Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El PP exigeix la dimissió de Badia pel cas de la incineradora del Besòs
  • CA

El grup municipal del Partit Popular a l’Ajuntament de Barcelona ha exigit aquest dimecres la dimissió del regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, arran de les últimes revelacions sobre presumptes negligències en la crema de residus a la incineradora de Tersa, publicades pel TOT Barcelona aquesta setmana. Informes de la Guàrdia Civil apunten que a la planta de titularitat pública es van cometre suposadament infraccions anys enrere. Entre altres incompliments, va arribar presumptament a escampar a l’atmosfera fins al doble de les substàncies cancerígenes que es permet a la fàbrica i que es cremessin residus perillosos, augmentant així el risc de contaminació i contra la salut dels veïns que viuen a barris pròxims.

És indignant que aquest govern s’acarnissi amb els veïns dient-los que no usin el cotxe perquè contamina, i després ells permetin que la incineradora expulsi el doble de partícules cancerígenes del permès”, ha opinat el president dels populars a l’Ajuntament, Josep Bou. El PP pensa que Badia hauria d’assumir responsabilitats pel que consta al sumari de la causa judicial oberta en el jutjat d’instrucció 5 de Badalona, en què el regidor figura com a investigat arran d’una denúncia que la Fiscalia va interposar el març passat.

El PP també ha demanat aquesta setmana que el regidor del govern de l’alcaldessa Ada Colau doni explicacions sobre els fets que figuren als informes policials, que els conservadors consideren que són “molt greus”. Badia és l’actual president de Tersa, una societat que és de propietat compartida entre l’Ajuntament i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Al membre de Barcelona en Comú se li imputa un presumpte delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, igual que al cap d’explotació de la incineradora del Besòs, Francesc Rosa. Les indagacions de la Fiscalia i de la Guàrdia Civil van arrencar gràcies a la coordinadora Airenet, que agrupa prop d’una vintena de col·lectius veïnals i que va advertir de les presumptes infraccions i el possible risc insalubre de l’activitat de la factoria.

Dioxines i furans

Després de gairebé quatre anys d’indagacions, la Guàrdia Civil sosté que la planta va sobrepassar el pic màxim que té autoritzat d’emissions de dioxines i furans. Diu que va ocórrer almenys el 2017, però els agents creuen que les vulneracions venien de lluny. Un informe pericial del mateix cos policial afegeix que Tersa va cremar residus en diverses ocasions per sota de la temperatura obligada, de 850 graus centígrads, el mínim establert per destruir components tòxics i minimitzar que s’escampin a l’atmosfera.

Bona part del període a què al·ludeix la denúncia d’Airenet i les comprovacions de la Guàrdia Civil coincideixen amb el primer mandat dels comuns al capdavant de l’Ajuntament. En aquell moment, la tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, era la presidenta de Tersa. Airenet, que exerceix d’acusació particular, té pensat demanar al jutjat que citi Sanz com a investigada. Les conclusions de la unitat especialitzada en medi ambient de la Guàrdia Civil, el Seprona, corroboren els fets que la plataforma veïnal va denunciar davant de la Fiscalia el 2018.

Els perits de la Guàrdia Civil detallen quines poden ser les conseqüències per a la salut en cas d’exposició a una quantitat excessiva de dioxines i furans, com la que acusa a Tersa d’haver disseminat. Segons els especialistes, poden provocar efectes a curt termini, com lesions cutànies, i afeccions a llarg termini, com càncer, diabetis i defectes de naixement, entre altres trastorns. Per contra, l’Ajuntament de Barcelona ha reiterat que els informes sanitaris descarten que la planta impliqui cap risc i que les inspeccions certifiquen que la factoria es cenyeix a la llei.

Crema sense autorització

A més, els atestats policials assenyalen que Tersa hauria cremat també deixalles per a la qual no disposa d’autorització, com “residus d’aparells electrònics i elèctrics, medicaments i residus sanitaris, així com un petit percentatge de residus perillosos” el 2017 i el 2018. Els perits adverteixen que va poder suposar un greu risc de contaminació. Tersa contraposa que només sotmet a cremació brossa de procedència domèstica i no d’origen industrial. L’empresa pública assegura que els residus no entren de forma “indiscriminada” a la planta i subratlla que tot el que acaba traslladant-se a la incineradora compta amb una “autorització prèvia”.

A banda, la Guàrdia Civil adverteix de “la important emissió de gasos d’efecte hivernacle” a la incineradora de Tersa, basant-se en dades de 2017. Badia ha contraposat els darrers mesos que s’han invertit 18 milions d’euros en uns filtres per reduir emissions d’òxids de nitrogen a la fàbrica, alhora que ha recalcat que no es van detectar riscos per a la salut en els estudis que l’Ajuntament va encarregar el mandat passat.

Més notícies
Entrada de la planta gestionada per Tersa a prop del Fòrum / ACN - Laura Fíguls
La policia acusa la incineradora del Besòs de cremar residus perillosos
Notícia: La policia acusa la incineradora del Besòs de cremar residus perillosos
Comparteix
La Guàrdia Civil sosté que va incinerar aparells elèctrics, medicaments i residus sanitaris tot i no tenir permís
Les Tres Torres, el barri amb més participació, i la Marina del Prat Vermell, el que menys AJUNTAMENT DE BARCELONA
Barris de Barcelona amb més abstencionistes que votants
Notícia: Barris de Barcelona amb més abstencionistes que votants
Comparteix
En 8 dels 73 barris de Barcelona més de la meitat dels veïns amb dret de vot es van quedar a casa a les eleccions municipals del 2019
 Més d'una vintena d'ous com balla es podran visitar a gairebé tots els districtes de la ciutat
Tot el que has de saber sobre l’ou com balla a Barcelona
Notícia: Tot el que has de saber sobre l’ou com balla a Barcelona
Comparteix
De l’11 al 19 de juny se celebraran una cinquantena d’activitats arreu de la ciutat
Un taxi passa per davant de les pintades que proliferen al passatge de la Pau, al barri Gòtic / Jordi Play
Pressió a Colau perquè protegeixi el patrimoni històric de grafits
Notícia: Pressió a Colau perquè protegeixi el patrimoni històric de grafits
Comparteix
L'Ajuntament anuncia un milió i mig d'euros extra per esborrar pintades d'edificis històrics

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa