Continua la treva per a la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona, atrinxerada en un local i en uns terrenys 5.000 m2 ubicats a les antigues Casernes de Sant Andreu. Han passat 35 dies des que va finalitzar el termini per marxar voluntàriament amb una indemnització de 12.500 euros a càrrec del Consorci de la Zona Franca, entitat de dret públic que va cedir gratuïtament aquest espai a l’associació de militats d’ideologia franquista l’any 2013.

Però el 10 de febrer, el Consorci de la Zona Franca no va posar en marxa la maquinària judicial per sol·licitar a un jutge el desnonament de l’associació d’exmilitars i tampoc no concreta quan pensa fer-ho. Preguntat pel TOT Barcelona, el CZFB es limita a dir que “el departament jurídic ho té en fase d’estudi i encara no s’ha interposat la demanda”. Una situació, la del probable desnonament, que no ha estat sobrevinguda, sinó que fa gairebé un any que està compromesa per escrit, i diversos anys que està sobre la taula de la Junta de Compensació a petició d’un dels integrants, l’Ajuntament de Barcelona.

Solar que ocupa l’associació de Legionarios, que no ha volgut marxar JORDI PLAY

El Consorci encara no té a punt el document per al jutge malgrat la pressió que exerceix el consistori a través del districte de Sant Andreu, que tal i com confirmen fonts municipals a aquest diari, ha formulat “demandes reiterades al Consorci” sobre aquesta qüestió en el darrer mes. “Reclamem celeritat i diligència al CZFB perquè compleixi l’acord de la Junta de Compensació de l’abril de 2021”, apunta el consistori.

Que hagin passat 35 dies sense que el Consorci de la Zona Franca hagi presentat la demanda als jutjats no ha sorprès el veïnat. L’Associació de Veïns de Sant Andreu fa anys que està implicada en la resolució del conflicte i reclama que es facin fora els legionaris per poder donar als terrenys un ús social que respongui a les necessitats del barri. “Es pensen que som idiotes? Ja sabem que no faran res, no han fet absolutament res des de fa molts anys, de fet, amb la seva inacció han avalat aquests feixistes i els han protegit”, avisa el president de l’entitat, Santi Serra.

Segons les actes d’aquella reunió, que ha pogut consultar el TOT Barcelona, el Consorci va acordar per escrit que no perllongaria innecessàriament una ocupació rebutjada social i políticament. Es va pactar amb l’Ajuntament aquesta fórmula molt clara: “Que es procedeixi de forma immediata, de ser el cas, a la interposició de les accions que puguin resultar pertinents, inclús judicials, contra els ocupants de les finques de Torres i Bages, 120 i 122, i procedeixi a l’enderroc de les seves construccions”. La conclusió, aparentment, no deixa marge per justificar que els Legionarios segueixin ocupant aquest espai de les Casernes de Sant Andreu: “La Junta de Compensació acorda i es compromet al lliurament de la parcel·la lliure i expedita, i si s’escau, interposarà les accions legals pertinents”.

Les Casernes de Sant Andreu, amb els últims resistents JORDI PLAY

L’Associació de Veïns de Sant Andreu hi veu màrqueting  

Serra augura que el CZF “deixarà passar el temps i es rentarà les mans dient que la justícia és lenta”. “Però què han d’estudiar? Els de Pere Navarro -delegat especial de l’Estat al Consorci- desnonen persones vulnerables i sense recursos sense cap escrúpol i en canvi als feixistes els regalen 5.000 m2 i els protegeixen”, lamenta Serra. El líder veïnal opina que l’anunci del CZF que emprendria accions legals si els Legionarios no marxaven “és només una operació de màrqueting”.

Sigui com sigui, quan els Antiguos Legionarios marxin de les Casernes, per la via judicial, per voluntat de l’entitat o perquè els seus membres hagin traspassat, el Consorci haurà d’enderrocar la finca i deixar els terrenys nets per fer la cessió a Adif. El solar està qualificar d’habitatge lliure i de protecció, però no és un solar municipal i, per tant, l’Ajuntament no hi podrà fer pisos. Serà el gestor d’infraestructures de l’Estat qui decideixi qui hi pot construir.

Més notícies
Solar que ocupen els Legionarios, amb un d'ells aquest dimecres, 24h abans que finalitzés el termini per marxar JORD PLAY

Els Legionarios de Sant Andreu no marxen i van a la guerra judicial

Notícia: Els Legionarios de Sant Andreu no marxen i van a la guerra judicial
Comparteix
L'entitat militarista ha rebutjat la indemnització de 12.500 euros que oferia el CZF perquè marxessin voluntàriament del local que els va cedir el 2013 de forma gratuïta
Notícia: Els Legionarios de Sant Andreu no marxen i van a la guerra judicial - Mobile
Una de les inquilines de les casernes de Sant Andreu JORDI PLAY

Els últims veïns de les Casernes de Sant Andreu denuncien “assetjament urbanístic”

Notícia: Els últims veïns de les Casernes de Sant Andreu denuncien “assetjament urbanístic”
Comparteix
"És duríssim que els nostres veïns vulguin veure enderrocada casa nostra", relata una inquilina dels darrers sis pisos habitats que els plans urbanístics preveuen enderrocar
Notícia: Els últims veïns de les Casernes de Sant Andreu denuncien “assetjament urbanístic” - Mobile
La Hermandad de Legionarios es nega a marxar d'uns terrenys que el Consorci els va cedir FOTO: JORDI PLAY

La Hermandad de Antiguos Legionarios, atrinxerada en un espai públic

Notícia: La Hermandad de Antiguos Legionarios, atrinxerada en un espai públic
Comparteix
El Consorci de la Zona Franca batalla judicialment perquè els exsoldats abandonin els terrenys i el local que els va cedir gratuïtament el 2014
Notícia: La Hermandad de Antiguos Legionarios, atrinxerada en un espai públic - Mobile
La Hermandad de Legionarios es nega a marxar d'uns terrenys que el Consorci els va cedir FOTO: JORDI PLAY

Compte enrere per al desnonament dels Legionarios de Sant Andreu

Notícia: Compte enrere per al desnonament dels Legionarios de Sant Andreu
Comparteix
El CZFB es va comprometre per escrit amb l’Ajuntament a alliberar la finca. Si l’entitat no accepta la indemnització de 12.500 euros en deu dies, obrirà la via judicial
Notícia: Compte enrere per al desnonament dels Legionarios de Sant Andreu - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a març 17, 2022 | 21:27
    Tripartit no, gràcies març 17, 2022 | 21:27
    OoooooooooH ! això si que no m'ho esperaavaaa ! Així que el Consorci de la Zona Franca presidit per la Colau i amb en Pere Navarro del PSOE-sc de vicepresident, ara fan el ronso per fotre fora els legionarios que ocupen un espai públic de Sant Andreau ? Quina sorpresaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
  2. Icona del comentari de: Ramon a març 18, 2022 | 08:31
    Ramon març 18, 2022 | 08:31
    Yo ya no vivo en el barrio, pero nunca entendi ese empecinamiento en echar a un cuerpo que muchas veces nos han ayudado. Ahora alguno volvera 80 años atras, para justificar no se sabe que. Parece que lo bueno no cuenta para los fanaticos.

Nou comentari

Comparteix