Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Felip VI i Sánchez enalteixen la “integritat territorial” al sopar del MWC

El sopar inaugural del Mobile World Congress (MWC) ha tornat a portar Felip VI de Borbó i al president espanyol Pedro Sánchez a Barcelona. Han compartit taula amb el president català Pere Aragonès, el vicepresident Jordi Puigneró i l’alcaldessa Ada Colau, en un àpat de gala a la sala oval del MNAC. Els tres, però, han esquivat el besamans previ al monarca, que sí que ha comptat amb els principals càrrecs socialistes a Catalunya. Aragonès i Felip VI ja havien coincidit l’any passat i aquest 2022 els ha tocat asseure’s davant per davant a la taula principal del sopar.

La invasió russa d’Ucraïna ha marcat el discursos institucionals, que Felip VI i Pedro Sánchez han aprofitat per enaltir el respecte internacional a la “integritat territorial” i la “sobirania nacional”, dos conceptes abastament usats per l’Estat contra l’independentisme català. El rei espanyol s’ha referit, així, a la “inacceptable agressió a una nació sobirana, amiga de la UE i d’Espanya” i l’ha considerada una “amenaça a Europa i a l’ordre mundial”. “Ens reafirmem amb la sobirania i integritat territorial del seu país, el respecte a la llei internacional per part tots els països ha de ser la base de la pau”, ha recalcat. 

Felip VI s’ha adreçat als assistents en anglès, castellà i català i ha elogiat l’organització del congrés per una edició “esperançadora”. El MWC, ha dit, “continua creixent i ha demostrat capacitat d’adaptació”. “És la desena ocasió en la que us acompanyo i impressiona veure de prop l’evolució [del MWC], el seu abast i projecció”, ha afegit. També ha dedicat unes paraules a Barcelona, que ha definit com “un dels centres de desenvolupament tecnològic” del món i una “referència de creativitat que es projecta al mercat global”, amb un ecosistema d’startups que s’apropa a la “maduresa”. “Des d’aquí s’aposta i es construeix el futur”, ha afirmat. 

Pedro Sánchez, que només ha fet servir el castellà, ha dedicat gran part de la seva intervenció a defensar les mesures “contundents” de la Unió Europea contra Putin, que ha resumit en dos idees: sancions per a Rússia i ajuda humanitària per a Ucraïna. Ha agraït al MWC la “valentia” de retirar a Rússia el pavelló amb el que comptava, acció que de pas ha contraposat a la secessió dels dos oblast ucraïnesos prorussos: “En la seva posició [del MWC] ens reconeixem tots, el reconeixement a la sobirania nacional i integritat territorial”. Les represàlies econòmiques “duraran fins que Putin no torni a les fronteres russes i abandoni tota Ucraïna, la totalitat d’Ucraïna”, ha apuntat. “Sàtrapes com Putin no se sortiran amb la seva”, ha vaticinat.

Aquestes accions, ha reconegut, “tindran conseqüències per a Europa”: “Però hem de pensar en el cost que tindria no fer-ho, que al meu entendre és més alt”. Així, ha apostat per adaptar a la nova situació la política comunitària sobre immigració i asil, la inversió en defensa i sobretot la “diversificació energètica” per no dependre tant del gas rus. “Espanya posa totes les seves capacitats gasístiques al servei de la Unió”, ha promès, en referència a la importació de gas liquat al Mediterrani. No obstant, ha demanat als socis europeus “reformar el mercat energètic perquè el preu del gas no impacti tant en el cost de l’electricitat i no impacti tant en l’economia europea”.

El president Aragonès s’ha assegut davant per davant amb Felip VI al sopar del MWC

Aragonès: “Catalunya pensa en gran”

El president català, Pere Aragonès, ha posat l’èmfasi en els projectes digitals i culturals que projecten el país al món i en la “capacitat de Catalunya de pensar en gran”. S’ha referit en especial al projecte d’intel·ligència artificial Aina, que recluta milers de voluntaris per tal que “la tecnologia també pugui reconèixer i parlar la nostra llengua”. “Les llengües, com el català, també han de tenir un futur garantit al món digital”, ha advertit als presents. També s’ha de fer un lloc a la indústria audiovisual internacional, ha afegit, el que ha exemplificat amb el “triomf” del film Alcarràs al festival de cinema Berlinale.

En un discurs pràcticament sencer en anglès, ha elogiat la recuperació de la “força i vitalitat prepandèmia” del Mobile World Congress 2022, després de la minimalista edició anterior, “en un món que ha comprovat com d’important és la tecnologia”. Finalment ha expressat la solidaritat catalana amb Ucraïna: “Catalunya està amb ells”.

Colau s’ofereix per acollir refugiats

L’alcaldessa ha ofert Barcelona directament a Sánchez com a ciutat d’acollida de refugiats ucraïnesos que fugin de la guerra. El seu discurs ha obert la ronda de parlaments aquest diumenge al vespre, en català, castellà i anglès. “Comptin amb Barcelona com a ciutat d’acollida, està oberta per mostrar tota la solidaritat”, ha dit adreçant-se al cap de la Moncloa. A més de subratllar el “compromís amb la pau” de Barcelona, ha saludat les protestes que s’han produït a diferents punts de Rússia contra la decisió d’envair Ucraïna. “El nostre enemic no és el poble rus”, ha dit, per subratllar que es tracta d’una decisió militar d’“un president amb tints autoritaris”, en referència a Vladimir Putin. 

També ha aprofitat per apel·lar a la unió de les administracions, amb fortes ressonàncies post-procés: “Al MWC sempre hem anat junts Barcelona, Catalunya i Espanya per fer la millor edició possible”. “És evident que hem de seguir treballant perquè hi hagi respecte, diàleg i cooperació per afrontar els grans reptes que tenim per davant” ha dit. Finalment ha instat la resta d’institucions “a treballar juntes perquè els fons europeus i la transició tecnològica i verda no arribi només a les grans companyies sinó a la gent que ho necessita”. Ha assenyalat en concret a l’àrea del Besòs per la seva vulnerabilitat social però també pel seu potencial: “Hi ha molt talent que vol protagonitzar l’economia del futur”. 

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Encara més? a febrer 28, 2022 | 04:35
  Encara més? febrer 28, 2022 | 04:35
  Ho diré clar. L'Aragonés, tot i ser molt baix d'alçària, encara no li arriba ni a la sola de es sabates al títol der Molt Honorable que fins ara tenien els Preidents de la Generalitat. No séque fa, aquest govern, humiliant així el nostre poble català.
 2. Icona del comentari de: Ricard a febrer 28, 2022 | 08:31
  Ricard febrer 28, 2022 | 08:31
  Efectivament, integritat territorial: de Fraga a l'Alguer, de Salses al Pilar de la Foradada.
 3. Icona del comentari de: Aigualit a febrer 28, 2022 | 10:08
  Aigualit febrer 28, 2022 | 10:08
  Visca el rei Felip VI
 4. Icona del comentari de: Feixista a febrer 28, 2022 | 10:16
  Feixista febrer 28, 2022 | 10:16
  Ens ha visitat el (poseu el que volgueu aqui). Esperem que torni poques vegades més.
 5. Icona del comentari de: Història, senyors, història a febrer 28, 2022 | 12:35
  Història, senyors, història febrer 28, 2022 | 12:35
  Em sembla que a aquestes persones els falta una bona anàlisi històrica. Ucraïna pertanyia a la URSS o sigui a Rússia. " el 25 d'agost del 1991 –poc després del cop d'estat fracassat de l'URSS– el parlament ucraïnès va declarar la independència, decisió que va ser ratificada l'1 de desembre mitjançant un referèndum popular". PASSEN ELS ANYS i "Des de finals de febrer de 2014, van tenir lloc manifestacions de grups prorussos, ultranacionalistes, i en contra del govern, a les principals ciutats de les regions de l'est i sud d'Ucraïna". Si volen crear similituds podríem fer veure que si Catalunya (=Ucraïna) s'hagués ja independitzat, les regions prorusses serien els espanyols que visquessin a Catalunya i volguessin retornar a Espanya.
 6. Icona del comentari de: Defansant la sobirania d'Ucraïna a febrer 28, 2022 | 12:42
  Defansant la sobirania d'Ucraïna febrer 28, 2022 | 12:42
  Quan la independència és un fet, tothom la respecta, mireu què diu Felip VI parlant d’Ucraïna (30 anys d’independència unilateral): “Ens reafirmem amb la sobirania i integritat territorial del seu país, el respecte a la llei internacional per part tots els països ha de ser la base de la pau”
 7. Icona del comentari de: Gavanenc a febrer 28, 2022 | 12:46
  Gavanenc febrer 28, 2022 | 12:46
  Deuen voler dir la "integritat" "territorial" de l'antiga U.R.S.S. i doncs, es refereixen a la "unidad" indivisible de la U.R.S.S. Son d'uns altres segles, aquest parell.

Nou comentari

Comparteix