El govern d’Ada Colau veu bé que la Casa Reial es continuï allotjant al Palauet Albéniz de franc indefinidament. L’ús d’aquest espai de titularitat municipal com a residència de la monarquia espanyola quan visita la ciutat té l’aval tàcit del consistori, segons els arguments que ha donat aquest dimecres el regidor de Presidència, Jordi Martí Grau (BComú).

Arran de la informació publicada pel TOT Barcelona, que va revelar les estades de la família de Borbó els darrers 10 anys al palauet de Montjuïc, el govern municipal s’ha hagut de pronunciar sobre els usos d’aquesta finca. Diversos membres de la Casa Reial s’han allotjat 21 vegades en una dècada a Montjuïc, amb més freqüència recentment: 5 cops el darrer any. Fonts municipals asseguren que només ha suposat 4.000 euros de cost per a l’erari barceloní, en àpats de treballadors municipals que s’hi havien hagut de quedar a menjar. La qüestió polaritza l’oposició i fins i tot els dos socis de govern.

Junts per Catalunya ha presentat una pregunta a la comissió de Presidència d’aquest matí, on demanava el posicionament del govern Colau sobre l’ús reial, la seva continuïtat i quins nous usos públics preveu per a l’edifici. Junts ja va forçar una votació fa dos anys per revocar la cessió de l’Albéniz a la Casa Reial, que no va prosperar per l’abstenció dels comuns.

Dècades d’ús reial del Palau Albéniz

Martí Grau ha defensat que “fa 30 anys que el palauet Albéniz es fa servir pel mateix” i que l’ús reial “per res impedeix l’ús ciutadà” perquè “són escassíssimes les ocasions en què s’usa com a residència”. El govern municipal s’empara en un conveni firmat per Pasqual Maragall el 1992 per a unes obres de rehabilitació del palau, on es menciona –que no regula– l’ús del palauet com a residència reial esporàdica.

Saló Daurat del Palau Albéniz / Foto: Martí Petit - Barcelona Imatges
Saló Daurat del Palau Albéniz / Foto: Martí Petit – Barcelona Imatges

El regidor de Junts, Jordi Martí Galbis, l’ha burxat sobre si seguirien “garantint l’ús de la família reial”: “Volen mantenir-ho o pensen de debò obrir aquest espai municipal a la ciutadania?”. Tot i assegurar que els comuns estan a favor d’una república, s’ha escapolit de la pregunta assegurant que “és un debat que es pot fer en qualsevol moment però és evident que no és un tema que s’hagi de ventilar amb una pregunta en una comissió”.

El regidor dels comuns també ha tret ferro a l’escàs accés de la ciutadania a les sumptuoses estances de l’Albéniz, que amb prou feines es poden veure un cop l’any en unes portes obertes per la Mercè. Ha subratllat que acull “recepcions i moltes activitats de caràcter protocol·lari”, així com rodatges.

Els jardins Maragall, “delicats”

Els jardins –dedicats a Joan Maragall des dels 70– obren en cap de setmana i l’Ajuntament en paga el manteniment. Però ha advertit que “són delicats” i que no és aconsellable que tinguin un ús molt “intensiu”. El moment de més afluència, ha reconegut, és el cap de setmana de Mercè quan acullen activitats i espectacles familiars. Tot i així, ha assegurat que l’executiu local ha “incentivat els usos ciutadans, municipals, les recepcions i els actes” al palauet “de forma permanent i contínua”. “S’han continuat compaginat amb naturalitat les activitats que venen fent-se”, ha resolt.

Jardins de Joan Maragall des de la font del Palau Albéniz / Foto: Òscar Giralt - Barcelona Imatges
Jardins de Joan Maragall des de la font del Palau Albéniz / Foto: Òscar Giralt – Barcelona Imatges

El palau es va construir per a l’Exposició Universal de 1929, com els actuals pavellons de la Fira de Barcelona, el MNAC o el Poble Espanyol. No havia de ser residència originàriament –s’acabava d’estrenar per aquesta finalitat el Palau de Pedralbes– sinó un lloc privat proper a la Expo on els monarques poguessin reposar i fer recepcions. Aquesta gènesi explica la situació peculiar d’aquest edifici, una cessió anacrònica que genera una despesa de diner públic mai quantificada i poc transparent. L’Ajuntament franquista de Josep Maria de Porcioles va ampliar l’immoble i va apuntar l’ús com a residència. Actualment el manteniment de l’edifici corre a càrrec de Patrimoni Nacional, és a dir de l’Estat, segons fonts municipals. Conté múltiples obres d’art, algunes propietat de la Casa Reial i altres proveïdes pel consistori franquista.

Més notícies
Vista general del Palauet Albéniz, amb el jardí en primer terme / Mariona Gil

La Casa Reial s’ha allotjat de franc al Palau Albéniz 21 cops en 10 anys

Notícia: La Casa Reial s’ha allotjat de franc al Palau Albéniz 21 cops en 10 anys
Comparteix
Les estades de la Casa Reial espanyola han suposat una despesa municipal de 4.300 euros en àpats de personal local
Notícia: La Casa Reial s’ha allotjat de franc al Palau Albéniz 21 cops en 10 anys - Mobile
Cúpula central del Palauet Albéniz / Foto: Goroka - Barcelona Imatges

FOTOS | Així és el sumptuós Palau Albéniz que hostatja la Casa Reial

Notícia: FOTOS | Així és el sumptuós Palau Albéniz que hostatja la Casa Reial
Comparteix
Cada detall de l’edifici és un vestigi centenari del culte polític als Borbons
Notícia: FOTOS | Així és el sumptuós Palau Albéniz que hostatja la Casa Reial - Mobile
Saló d'Escultures del palauet Albéniz / Wikimedia - Jordiferrer

L’ús reial del Palau Albéniz polaritza l’Ajuntament de Barcelona

Notícia: L’ús reial del Palau Albéniz polaritza l’Ajuntament de Barcelona
Comparteix
Junts presentarà una pregunta al govern sobre el futur i el cost de l'immoble de Montjuïc
Notícia: L’ús reial del Palau Albéniz polaritza l’Ajuntament de Barcelona - Mobile

Republicanisme de saló al Palau Albéniz

Notícia: Republicanisme de saló al Palau Albéniz
Comparteix
"Barcelona només és antimonàrquica quan no suposi canviar l’status quo"
Notícia: Republicanisme de saló al Palau Albéniz - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 18, 2022 | 18:06
  Gonzalo maig 18, 2022 | 18:06
  Claro que si! por sus majestades lo que haga falta, yo me ofrezco a pagar todos los gastos. Cuenten conmigo. Vivaspañacoño.
  • Icona del comentari de: UNO QUE VIVE EN TABARNIA a maig 19, 2022 | 09:57
   UNO QUE VIVE EN TABARNIA maig 19, 2022 | 09:57
   di que si TONTO
 2. Icona del comentari de: Pere a maig 18, 2022 | 18:06
  Pere maig 18, 2022 | 18:06
  Des del segle XVIII els borbons sempre han sojornat de gorra al nostre país. Som els cornuts i els hi paguem el beure. Els catalans el què hem de fer és despertar-nos i reaccionar a tants de segles d'ignomínia espanyola.
 3. Icona del comentari de: Barceloni no colauista a maig 19, 2022 | 08:10
  Barceloni no colauista maig 19, 2022 | 08:10
  La Colau ha de servir els seus amos.
 4. Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a maig 19, 2022 | 09:59
  uno que vive en Tabarnia maig 19, 2022 | 09:59
  la Cola cao s,ofereix de fer de catifa

Nou comentari

Comparteix