Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els Legionarios de Sant Andreu no marxen i van a la guerra judicial
  • CA

No hi ha hagut pau subvencionada. Tal i com ha pogut confirmar el TOT Barcelona de fonts del districte de Sant Andreu, la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona no ha recollit el dipòsit de 12.500 euros que oferia el Consorci de la Zona Franca (CZF) a aquesta associació de caràcter militarista i d’apologia del franquisme perquè abandonés voluntàriament el local i els terrenys que ocupa a les antigues casernes de Sant Andreu abans de les 23.59h de dijous 10 de febrer. Ara està en mans del Consorci presentar la demanda judicial, que s’ha de fer en un termini breu segons el compromís de la Junta de Comensació. El CZF, però, no ha indicat si serà imminent o deixarà passar uns dies o setmanes.

El Consorci va enviar a l’associació un burofax a finals de gener donant un termini que expirava la nit de dijous, abans d’emprendre les accions legals necessàries per desallotjar els Legionarios d’aquest espai de 5.000 metres quadrats que inclou un local, que el CZF va cedir gratuïtament l’any 2013 a aquesta entitat. Abans, però, altres associacions de militars ja campaven per les casernes. Una cessió que des del primer moment el moviment veïnal va considerar injusta i inapropiada, tenint en compte que al barri hi havia necessitats socials i entitats que treballaven en projectes més inclusius i respectuosos que les trobades dels antics legionaris.

El local que encara ocupa la Hermandad de Antiguos Caballeros TOT BARCELONA

Dues entitats de la mateixa ideologia afincades en terrenys de les Casernes ja van acceptar el juliol del 2021 les indemnitzacions de 9.400 euros cadascuna per marxar: la Hermandad de los Caballeros Mutilados i la Hermandad de los Sargentos Mutilados. Però els Antiguos Caballeros han preferit la guerra judicial i atrinxerar-se en un espai que no els pertany. Ara el Consorci interposarà la demanda per aconseguir el desnonament dels militars, un procés que pot trigar molts mesos a resoldre’s.

El CZF es resistia a plantar cara als Legionarios

Ara bé, el Consorci ha anat esquivant la confrontació amb l’entitat de Legionarios fins que no ha tingut m´és remei que abordar el conflicte davant la pressió de l’Ajuntament de Barcelona, amb qui integra la Junta de Compensació. En una reunió de l’abril del 2021, el Consorci va acabar acordant, per escrit, que no perllongaria innecessariament una ocupació rebutjada social i políticament. Es va acordar, com consta en l’acta que va poder consultar aquest diari, “que es procedeixi de forma immediata, de ser el cas, a la interposició de les accions que puguin resultar pertinents, inclús judicials, contra els ocupants de les finques de Torres i Bages, 120 i 122, i procedeixi a l’enderroc de les seves construccions”. La conclusió no deixava marge per a maniobres de cap tipus: “La Junta de Compensació acorda i es compromet al lliurament de la parcel·la lliure i expedita, i si s’escau, interposarà les accions legals pertinents” .

Per tant, ara el Consorci iniciarà la via judicial, amb l’objectiu de “deixar net” el solar i entregar-lo al seu propietari, el gestor públic d’infraestructures Adif. El sòl està qualificat per fer-hi habitatge.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa