Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau intentarà aprovar ‘in extremis’ la creació de la funerària municipal
  • CA

El regidor de Presidència, Eloi Badia, ha anunciat que el govern municipal portarà al pròxim plenari la creació d’una funerària municipal i intentarà aprovar-la ‘in extremis’. BComú (11 regidors) compta en principi amb el suport de la CUP (3), d’ERC (4) i dels dos regidors no adscrits i els faltaria només un vot per arribar a la majoria absoluta de 21 regidors, però tant republicans com cupaires han posat condicions per aprovar la mesura. 

Badia ha fet una crida a la resta de partits perquè aprovin la creació del servei. “Demanem especialment al PSC que doni el seu suport perquè aquest projecte el vam fer amb ells” i molts dels estudis previs es van elaborar quan Jaume Collboni era president de BSM. La intenció del govern municipal és entrar al mercat per rebaixar un 40% el preu dels serveis funeraris, que a Barcelona està per sobre dels 5.000 euros de mitjana.

En cap cas la funerària municipal buscaria una posició de “monopoli”, segons el regidor, sinó que vol demostrar que “es pot prestar un bon servei amb un preu raonable”. Segons els estudis encarregats per l’Ajuntament, Mémora, que és l’operador dominant a Barcelona, té un preu mitjà de més de 6.000 euros per enterrament, mentre que el d’Áltima està just per sota dels 5.000 euros. A més, Badia ha recordat que el 85% dels barcelonins estan a favor d’una funerària pública i que l’Agència Catalana de Competència (ACCO) ha afirmat que “una empresa pública seria una bona opció per introduir competència en un mercat que fa fallida”.

Venda del 15% de SFB

El regidor de Presidència també ha avançat que els tècnics de l’Ajuntament recomanen al govern la venda del 15% que manté a Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora, l’antiga funerària municipal que es va privatitzar a principis de 2011, i que té un valor de 28 milions d’euros. “BSM ens ha alertat que el valor d’aquest 15% s’està devaluant respecte al preu de la companyia i ens recomana la seva venda”, ha dit Badia. “Tenim el 15% d’una empresa sobre la qual no tenim cap poder de decisió”, ha afegit el regidor.

Respecte a les crítiques del PDECat, que havia demanat al govern municipal que exploré la compra del tanatori de Collserola per no haver de construir-ne un de nou. “Mémora ens demana entre 25 i 30 milions d’euros, però els estudis encarregats per l’Ajuntament recomanen no pagar-ne més de 10, per tant hem descartat l’adquisició de tanatoris”. Així mateix, Badia ha explicat que el projecte podria tenir o tres tanatoris de proximitat –tal com demana la CUP– o un de central, que segons el regidor només es podria construir a Montjuïc.

La CUP avança detalls de la futura empresa

La CUP Capgirem Barcelona, que sempre s’ha mostrat favorable a la creació de la funerària municipal, vol que l’operador públic assoleixi una quota de mercat majoritària i arribi “a un 51% de sales de propietat i gestió municipal” per tenir “una incidència real en la baixada de preus”. Per aconseguir-ho, l’Ajuntament hauria de recuperar les concessions a empreses privades un cop s’acabin els contractes actuals per gestionar els tanatoris de Les Corts, Collserola i Sant Gervasi. Eloi Badia ja ha confirmat que el consistori és favorable a aquesta mesura, però ha recordat que les concessions finalitzen el 2048, en el cas de Les Corts i Collserola, i el 2054 a Sant Gervasi.

D’altra banda, la CUP ha avançat que ha pactat un calendari amb el govern municipal que contempla la construcció de entre 6 i 8 sales de vetlla al cementiri de Sant Andreu al 2020; entre 8 i 10 sales a del Poblenou al 2021; i d’entre 6 i 8 sales al de Montjuïc al 2022. Malgrat aquest anunci, Badia ha refredat la vigència de l’acord i ha matisat que de moment es tracta d’aprovar “la creació del servei” i que ja hi haurà temps de definir el projecte final, ja que totes les opcions que hi ha sobre la taula són viables. Tot i aquestes explicacions, la CUP condicionarà el seu vot a que es respectin els acords subscrits amb el BComú.

ERC acusa Colau de tenir “pressa”

El portaveu del grup municipal d’ERC, Jordi Coronas, ha criticat el govern municipal per pactar una proposta amb la CUP sense tenir-los en compte. “Ningú del govern municipal s’ha posat en contacte amb nosaltres”, ha dit Coronas, que retret a l’alcaldessa Ada Colau que “tingui tanta pressa per fer coses que han estat paralitzades pel seu propi govern”. Els republicans sempre han estat a favor de la funerària municipal, igual que la CUP, però consideren que en aquesta ocasió el govern no ha actuat amb transparència.

“Ens preocupa la febre electoral de la que parlàvem l’altre dia”, ha afegit Coronas. “No votarem cap decisió de política ficció”. Per tant, BComú haurà de concretar el projecte i fer “propostes realistes” per mantenir el suport dels republicans a una altra de les mesures estrella del mandat.

Més notícies
Cementiri de Montjuïc. | Europa Press
La Síndica de Greuges denuncia “irregularitats” en la funerària pública de Barcelona
Notícia: La Síndica de Greuges denuncia “irregularitats” en la funerària pública de Barcelona
Comparteix
Maria Assumpció Vilà critica la "manca de transparència" de Cementiris de Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa