Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Compte enrere per al desnonament dels Legionarios de Sant Andreu

La Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona continua atrinxerada en un local de propietat pública, Adif, l’ens gestor d’infraestructures de l’Estat espanyol. I ho fa resistint a la pressió veïnal i de l’Ajuntament de Barcelona, que fa anys que batallen perquè marxin i l’espai que ocupa aquesta entitat que exhalta el franquisme a les antigues Casernes de Sant Andreu quedi alliberat per a l’ús que li correspon, el d’habitatge. 

Però malgrat la seva resistència i la permissivitat amb què han sobreviscut, ara comença el compte enrere perquè marxin del barri després que hi arribessin el 2013 arran de la cessió gratuïta d’uns terrenys per part del Consorci de la Zona Franca. Gairebé nou anys en què han ocupat una parcel·la de les antigues Casernes de Sant Andreu sense pagar ni un euro i exhibint la seva ideologia d’ultra-dreta, amb desfilades militars, banderes preconstitucionals i retrats del dictador. 

El local que encara ocupa la Hermandad de Antiguos Caballeros TOT BARCELONA

El Consorci de la Zona Franca (CZF) és qui té la clau perquè els Antiguos Caballeros Legionarios abandonin la finca del carrer Torras i Bages. La normativa urbanística estableix que és aquesta entitat de dret públic, al capdavant de la qual hi ha el socialista Pere Navarro com a representant de l’Estat, qui ha de garantir que la cessió de la finca, que retornarà a Adif, es faci “lliure de càrregues i amb l’edifici enderrocat, unes accions que corresponen al Consorci i no a l’Ajuntament, que simplement té la finca en tutela com a propietari fiducitari”, expliquen fonts del districte de Sant Andreu al TOT Barcelona. La pilota és al terrat del Consorci, que va adquirir a Adif els terrenys per fer-hi pisos privats just abans que esclatés la crisi del totxo el 2009.

És a les seves mans, i ho ha estat durant anys, desencallar aquest atrinxerament i posar punt i final a una ocupació social i políticament rebutjada per una majoria. En aquest sentit, fonts del Consorci expliquen a aquest diari que “en els propers dies s’enviarà a l’entitat una proposta d’indemnització perquè abandonin el local”. Si bé el Consorci no concreta la quantitat, el TOT Barcelona ha pogut saber que se’ls ofereixen 12.500 euros, que compensarien unes suposades obres que els Antiguos Legionarios haurien fet al local. Per altra banda, dues entitats de la mateixa ideologia afincades en terrenys de les Casernes ja van acceptar el juliol del 2021 les indemnitzacions de 9.400 euros cadascuna per marxar: la Hermandad de los Caballeros Mutilados i la Hermandad de los Sargentos Mutilados. 

Les Casernes de Sant Andreu, amb els últims resistents JORDI PLAY

Compromís per escrit del Consorci per desallotjar-los

El Consorci no concreta si el requeriment del termini de 10 dies perquè l’entitat accepti els diners i marxi ja està enviat, però assegura que “l’obertura del proces és imminent”, i afegeix que “en cas que la resposta sigui negativa, s’emprendran les accions legals necessàries per al desnonament”. No és la primera vegada que el CZF dona una oportunitat conciliadora a l’entitat franquista. De fet, gener del 2020 ja es van dipositar diners per si les tres entitats que aleshores es trobaven als terrenys acceptaven un acord. No van acceptar, i novament, després d’un any de pandèmia i de gestions aturades, el juliol del 2021, i després d’un nou requeriment, dues de les tres van agafar els diners i van marxar.

En ser preguntat per què s’han demorat tant les gestions -des del febrer del 2019 que l’Ajuntament de Barcelona va instar el Consorci a fer fora els Legionarios-, tot i saber des del juliol passat que els Antiguos Legionarios no acceptaven el tracte, fonts del Consorci asseguren que l’Ajuntament no ho ha posat fàcil.

Però la documentació que ha pogut consultar el TOT Barcelona va en una altra direcció i demostra que l’Ajuntament, de fet, el districte de Sant Andreu i Urbanisme, han estat pressionant el Consorci sense èxit des del 2019. Fins que el 29 d’abril del 2021 es va convocar una assemblea de la Junta de Compensació, integrada pel Consorci i l’Ajuntament, i es va prendre un acord per escrit que no admet interpretacions.

En l’acta d’aquella reunió, l’Ajuntament sol·licita a la Junta de Compensació que “procedeixi de forma immediata, de ser el cas, a la interposició de les accions que puguin resultar pertinents, inclús judicials, contra els ocupants de les finques de Torres i Bages, 120 i 122, i procedeixi a l’enderroc de les seves construccions”. L’acord que signen el Consorci i l’Ajuntament és clar: “La Junta de Compensació acorda i es compromet al lliurament de la parcel·la lliure i expedita, i si s’escau, interposarà les accions legals pertinents”. Onze mesos després, múltiples interpel·lacions del disctricte de Sant Andreu i reunions de la Junta, el consistori afirma que comença a “veure la llum per materlialitzar el desnonament”. “El CZF ens assegura que el procés ja esta en marxa”. Fonts municipals són conscients que el desallotjament, en cas que rebutgin la indemnització de 12.500 euros, “pot trigar molts mesos”. Però envien un missatge clar al Consorci: “Aquest és un acord molt clar que cal complir de forma urgent”.

La seu del local de la ‘Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios JORDI PLAY

Una victòria del districte i els veïns

Preguntada pel TOT Barcelona, la regidora d’Habitatge i també regidora del districte de Sant Andreu, Lucía Martín, constata que la resolució del conflicte “està més a prop”, però lamenta “l’absoluta anomalia que va suposar la cessió el 2013, d’amagat dels veïns, més encara quan es tracta d’una entitat de militars franquistes”. La regidora fa una crida a “revertir aquesta anomalia amb caràcter urgent i fer que aquesta gent marxi i que el Consorci compleixi de forma immediata els compromisos adquirits per escrit”.

A parer de Martín, s’ha retardat excessivament un tràmit que la societat reclama des del primer moment: “Això ja no es pot demorar més, hem treballat molt per arribar a aquest punt i volem donar resposta a la falta de respecte que ha suposat tot això cap a les veïnes de Sant Andreu aguantant una entitat franquista al seu barri durant tants anys”.

“Batallarem fins que els veiem marxar”

El moviment veïnal de Sant Andreu encara no vol dir blat fins que no estigui al sac i ben lligat. “Ho hem sentit moltes vegades, ens han enganyat i marejat. Exigim que marxin i trobem delirant que es desnonin persones vulnerables i aquests feixistes segueixin aquí”, denuncia en conversa amb el TOT Barcelona el president de l’Associació de Veïns de Sant Andreu, en Santi Serra. 

L’entitat veïnal fa anys que està implicada en la resolució del conflicte, si bé lamenta que el Consorci de la Zona Franca ha ignorat reiteradament el veïnat. “Fa anys vam presentar un projecte per fer-los fora. Sense resposta. Quan va arribar en Pere Navarro li vam presentar personalment i encara esperem una reposta”, lamenta en Santi. El projecte defensat pels veïns preveu portar la delegació d’Urbanisme de l’Ajuntament, “per estalviar així el dineral que costa el lloguer que paguen actualment a Glòries”. Però el representant veïnal tem un nou engany: “A cada comissió de seguiment en parlem i es diu molt i no es fa res, esperem que ara sí. Perquè és una vergonya que la gent al carrer, i amb una escola a costat, vegi com una colla de feixistes passejen la seva bandera i desfilen com si estiguéssim en guerra”.

Quan els Antiguos Legionarios marxin de les Carsernes a fer la seva guerra a un altre lloc, el Consorci haurà d’enderrocar la finca i deixar els terrenys nets per fer la cessió a Adif. Els solar està qualificar d’habitatge lliure i de protecció, però no és un solar municipal i, per tant, l’Ajuntament no hi podrà fer pisos. Serà Adif qui decideixi qui hi construeix.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pep a gener 21, 2022 | 06:59
  Pep gener 21, 2022 | 06:59
  Fora brossa de Catalunya.
  • Icona del comentari de: Anònim a gener 21, 2022 | 16:26
   Anònim gener 21, 2022 | 16:26
   Resistid valientes
 2. Icona del comentari de: Lisa a gener 25, 2022 | 11:34
  Lisa gener 25, 2022 | 11:34
  Amb la cara paguen...en un país democràtic, a on estarien es a la presó, per enaltiment del feixisme!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa