L’AMB aprova un pla metropolità contra l’amiant amb horitzó 2028

Jubilats de MACOSA-Alstom van demanar-ho fa més d'un any | La institució dona suport així de forma simbòlica a TMB, immersa en un conflicte laboral al metro

El ple de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat aquest dimarts un “pla d’acció per al tractament i l’eradicació de l’amiant” en els 36 municipis integrats a la institució amb horitzó 2028. La iniciativa, de 9 punts, neix arran d’una petició fa poc més d’un any d’un grup de treballadors jubilats de l’empresa de ferrocarril i construcció MACOSA. La plantilla d’aquesta antiga fàbrica del Poblenou, avui integrada a la multinacional Alstom al Vallès, lluita perquè es reconegui el risc per la salut que suposa manipular amiant i respirar-ne les fibres quotidianament com passava a la indústria on van treballar de 1960 a 1990.

La institució metropolitana reconeix, per un costat, “la magnitud del problema” de l’amiant i “les afectacions a la salut de la població”. Per altra banda, el pla també suposa un gest de suport simbòlic a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) –que pertany a l’ens–, immersa en un conflicte laboral per la retirada d’aquest material del metro barceloní. Segons ha indicat l’AMB en un comunicat, el conjunt de mesures incloses “s’aplicaran de forma progressiva” i no immediata i servirà sobretot per proporcionar ajuda tècnica als ajuntaments més petits del territori. 

Un mòdul d’FP i el pla del metro, entre els 9 punts

Els 9 punts prenen com a punt de partida les recomanacions de la Comissió Europea i la campanya de sensibilització dels jubilats de MACOSA-Alstom. La presidenta de l’AMB, Ada Colau, ha rebut a una comitiva d’extreballadors d’aquesta empresa just abans de l’aprovació al ple, al que també han assistit.

Entre les accions concretes del pla hi ha adoptar un sistema d’eines i protocols de gestió per a treballs amb amiant (SEPGTA) i aplicar-lo a tota obra pública de la institució, assessorar als consistoris perquè la incorporin a les seves obres, estudiar més subvencions a la retirada d’amiant i fer estudis per detectar-ne al parc d’habitatges de l’AMB. També incorporarà aquest factor al futur Pla director urbanístic (PDU) i posterior desplegament municipal, farà prospecció de mercat per obrir un nou mòdul d’FP sobre el tractament d’aquest material i col·laborarà amb la Generalitat per millorar la legislació. El darrer punt són les mesures que ja està aplicant TMB per a la retirada progressiva de l’amiant del metro.

Més informació

Nou comentari