ERC refreda el seu suport a la funerària pública i la cessió d’espai al CAP Raval Nord

Ernest Maragall anuncia que els republicans s'abstindran als dos projectes com a toc d'atenció a Ada Colau per "electoralisme"

El grup municipal d’ERC s’abstindrà tant a la votació de la funerària pública –en un ple extraordinari dimecres vinent– com en la retirada de la Capella de la Misericòrdia al MACBA per cedir-la al CAP Raval Nord. Els republicans s’havien mostrat favorables inicialment als dos projectes, però ara consideren que el govern munciipal d’Ada Colau els ha acabat presentant dues propostes “poc definides” i que estan “lluny” de les posicions d’acord a les que havien arribat. L’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, ha anunciat aquest divendres la posició del grup just abans de l’inici del ple de febrer. “Ens abstindrem perquè no s’estan fent bé les coses”, ha defensat el candidat, que veu “presses” i “electoralisme” en les propostes presentades. 

En aquest plenari per primer cop un grup de veïns defensarà al ple personalment una iniciativa ciutadana, justament relativa a l’ampliació pendent de l’ambulatori del Raval. Llegiran una síntesi de la seva proposta i els grups polítics s’hauran de posicionar, com a avantsala d’una votació al següent plenari –el de març– que sí que serà vinculant. La conselleria de Salut i el govern de Colau estarien a favor de destinar la Capella al CAP i reubicar l’ampliació del museu d’art, però la conselleria de Cultura i gran part de l’oposició barcelonina –incloent PDECat, PSC, CS i PP– rebutgen el canvi d’espais.

[r:4]

En aquest sentit, els ‘comuns’ esperaven que ERC a Barcelona tanqués files amb la conselleria sense reserves, però no ha estat així. Maragall ha assegurat els republicans volen “el mateix que els veïns: un CAP nou, digne i ja”, però ha defensat el govern municipal els ha presentat només “una foto i un anunci imprecís amb problemes i dificultats que no s’expliquen”. L’alcaldable ha assegurat que han treballat amb l’executiu de Colau per “posar sobre la taula més alternatives” d’espais per als dos equipaments i ha confiat que en els propers dies es podran decidir ja les dues ampliacions i posar fil a l’agulla, en lloc de només anul·lar la cessió existent al MACBA. “No estem parlant ni d’ajornar ni d’aturar, sinó d’accelerar: es pot fer”, ha augurat.

La funerària encara no té els vots

Pel que fa al projecte de crear una funerària pública, s’havia de votar aquest divendres i el govern municipal l’ha ajornat a dimecres en forma de ple extraordinari per guanyar temps i obtenir els suports necessaris. Per ara només la CUP està a favor de la proposta, que inclou crear una nova empresa pública i sortir de la societat mixta Serveis Funeraris de Barcelona, que fa una dècada tenia majoria municipal i en temps de Jordi Hereu (PSC) es va privatitzar.

[r:1]

ERC s’havia mostrat favorable a una versió pragmàtica del projecte: aprofitar l’empresa 100% pública Cementiris de Barcelona per oferir un format assequible d’enterraments a 1.800 euros. “Amb la funerària ens hem tornat a trobar davant d’un ‘sí’ o ‘no’ a una proposta que està lluny de la que vam pactar fa mesos”, ha defensat Maragall. La tarifa bàsica hauria desaparegut del projecte, segons els republicans. “És evident que estem a favor d’estudiar aquest tema, però també ens haurem d’abstenir per sostenir l’exigència de rigor”.

Més informació

Nou comentari