Darrerament, cada dia coneixem una acció incívica que atempta contra patrimoni de la ciutat. Ara la víctima ha estat el ‘Gat’ de l’escultor colombià Francisco Botero, a la rambla del Raval, que ha aparegut pintat amb grafits. En aquesta ocasió, però, la notícia és també qui és l’autor dels grafits. Betevé explica que l’autor d’aquesta acció vandàlica és Darryl McCray, considerat el primer grafiter modern. De fet, Cornbread, que és el seu sobrenom, hi ha deixat escrita la seva signatura. Una signatura amb la qual ja va donar-se a conèixer a Filadèlfia als anys seixanta.

I què hi fa el grafiter, a Barcelona? Hi ha vingut per presentar una exposició a la Canal Gallery, al carrer de Palau, al Gòtic. Segons recull Betevé, els responsables de la galeria expliquen que el grafiter no pintava en un espai públic de cap ciutat des de l’any 1971. I afegeixen que a part del ‘Gat’, pot haver actuat una desena d’espais més de Barcelona. Això sí, fa servir una pintura especial que s’esborra fàcilment.

Les pintades que han aparegut al Gat de Botero
Les pintades que han aparegut al Gat de Botero

Les pintades en patrimoni, una constant

Aquesta setmana, la façana modernista de Queviures J. Múrria, carrer de Roger de Llúria amb el de València, a la dreta de l’Eixample, apareixia plena de grafits, tant a les persianes com als panells. L’establiment aparador espectacular i forma part de la Ruta del Modernisme de Barcelona. El barri Gòtic acumula una gran quantitat de patrimoni històric i ha vist com darrerament moltes façanes i elments apareixien pintats, i també fa uns dies apareixia amb pintades el quiosc modernista que hi ha a la plaça Font d’en Fargues. Aquest quiosc modernista és obra de l’arquitecte amb el nom que més mola de tota la història de Catalunya, en Roc Cot i Cot. Ara tapiat, només es pot observar el trencadís del sostre entre grafitis i fulles. A tall d’exemple, només al Raval s’han hagut de fer 3.500 intervencions per netejar grafits.

Per desgràcia, les notícies sobre patrimoni vandalitzat s’han convertit en massa habituals, i tot plegat reobre el debat sobre la cura del patrimoni per part de les institucions i l’incivisme d’alguns ciutadans, alhora que posa en el punt de mira els grafits com un art que de vegades es converteix en vandalisme.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Valentín Villazon a maig 19, 2022 | 20:44
    Valentín Villazon maig 19, 2022 | 20:44
    A la cárcel con el vándalo. Eso no es arte.

Nou comentari

Comparteix