Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Pressió a Colau perquè protegeixi el patrimoni històric de grafits
  • CA

L’oposició a l’Ajuntament de Barcelona ha pressionat en les últimes setmanes al govern municipal perquè garanteixi la protecció del patrimoni històric de la ciutat contra els grafits, que proliferen a nuclis històrics de la ciutat, com el barri Gòtic, i que han aparegut també en edificis i establiments catalogats com a emblemàtics a la ciutat. Els grups municipals d’ERC, de Junts i de Valents han coincidit amb diferents propostes l’últim mes, quan han trascendit diferents episodis de pintades a construccions singulars i també a monuments, fins i tot obra d’alguns grafiters i il·lustradors de renom. El govern municipal ha reaccionat anunciant que destinarà un milió i mig d’euros extraordinaris enguany per esborrar grafits d’edificis històrics, informa Catalunya Ràdio.

L’Ajuntament destina fins ara uns quatre milions d’euros anuals per eliminar pintades a la ciutat. Davant de l’abundància de grafits en immobles de la Barcelona antiga, el govern municipal contraposa que la brigada municipal no pot esborrar les pintades dels edificis catalogats que són privats i traspassa la responsabilitat de fer-ho a la propietat. En tot cas, els districtes disposen de la capacitat per requerir el titular a treure-les. Si no en fa cas, el consistori pot pagar la despesa i després passar-li la factura. 

En tot cas, l’executiu municipal admet ara que “s’ha saltat una ratlla” amb els grafits fets els últims mesos sobre murs d’esglésies, edificis amb caràcter monumental, fa notar el Consistori. Des de principis de 2022, s’han multat 89 grafiters a Barcelona. Els 26 equips dedicats a netejar grafits van esborrar 279.422 metres quadrats de pintades a la capital l’any passat.

Vigilància en zones d’interès patrimonial

L’executiu d’Ada Colau ja va donar suport el mes passat a una proposició en què, a instàncies dels juntaires, es comprometia a impulsar mesures per preservar immobles catalogats. Entre altres propostes, Junts demanava coordinar els cossos de seguretat per prevenir bretolades i articular operatius de vigilància en zones d’especial interès patrimonial i edificis protegits. La proposta es va aprovar per unanimitat a l’última comissió de Presidència.

El regidor de Junts Jordi Martí va reclamat un “canvi d’actitud” al govern municipal, a qui va retreure “la impunitat amb la que sembla que actuïn vàndals i incívics a la ciutat”, segons va apuntar Junts en un comunicat. Martí va advertir que s’han produït episodis en què el patrimoni històric ha patit robatoris, pintades i desperfectes. En les últimes setmanes, han trascendit diversos episodis en què s’han malmès els murs i la decoració de diferents immobles que figuren al catàleg patrimonial de Barcelona, com les pintades a la Basílica del Pi o el passatge de la Pau, al barri Gòtic, o edificacions singulars, com el quiosc modernista de la Font d’en Fargues.

Pintades a les Corts i Gràcia

Per altra banda, Valents apressa l’executiu municipal a retirar pintades. La regidora Marilén Barceló va insistir l’últim mes en demanar a l’Ajuntament que elimini el grafit de grans dimensions que cobreix part de la façana de l’església de Santa Tecla, al districte de les Corts.

Pintades a edificis de la plaça del Poble Gitano, a Gràcia / Valents
Pintades a edificis de la plaça del Poble Gitano, a Gràcia / Valents

Alhora, la formació té previst instar al districte de Gràcia que actuït per netejar les pintades que abunden a les façanes de la plaça del Poble Gitano. “Aquestes no són condicions de tenir una plaça”, critica Valents, que hi veu una mostra de “deixadesa” que afirma que produeix al districte. “Gràcia avui està plena de pintades. En poques paraules: fa entre pena i fàstic”, rebla el partit, que afegeix que també han aparegut pintades els últims mesos a la biblioteca Jaume Fuster, a la plaça de les Dones del 36 o l’església de Sant Joan, alguns ja netejats.

A banda, ERC també ha demanat en les últimes setmanes que el govern municipal dugui a terme campanyes de civisme i de divulgació del patrimoni per intentar contrarestar la proliferació dels grafits. Els republicans també van advocar per establir un protocol per restaurar el patrimoni tacat amb pintades.

Més notícies
Carrer de Pelai amb Balmes, en una imatge d'arxiu
El carrer Pelai reinventa la cruïlla central per connectar dues voreres
Notícia: El carrer Pelai reinventa la cruïlla central per connectar dues voreres
Comparteix
Les obres duren dos mesos i mig i 'escanyaran' la circulació de forma temporal
El Revolt de les Monges / Twitter
El lloc més fred de Barcelona on fa fins a nou graus menys de temperatura
Notícia: El lloc més fred de Barcelona on fa fins a nou graus menys de temperatura
Comparteix
El Revolt de les Monges, un paratge frondós dins de Collserola, registra temperatures força més baixes que a la resta de la ciutat
Una dona en bicicleta pel centre de Barcelona / ACN
Un nou carril bici a Sants per millorar la connexió metropolitana nord
Notícia: Un nou carril bici a Sants per millorar la connexió metropolitana nord
Comparteix
El tram estarà ubicat al carrer de Sants i estarà enllestit a finals de juliol
La cap de llista de la CUP per Barcelona, Mireia Vehí, en una imatge d'arxiu / ACN (Blanca Blay)
La CUP veu en el cas de l’infiltrat un exemple de la “guerra” bruta de l’Estat
Notícia: La CUP veu en el cas de l’infiltrat un exemple de la “guerra” bruta de l’Estat
Comparteix
La diputada Mireia Vehí denuncia que el govern espanyol creu tenir via lliure per "espiar, perseguir i jutjar" l'independentisme

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a juny 07, 2022 | 19:43
    Ricard juny 07, 2022 | 19:43
    "Barcelona, la ciutat sense llei" by Colau. Tot molt fashion.
    • Icona del comentari de: Cal dir-ho a juny 07, 2022 | 20:44
      Cal dir-ho juny 07, 2022 | 20:44
      No és a caus de Colau solament. Barcelona i el nostre país en general adoren el "turisme" de masses i rebutgen el sentit comú i el sentit cívic des de fa dècades. Ara en sofrim la desídia de tants d'anys, no solament de l'època Colau.
      • Icona del comentari de: Ricard a juny 07, 2022 | 21:38
        Ricard juny 07, 2022 | 21:38
        Però qui ara mans és Colau. Un cop més també se'n rentarà les mans? Com sempre dirà que és culpa d'algú altre? O és que ella no mana però cobra com si ho fés?
  2. Icona del comentari de: ciutadà a juny 08, 2022 | 08:30
    ciutadà juny 08, 2022 | 08:30
    Els grafitti patrimoni cultural....... Fins aquí n'hem arribat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa