Segons les darreres enquestes, a Catalunya, els ciutadans contraris a la monarquia superen en 25 punts la mitjana espanyola, de manera que un 68% dels catalans està a favor de fer un referèndum sobre la monarquia i un 66% votaria a favor d’una república a Espanya si aquesta consulta s’acabés realitzant. Catalunya és, a més, el territori de tot l’Estat que pitjor valora el rei Felip VI, amb un suspens duríssim, un 3,6 sobre 10.

Però tot i així, Barcelona és una ciutat acollidora de la monarquia, des del punt de vista institucional… Tal i com explica el TOT Barcelona, el Palau Albéniz fa de residència personal del rei Felip VI en les seves visites a la capital del país. Aquest immoble és de propietat municipal i està ubicat a Montjuïc. Els ciutadans no el poden visitar perquè està tancat al públic. De fet, només són visitables els jardins, i és un espai on se celebren alguns actes institucionals. Però la monarquia espanyola té les portes obertes de bat a bat quan visita Barcelona.

El TOT Barcelona ha sol·licitat a l’Ajuntament de Barcelona les dades de l’ús que la Casa Reial fa del palauet, que no són públiques al web de Transparència. I segons els registres del departament municipal de Protocol, la família reial espanyola ha fet 21 estades la darrera dècada en aquest edifici.

Al Palau Albèniz hi han dormit diversos membres del a família reial, hostatjats per l’Ajuntament de Barcelona. Les dades són de la darrera dècada, de manera que inclouen el darrer mandat de Xavier Trias i tot el període en què Ada Colau és alcaldessa. Hi ha registrades estades del rei emèrit Joan Carles I de Borbó, de la reina emèrita Sofia i el nou monarca Felip VI des del 2015, de vegades sol i de vegades amb la seva esposa Leticia i les seves filles Leonor i Sofia. En total, 21 visites.

I per què han vingut a Barcelona? Pel Mobile World Congress, per entregues de premis o de despatxos judicials, actes de la Fundació Princesa de Girona i obertura de fires com l’Alimentària aquest abril. Tot plegat de franc per a la monarquia espanyola gentilesa del consistori, tot i que la casa reial ja té una partida assignada als pressupostos de l’Estat per al seu sosteniment.

El document de transparència també detalla unes despeses de 4.301,33 euros a càrrec de l’Ajuntament, justificades perquè algunes de les 21 visites han requerit el desplaçament fins al palauet de personal municipal, que s’hi han quedat a dinar o sopar per poder resoldre més àgilment la seva feina. 

Amb l’aval dels Comuns i els partits pro-monarquia

El 2019, dos anys després de l’1-O i el discurs televisat de Felip VI contra el referèndum i avalant la violència policial, el ple de Barcelona va votar la revocació de la cessió del palauet Albéniz com a residència reial. Sense justificar amb claredat el per què, els comuns d’Ada Colau es van inhibir de qüestionar la continuïtat d’aquest ús de la finca, com demanava la proposició de JxCat. L’abstenció de Bcomú va facilitar al constitucionalisme tombar la proposta:

PollMaker

Nou comentari

Comparteix