Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La plataforma Afectats Abaceria demana l’aïllament del mercat pel risc de l’amiant

Prendre les màximes mesures possibles per garantir que els veïns i comerciants del mercat de l’Abaceria no quedin afectats per l’amiant s’ha convertit en la prioritat absoluta de la plataforma Afectats Abaceria. Per això, en un comunicat, han apujat el to de les reclamacions i han demanat “el confinament immediat” de l’espai perquè no quedin fibres potencialment perilloses a l’aire, ja que podrien escampar-se cap al veïnat i provocar complicacions de salut a llarg termini, expliquen.

Concretament, demanen l’aïllament del mercat a través d’un tipus de “globus” que crei “una atmosfera negativa a dins” que asseguri que durant l’extracció dels materials amb fibrociment “les partícules no quedin en suspensió”, han explicat al TOT Barcelona. És una proposta que neix de la sospita que durant les darreres setmanes els operaris han treballat a dins de l’edifici destrossant elements de l’edifici que contenien amiant i que no estaven inventariats. En la mateixa línia, exigeix també que s’iniciïn “mesuraments que cerquin traces o indicis de presència d’amiant a l’interior”. 

Les darreres setmanes, l’Ajuntament ha reconegut que caldria revisar la idea inicial de retirada de l’amiant i n’ha demanat una nova proposta a l’empresa encarregada. Tot i així, neguen les acusacions i destaquen que fins ara el desmantellament s’ha fet “sense afectar ni manipular, en cap moment, elements amb fibrociment”. En una conversa amb aquest diari, els veïns del voltant de l’Abaceria han incidit, a més, en la necessitat de protegir els operaris que treballen a les obres d’enderroc, ja que fins ara ho fan sense cap indumentària especial.

Per un altre costat, els veïns insisteixen a recordar que la coberta ja hauria traspassat de llarg la seva vida útil, així que és possible que el material es trenqui i les fibres que poden provocar càncers i problemes respiratoris s’alliberin. En aquesta línia, la plataforma assenyala l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona per “inoperància” en la planificació, i l’Ajuntament i la Generalitat per “manca de vigilància”, i els demana solucions per corregir-ho. 

Mesurament d’amiant urgent a la ciutat

Les reclamacions per localitzar els elements amb fibrociment arreu les comparteixen amb diversos col·lectius veïnals de la ciutat i amb la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), que ho va demanar en un fòrum popular la setmana passada. Un dels problemes de l’amiant és que està present a més parts dels edificis de les quals se’n té constància i, a més, és difícil de detectar perquè a l’estat espanyol no hi ha hagut formació de tècnics en aquesta línia, asseguraven experts en la reunió sobre ‘Contaminacions ocultades’ de la FAVB el dijous passat.

Més notícies

L’Ajuntament es veu obligat a rectificar el pla de retirada de l’amiant a l’Abaceria

Notícia: L’Ajuntament es veu obligat a rectificar el pla de retirada de l’amiant a l’Abaceria
Comparteix
S'ha format la plataforma veïnal Afectats Abaceria per vetllar per un compliment segur de la retirada del fibrociment cancerigen, especialment de la coberta
Notícia: L’Ajuntament es veu obligat a rectificar el pla de retirada de l’amiant a l’Abaceria - Mobile

Comencen les obres d’enderroc del mercat de l’Abaceria

Notícia: Comencen les obres d’enderroc del mercat de l’Abaceria
Comparteix
El nou edifici es començarà a construir al 2020 i tindrà espais d'autoservei i per a cooperatives
Notícia: Comencen les obres d’enderroc del mercat de l’Abaceria - Mobile

L’agonia comercial arriba abans que les obres al voltant del mercat de l’Abaceria

Notícia: L’agonia comercial arriba abans que les obres al voltant del mercat de l’Abaceria
Comparteix
Des del trasllat dels paradistes a la carpa de passeig de Sant Joan, han tancat una desena de botigues a la zona
Notícia: L’agonia comercial arriba abans que les obres al voltant del mercat de l’Abaceria - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa