Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els comuns s’inhibeixen de revocar la cessió a la Casa Reial del Palauet Albéniz
  • CA

Els comuns s’han inhibit de revocar la cessió del Palauet Albéniz a la Casa Reial, en la votació d’una proposició de JxCat a la comissió municipal de Presidència de Barcelona aquest dimecres. Pocs minuts després d’abstenir-se també en la denúncia de males praxis policials durant les protestes per la sentència, BComú ha tornat a deixar caure per omissió una proposició de l’oposició independentista. La negativa frontal de PSC, Cs, PP i Manuel Valls l’ha tombat per 16 vots en contra i 15 a favor. 

[r:1]

Tot i que la retirada d’espais i noms monàrquics de Barcelona en principi estaria alineada amb els ideals republicans del partit, el regidor de Presidència, Jordi Martí, ha argumentat que el grup d’Ada Colau no dona suport a la iniciativa “per l’esperit maximalista d’aquesta proposició, dient-nos què hem de fer i no hem de fer”. Ha tret pit de la retirada de noms monàrquics del saló de plens i de diversos carrers durant el primer mandat d’Ada Colau i ha qüestionat l’interès de JxCat per canviar-los perquè durant el mandat de Xavier Trias no es van canviar els 14 noms de places, carrers, jardins i molls que enumera la proposició.

Sense perdre el somriure, Martí ha fet un autèntic exercici d’equilibris discursius. D’un costat, Martí ha reivindicat que el seu grup municipal “és republicà” i ha criticat que el Felip VI “ha evitat una posició més arbitral com correspondria a un Cap d’Estat i ha entrat al fangar per fer més gros el problema”. Però per altra banda, ha defensat abordar els canvis que demanava la proposició per “vies més tranquil·les i no demà mateix”.

També ha sostingut que els últims anys ja s’ha anat “reconduint progressivament cap a usos més ciutadans” el Palauet d’Albeniz. I ha reconegut que la funció d’allotjament de personatges insignes ha quedat obsoleta, el que ha exemplificat amb què Felip VI es va allotjar en un hotel aquest mateix octubre en visitar Barcelona. Però malgrat tot, no s’ha mostrat favorable a oficialitzar els nous usos revocant la cessió. També ha tirat pilotes fora sobre la petició de no assistir a actes convocats per la Casa Reial ni convidar membres de la monarquia als actes municipals, apuntant que les autoritats catalanes bé voldran anar al sopar que organitza el Mobile World Congress encara que hi assisteixi el rei espanyol.

L’equidistància dels comuns no ha estalviat al bipartit municipal votar diferent, perquè el PSC sí que ha votat en contra. Albert Batlle ha defensat escuetament el seu ‘no’ recordant que convergents i socialistes havien compartit posicionaments municipalistes durant molts anys. Paco Sierra (Cs) ha carregat contra les conseqüències burocràtiques dels canvis de nom per a les famílies i empreses afectades, mentre que Josep Bou (PP) ha acusat als independentistes de ser “uns desagraïts” per la petjada dels Borbons a la ciutat i Manuel Valls ha atribuït la petició a la “visió supremacista del nacionalisme”.

Més notícies
L’abstenció dels comuns frena l’acusació popular pels excessos policials en les protestes pel 14-O
Notícia: L’abstenció dels comuns frena l’acusació popular pels excessos policials en les protestes pel 14-O
Comparteix
El PSC s'alinea amb Cs, PP i Valls i critica que ERC i JxCat dubtin dels dispositius de Mossos i Policia Nacional

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa