Malauradament, cada vegada és més freqüent trobar grafits i pintades en façanes d’edificis històrics de la ciutat. Aquest dilluns li ha tocat a la façana modernista de Queviures J. Múrria, carrer de Roger de Llúria amb el de València, a la dreta de l’Eixample. La seva façana modernista ha aparegut plena de grafits, tant a les persianes com als panells. Just el dia en què, per cert, l’Ajuntament presentava un pla per posar persianes transparents als establiments i evitar així les pintades i donar alhora una imatge de més netedat als carrers comercials. Ho va denunciar a les xarxes socials Albert Torres, que mostra amb una fotografia com ha quedat la façana. Justament, el dilluns és el dia de descans d’aquest comerç, raó per la qual tenia les persianes abaixades.

Queviures J. Múrria, un comerç centenari

Queviures Múrria va ser fundat el 1898, i ofereix productes d’alta gastronomia.Té un aparador espectacular i forma part de la Ruta del Modernisme de Barcelona. A més, ha estat mereixedor de la Medalla d’Or de la Ciutat i els premis a millor botiga i millor aparador de Barcelona i millor gerència d’establiment d’e l’Estat espanyol.,

L’edifici és una obra inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Conserva el disseny original de l’exterior, amb un frontis continu aplacat a tota l’amplada i alçada del local, que arrodoneix l’aresta, amb una composició amb tres franges horitzontals. Té tres obertures: dues al xamfrà i una al carrer Roger de Llúria.

Detall del sostre del quiosc modernista, també pintat @BoigBcn
Detall del sostre del quiosc modernista, també pintat @BoigBcn

Un quiosc modernista també vandalitzat

El barri Gòtic acumula una gran quantitat de patrimoni històric i ha vist com darrerament moltes façanes i elments apareixien pintats, però el cert és que les pintades s’han escampat per tota la ciutat. És el cas d’un quiosc modernista situat a la Font d’en Fargues. El quiosc modernista que estava ubicat la plaça de la Font d’en Fargues, a disctricte d’Horta-Guinardó, es troba ara en estat de degradació màxima. Aquest quiosc modernista és obra de l’arquitecte amb el nom que més mola de tota la història de Catalunya, en Roc Cot i Cot. Ara tapiat, només es pot observar el trencadís del sostre entre grafitis i fulles.

L’Ajuntament calcula que els grafits que van esborrar el 2021 equivalen a 279.422 metres quadrats. I disposa de 26 equips de neteja entre setmana i 5 el cap de setmana que s’encarreguen d’esborrar les pintades en edificis i patrimoni que no són de propietat privada, on no té competències per actuar. Però els districtes sí que poden instar els propietaris a netejar, i si es neguen, el consistori els pot passar la factura de fer-ho ell.

Més notícies
Imatge del quiosc modernista el 1912 -Josep Salvany- i actual, de l'usuari de Twitter @BoigBcn

Un quiosc modernista de Barcelona, vandalitzat amb grafits

Notícia: Un quiosc modernista de Barcelona, vandalitzat amb grafits
Comparteix
Aquest quiosc, situat a la Font d'en Fargues, és centenari, però ara està tancat i és diana de tota mena de pintades
Notícia: Un quiosc modernista de Barcelona, vandalitzat amb grafits - Mobile
Comerços al carrer de Portaferrissa

Barcelona pagarà fins a 2.000 euros per persianes transparents als comerços

Notícia: Barcelona pagarà fins a 2.000 euros per persianes transparents als comerços
Comparteix
L'Ajuntament vol incentivar la renovació per evitar pintades i que els carrers es vegin més nets
Notícia: Barcelona pagarà fins a 2.000 euros per persianes transparents als comerços - Mobile

Pintades contra Càritas per un desnonament a l’església de Sant Andreu

Notícia: Pintades contra Càritas per un desnonament a l’església de Sant Andreu
Comparteix
El sindicat d'habitatge de Sant Andreu denuncia que vol desnonar el 18 de maig una parella de 60 anys del pis on viuen
Notícia: Pintades contra Càritas per un desnonament a l’església de Sant Andreu - Mobile
Grafit a la basílica del Pi que ha malmès un escut / Foto: JR

Un grafit a la basílica del Pi malmet un escut del segle XIV

Notícia: Un grafit a la basílica del Pi malmet un escut del segle XIV
Comparteix
El temple preveu que la restauració trigui mesos i tem que si hi havia policromia no es podrà recuperar
Notícia: Un grafit a la basílica del Pi malmet un escut del segle XIV - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Barcelona la bruta a maig 17, 2022 | 09:53
  Barcelona la bruta maig 17, 2022 | 09:53
  Barcelona és una ciutat que fa fàstic. L'Ajuntament porta un descontrol total, i es permet que es puguin fer tot tipus d'actes vandàlics amb total impunitat.
 2. Icona del comentari de: A Barcelona la bruta a maig 17, 2022 | 10:24
  A Barcelona la bruta maig 17, 2022 | 10:24
  Efectes col·laterals d'altres mals del municipi de Barcelona. El què ha de fer Barcelona com primer pas, és deixar de tenir el turisme com a eix principal de l'economia, deixar d'ésser una vulgar marca comercial i tornar a ésser una ciutat per a viure-hi on els seus habitants hi puguin viure dignament. Amb els sous del turisme, son els més baixos, això fa que molta gent tot i treballar no pugin viure dignament tot i treballar. Alhora els "empresaris" per a rebentar preus i "fer-los atractius" als "turistes" paguen sous miserables... De retruc els habitatges de tota la vida esdevenen preses de les entitats i "inversionistes" especuladors els quals els converteixen en "actius financers". Les finques passen de mà en mà, si no tenen inquilins, millor, en cas contrari els foten fora... Els comerç tradicional desapareix substituït per un comerç enfocat únicament al turisme i sobredimensionat de forma que quan no hi ha prou turisme tothom esposa les mans al cap (?!). Per una altra banda l'estat espanyol no compleix l'article 47 de la seva constitució... Després els "dirigents" de Barcelona farden de l'arribada de "creuers" que ja no volen a altres ciutats de la Mediterrània i ens deixen tones de deixalles i contaminació com si amb les nostres no en tinguéssim prou... Ep, no tinc més espai. Continua. Desperteu-vos !
 3. Icona del comentari de: Margarita Royo a maig 17, 2022 | 14:11
  Margarita Royo maig 17, 2022 | 14:11
  Es una de las ciudades mas sucias y con mas pintadas del país. Se tendrían que tomar medidas, mas vigilancia y mas control. Por las noches es insoportable pasan cantando con cervezas en las manos y orinando incluso las mujeres entre los coches. Una vergüenza

Nou comentari

Comparteix