Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Casa Reial s’ha allotjat de franc al Palau Albéniz 21 cops en 10 anys

Felip VI de Borbó torna a utilitzar habitualment el Palau Albéniz com a residència personal en les seves visites a Barcelona, un allotjament que alterna amb hotels segons l’ocasió. L’immoble de propietat municipal i ubicat a Montjuïc acull un grapat escàs d’actes institucionals al llarg de l’any. Només són oberts al públic els jardins –els caps de setmana– i per la Mercè l’edifici fa portes obertes excepcionalment. La seva funció principal és oferir allotjament a la monarquia espanyola quan aquesta ho desitgi, així com un espai discret per a les seves recepcions i reunions. Una concessió anacrònica que el govern municipal d’Ada Colau va rebutjar tombar el 2019.

El TOT Barcelona ha sol·licitat a l’Ajuntament de Barcelona les dades de l’ús que la Casa Reial fa del palauet, que no són públiques al web de Transparència. Segons els registres del departament municipal de Protocol, la família reial espanyola ha fet 21 estades la darrera dècada en aquest edifici la capital catalana. Qui més s’hi ha hostatjat és Felip de Borbó.

El període de les dades inclou el final de l’alcaldia de Xavier Trias i tota l’etapa d’Ada Colau, així com visites del rei emèrit Joan Carles I de Borbó, la reina emèrita Sofia i el nou monarca Felip VI, a vegades sol i altres cops amb la seva esposa Leticia i les seves filles Leonor i Sofia. Cada ocasió ha estat vinculada a un esdeveniment presidit per la Casa Reial, com la inauguració del Mobile World Congress –no hi ha faltat cap any–, entregues de premis o de despatxos judicials, actes de la Fundació Princesa de Girona i obertura de fires com l’Alimentària aquest abril.

Despesa municipal per les visites reials

La Casa Reial s’encarrega de tota la logística, seguretat i avituallament que comporti l’estada, segons el municipi. Patrimoni Nacional s’encarrega de mantenir en bon estat l’espai residencial. No obstant, algunes de les 21 visites han requerit el desplaçament fins al palauet de personal municipal, que s’hi han quedat a dinar o sopar per poder resoldre més àgilment la seva feina. 

Les dades facilitades recullen àpats de personal de l’Ajuntament en 10 de les 21 estades, entre 2013 i 2019. En canvi els tres darrers anys no consta cap despesa associada a aquest concepte. En funció del nombre de comensals, aquest càrrec a l’erari municipal fluctua. Els imports més alts ronden els 600-700 euros i corresponen a dues visites de Felip i Letícia el 2014 quan encara regnava Joan Carles I, seguit de la visita de dos dies del nou monarca per al Mobile 2019. En total, la despesa municipal per aquests àpats suma 4.301,33 euros.

Les 21 estades reials

Pel que fa a la durada de l’allotjament, la majoria (14) són estades d’un sol dia segons consta a Protocol. La visita més prolongada va ser pel congrés de mòbils de 2014, quan l’encara príncep d’Astúries va quedar-se a Montjuïc quatre dies, del 23 al 26 de febrer. En la resta de visites (6) l’estada va durar dos dies, sempre en motiu del MWC.

Saló d'Escultures del palauet Albéniz / Wikimedia - Jordiferrer
Saló d’Escultures del palauet Albéniz / Wikimedia – Jordiferrer

El procés independentista va aguditzar el rebuig ciutadà a la monarquia, el que es va deixar notar en la freqüència de les estades. El 2016 i el 2015, els dos anys previs al Primer d’Octubre, només va hostatjar-se al palau Albéniz un cop a l’any: per un “dinar amb patrons de la Fundació Princesa de Girona” i pel Mobile segons les dades facilitades. En canvi l’any dels atemptats i del referèndum –sobre el que Felip VI es va posicionar claríssimament al costat de la repressió– el monarca va ser acollit fins a 3 cops a la finca municipal. En visites previsiblement marcades per protestes, l’Albéniz oferia una ubicació allunyada i més privacitat que la majoria d’hotels.

Dates i motius de les visites reials

 • 4 d’abril de 2022: visita de Felip VI per la inauguració de la fira Alimentària
 • 27 i 28 de febrer de 2022: visita de Felip VI per actes del Mobile
 • 29 de novembre de 2021: assistència de Felip VI als Premis Carles Ferrer Salat i a l’entrega de Medalles d’Honor 250 aniversari Foment del Treball
 • 1 de juliol de 2021: assistència de Felip VI, la seva esposa Leticia i les seves filles Leonor i Sofia a la  gala dels Premis Fundació Princesa de Girona, que se celebren a Barcelona
 • 27 i 28 de juny de 2021: visita de Felip VI per actes del Mobile
 • 21 de desembre de 2020: assistència de Felip VI i la seva esposa Leticia a l’entrega del Premi Cervantes a Joan Margarit
 • 27 de juny de 2019: Felip VI presideix el Sopar de Gala Nit de la Logística i entrega de premis
 • 24 i 25 de febrer de 2019: visita de Felip VI per actes del Mobile
 • 9 d’abril de 2018: Felip VI entrega despatxos judicials
 • 25 i 26 de febrer de 2018:  visita de Felip VI per actes del Mobile
 • 19 d’agost de 2017: visita de Felip VI i la seva esposa Leticia pels atemptats del 17A a Barcelona i Cambrils
 • 25 de juliol de 2017: visita de Felip VI pel 25è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona
 • 26 i 27 de febrer de 2017: visita de Felip VI per actes del Mobile
 • 18 de juliol de 2016: assistència de Felip VI a un dinar amb patrons de la Fundació Princesa de Girona 
 • 1 i 2 de març de 2015: visita de Felip VI per actes del Mobile
 • 18 de març de 2014: assistència de l’encara príncep d’Astúries, Felip de Borbó, i la seva família al concert que organitza la Fundació Príncep de Girona
 • 23, 24, 25 i 25 de març: visita de Felip de Borbó al Mobile
 • 14 de març de 2013: assistència de Felip de Borbó i la seva família al concert que organitza la Fundació Príncep de Girona
 • 25 de setembre de 2012: visita de Joan Carles I per presidir el Premi Internacional Conde de Barcelona
 • 21 de maig de 2012: assistència de Felip de Borbó i la seva família a un homenatge a Antoni Tàpies
 • 22 de febrer de 2012: visita de l’aleshores reina Sofia per presidir un acte judicial al matí i un de la Fundació Pasqual Maragall a la tarda.

Aval tàcit del govern municipal

El passat 2019, l’Ajuntament de Barcelona va votar la revocació de la cessió del palauet Albéniz com a residència reial. Sense justificar amb claredat el per què, els comuns d’Ada Colau es van inhibir de qüestionar la continuïtat d’aquest ús de la finca, com demanava la proposició de JxCat. L’abstenció de Bcomú va facilitar al constitucionalisme tombar la proposta: la negativa frontal de PSC, Cs, PP i Manuel Valls va fer caure la moció per 16 vots en contra i 15 a favor.

El difícil paper de justificar l’abstenció li va tocar al regidor de Presidència, Jordi Martí Grau. Com va relatar el TOT Barcelona aquell dia, el portaveu dels comuns va argumentar que no donarien suport a la iniciativa “per l’esperit maximalista d’aquesta proposició, dient-nos què hem de fer i no hem de fer”. A continuació, però, va treure pit de a retirada de noms monàrquics del saló de plens i de diversos carrers durant el primer mandat d’Ada Colau.

Precisament sobre la retirada de referències monàrquiques del nomenclàtor de Barcelona, aquest diari va fer públic aquest febrer que l’Ajuntament té encallat el canvi de nom de cinc carrers borbònics a Barcelona. L’embranzida republicana de l’arribada d’Ada Colau a l’alcaldia ha perdut força en aquest segon mandat de govern de coalició amb el PSC.

Més notícies
Aragonès i Colau s'han fotografiat amb Felip VI dins la fira Alimentaria però no l'han volgut rebre a la porta / ACN - Casa Reial

El rei torna a Barcelona amb la Copa Amèrica de fons

Notícia: El rei torna a Barcelona amb la Copa Amèrica de fons
Comparteix
Colau i Aragonès eviten rebre el monarca a la fira Alimentaria però s'hi fotografien a dins
Notícia: El rei torna a Barcelona amb la Copa Amèrica de fons - Mobile
Els Borbons, encara presents al nomenclàtor barceloní

Ets partidari de suprimir els noms borbònics dels carrers de Barcelona?

Notícia: Ets partidari de suprimir els noms borbònics dels carrers de Barcelona?
Comparteix
L'Ajuntament només ha tret tres noms de carrers vinculats als Borbons des del 2015
Notícia: Ets partidari de suprimir els noms borbònics dels carrers de Barcelona? - Mobile
Felip VI durant el discurs al sopar del MWC 2022

Felip VI i Sánchez enalteixen la “integritat territorial” al sopar del MWC

Notícia: Felip VI i Sánchez enalteixen la “integritat territorial” al sopar del MWC
Comparteix
Ucraïna protagonitza tots els discursos | Aragonès, Colau i Puigneró esquiven el besamans reial
Notícia: Felip VI i Sánchez enalteixen la “integritat territorial” al sopar del MWC - Mobile
El rei Felip VI en una visita al MWC

Felip VI torna a Barcelona pel MWC

Notícia: Felip VI torna a Barcelona pel MWC
Comparteix
El monarca participarà tant en el sopar previ com en la inauguració oficial de l'esdeveniment de tecnologia mòbil i Colau confirma la seva asistència
Notícia: Felip VI torna a Barcelona pel MWC - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a maig 11, 2022 | 22:34
  Anònim maig 11, 2022 | 22:34
  De franc res, pagant els catalans, incluint els súbdits esclaus d'aquest sàtrapa.
 2. Icona del comentari de: Arcadi a maig 11, 2022 | 23:46
  Arcadi maig 11, 2022 | 23:46
  No merece la pena hacer ningún comentario,no tenéis nada más que jilipolleces.
 3. Icona del comentari de: Manuel a maig 11, 2022 | 23:55
  Manuel maig 11, 2022 | 23:55
  A ver Meritxell,una aclaración,no tiene la mayor importancia,yo sé que tú lo sabes,pero lo pones por el recochineo con tu parroquia,el nombre oficial es Felipe Vl de España,no Felipe Vl de Borbón.
 4. Icona del comentari de: S'ha acabat el Bròquil a maig 12, 2022 | 01:04
  S'ha acabat el Bròquil maig 12, 2022 | 01:04
  Hi ha tota una sèrie de gent que està acostumada a que els paguin la vida de luxe o regalada a costa de tots: els Borbons i els qui en pengen, els del COI, els dels partits (aquests més magrament però ben contents), els militars/policials, els escribes del tema. Això s'acaba, colla de porcs.
 5. Icona del comentari de: Naps i cols a maig 12, 2022 | 01:08
  Naps i cols maig 12, 2022 | 01:08
  Que passa, Colau, al palau Albéniz menges nap medieval? És una forma de protitució i ho saps. I a costa de les catalanes.
 6. Icona del comentari de: fat boy a maig 12, 2022 | 07:05
  fat boy maig 12, 2022 | 07:05
  Pero aquesta basca paga mai alguna cosa?. Perque si compren res i no ho paguen que els pots fer?. Segur que van sempre de "gratis total".
 7. Icona del comentari de: Cee a maig 12, 2022 | 09:48
  Cee maig 12, 2022 | 09:48
  Ada Colau abaixant el cap davant la monarquia borbonica. On ha quedat la defensa de la republica? Ja es veu de quina pasta esteu fets. Sou escoria
 8. Icona del comentari de: Josep a maig 12, 2022 | 12:21
  Josep maig 12, 2022 | 12:21
  doncs es crema el lloc i vagi només d'hotel
 9. Icona del comentari de: Imma domingo a maig 12, 2022 | 13:00
  Imma domingo maig 12, 2022 | 13:00
  De franc, dieu??? El palau es la residència oficial del Rei a Barcelona, te tot els dret a allotjar-s'hi, només faltaria!!!! Es casa seva
 10. Icona del comentari de: Ingenu a maig 12, 2022 | 13:13
  Ingenu maig 12, 2022 | 13:13
  Ara un n'assabenteu que els borbons sempre van de gorra ?

Nou comentari

Comparteix