TMB retirarà amiant del passadís que uneix la L3 i la L4 a Passeig de Gràcia

L'empresa informa que "actuarà" en els conductes de fibrociment del sostre

TMB retirarà els conductes de fibrociment de l’enllaç de passeig de Gràcia que uneix les línies 3 i 4. Els tubs es troben al sostre del passadís i estan fets de fibrociment, un material fet amb amiant, la substància nociva que ja ha provocat diverses vagues i el trencament de les relacions laborals entre TMB i la plantilla. L’empresa va anunciar en una carta dirigida als treballadors enviada el 12 d’abril, a què ha tingut accés el TOT Barcelona, que “pròximament s’actuarà” a l’enllaç.

[r:1]

Fonts de TMB han confirmat a aquest diari que es retiraran els conductes, tot i que han admès que no s’ha establert encara la data en què es faran les obres. El que sí han avançat és que la retirada es farà en horari nocturn, així que les obres no afectaran als usuaris.

L’enllaç del passeig de Gràcia és un dels punts en què TMB va senyalitzar al febrer la presència d’amiant. Amb etiquetes que indicaven la prohibició d’efectuar treballs de manteniment sense protecció, l’empresa assenyalava els llocs on s’havia localitzat la fibra tòxica. Juntament amb l’enllaç de passeig de Gràcia, l’empresa també va indicar la presència de la substància a l’estació de la Verneda, d’on s’està retirant l’amiant aquesta setmana, i a plaça Catalunya.

Obres també al taller de la Sagrera 

TMB també ha anunciat que canviarà la teulada del taller del metro situat a la Sagrera. Segons han explicat a aquest diari, fonts de l’empresa precisen que aquest any es redactarà el projecte i les obres començaran l’any que ve. Al taller s’hi fan tasques de manteniment dels trens, així com controls dels sistemes de telecomandament i seguretat.

A la carta dirigida a la plantilla, firmada pel conseller delegat de TMB, Enric Cañas, l’empresa mira de traslladar als treballadors la seva implicació i la bona feina que està fent TMB en la gestió de la crisi. “Som conscients de la preocupació de la plantilla per la salut”, diu la carta. L’escrit també recorda als treballadors que qualsevol que vulgui pot sotmetre’s al control mèdic que ofereix TMB, que consisteix d’un TAC d’alta resolució.

[r:2]

Al document la companyia es vanta que “compleix tota la normativa en la gestió de l’amiant”. I, “fins i tot”, afegeix, va “més enllà” perquè analitza les mostres ambientals amb microscopi electrònic. La llei estatal obliga les empreses a efectuar els controls de presència d’amiant a l’aire amb els millors recursos disponibles. A l’Estat no hi ha cap laboratori que faci proves amb microscopi electrònic, així que TMB les fa amb l’òptic i envia mostres “aleatòries” a França perquè s’analitzin amb l’electrònic. 

“Vull que sàpigues que la meva prioritat, i la de TMB, és garantir la seguretat i la salut dels treballadors i treballadores”, diu el final de la carta, firmada per Cañas.

Més informació

Nou comentari