aquest dimecres, ha preferit no fer declaracions.

Més notícies
El rei Felip VI en una visita al MWC
Notícia: ENQUESTA | L’Ajuntament de Barcelona ha d’allotjar la monarquia?
Comparteix

ENQUESTA | L’Ajuntament de Barcelona ha d’allotjar la monarquia?

El palau Albéniz ha acollit de franc fins a 21 vegades algun membre de la família reial en deu anys
Notícia: ENQUESTA | L’Ajuntament de Barcelona ha d’allotjar la monarquia? - Mobile
Vista general del Palauet Albéniz, amb el jardí en primer terme / Mariona Gil
Notícia: La Casa Reial s’ha allotjat de franc al Palau Albéniz 21 cops en 10 anys
Comparteix

La Casa Reial s’ha allotjat de franc al Palau Albéniz 21 cops en 10 anys

Les estades de la Casa Reial espanyola han suposat una despesa municipal de 4.300 euros en àpats de personal local
Notícia: La Casa Reial s’ha allotjat de franc al Palau Albéniz 21 cops en 10 anys - Mobile
Manifestants davant el cordó policial / JR
Notícia: “Ho tornarem a fer”: l’independentisme es manifesta de nou contra una altra visita del rei
Comparteix

“Ho tornarem a fer”: l’independentisme es manifesta de nou contra una altra visita del rei

Segona protesta en menys d'una setmana contra el quart acte de Felip VI a Catalunya en dues setmanes
Notícia: “Ho tornarem a fer”: l’independentisme es manifesta de nou contra una altra visita del rei - Mobile
Felip VI i Letizia durant l'entrega del Premi Cervantes / Casa Real
Notícia: Viatge secret de Felip VI a Barcelona per evitar protestes
Comparteix

Viatge secret de Felip VI a Barcelona per evitar protestes

Han vingut a donar un premi | No s'ha fet oficial la visita fins que ja havien marxat
Notícia: Viatge secret de Felip VI a Barcelona per evitar protestes - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a maig 12, 2022 | 21:21
    Anònim maig 12, 2022 | 21:21
    Que paguin o se'n vagin a un hotel, no volem sàtrapas comissionistes corruptes a casa nostra.
  2. Icona del comentari de: Francesc a maig 13, 2022 | 12:18
    Francesc maig 13, 2022 | 12:18
    I si el Palauet Albeniz, fos la residència oficial de la presidència de la República Catalana independent...?

Nou comentari

Comparteix