Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els treballadors del metro es manifesten contra TMB per la crisi de l’amiant
  • CA

Uns 300 treballadors del metro s’han concentrat a passeig de Gràcia amb la Gran Via i han tallat el trànsit durant uns minuts per protestar contra TMB per la gestió de la crisi de l’amiant. Els sindicats demanen a l’empresa que reconegui la gravetat del problema i que deixi de tirar pilotes fora. Aquest mateix dilluns CCOO ha denunciat que el 30% dels treballadors que han passat exàmens mèdics per l’amiant pateixen alguna tipus d’afectació pulmonar, tot i que possiblement no es pot demostrar al 100% la causalitat entre les malalties la presència de les fibres tòxiques.

Els sindicats demanen més implicació a TMB per resoldre la crisi / D.C.

Els sindicats demanen més implicació a TMB per resoldre la crisi / D.C.

La protesta ha començat a plaça Universitat i s’ha desplaçat fins a plaça Sant Jaume entre crits de “l’amiant mata” i “assassins”, sota el lema ‘Justícia per les víctimes de l’amiant’. Alguns dels concentrats han encès bengales de fum de colors i han llançat petards, segons l’agència ACN. En cloure el recorregut han llançat farina com si fos amiant a la plaça Sant Jaume. Els manifestants han exigit a TMB que faci un inventari i elabori un pla de retirada amb una data límit per tot aquell component que contingui amiant. També han demanat la dimissió de la regidora de Mobilitat Mercedes Vidal i del conseller delegat de l’empresa, Enric Cañas. 

Un manifestant tirant farina al terra de la plaça Sant Jaume durant la protesta de treballadors del metro / ACN - Sílvia Junyent

Un manifestant tirant farina al terra de la plaça Sant Jaume durant la protesta de treballadors del metro / ACN – Sílvia Junyent

De fet, la manifestació s’ha produït el mateix dia que el sindicat Comissions Obreres (CCOO) ha denunciat que TMB oculta informació sobre el nombre d’afectats per l’amiant, un fet que l’empresa ha negat hores després. “Fins ara en els exàmens de salut del personal que està sent revisat amb motiu de la seva possible exposició a l’amiant han aparegut els 22 casos d’alteracions pleurals que ja s’han donat a conèixer”, ha dit TMB. “A més, tal com també s’ha informat, s’han trobat alguns casos que estan en observació, pendents de diagnòstic, per si s’han de declarar com a malaltia professional o no, que pot estar relacionada amb l’amiant o no”, ha afegit en un comunicat.

Reunió rebutjada amb Mercedes Vidal

La presidenta del comitè de vaga, Amada Álvarez (UGT), ha llegit el manifest que exigia als màxims responsables de TMB que assumeixin responsabilitats, aportin solucions i “deixin de tractar com una qüestió electoral la presència de l’amiant al metro”. “La salut està en risc i lluitarem fins a les últimes conseqüències”, ha assegurat. 

Després de la lectura del manifest, la presidenta ha fet saber als concentrats que la regidora de Mobilitat els havia ofert una reunió de 20 minuts i que els representants sindicals l’han rebutjat per considerar-la un “rentat d’imatge” perquè les mediacions reals es fan a la seu del Departament de Treball. La concentració ha acabat amb un minut de silenci en record a les víctimes de l’amiant, “incomptables” segons els manifestants. 

[r:3]

La plantilla avui ha dut a terme el primer dels dos dilluns de vaga per la presència d’amiant en trens i estacions. L’aturada parcial del torn de matí ha tingut un seguiment “massiu” del 95% i a la tarda ha estat “similar”, segons fonts del comitè d’empresa. TMB, que considera la protesta “innecessària” perquè ja estan fent tot el possible per resoldre la situació, s’ha vist obligada a regular l’accés de persones a les estacions de La Sagrera, Sagrada Família i Verdaguer, ja que l’L5 acumulava retards de fins a 20 minuts per arribar a les andanes.

Més notícies
Representants de CCOO en roda de premsa. | Europa Press
CCOO diu que el 30% dels treballadors que han passat exàmens mèdics tenen afectacions per l’amiant
Notícia: CCOO diu que el 30% dels treballadors que han passat exàmens mèdics tenen afectacions per l’amiant
Comparteix
El sindicat ha criticat TMB per amagar els resultats mèdics de la plantilla
Segona vaga per la crisi de l’amiant al metro de Barcelona
Notícia: Segona vaga per la crisi de l’amiant al metro de Barcelona
Comparteix
TMB ha advertit que els serveis mínims dictats per la Generalitat per a aquest dilluns són insuficients
TMB ha regulat el passatge als enllaços amb la L5. | Cedida
Seguiment “massiu” de la vaga de metro i moltes cues de passatgers
Notícia: Seguiment “massiu” de la vaga de metro i moltes cues de passatgers
Comparteix
El 95% de la plantilla que no forma part dels serveis mínims ha fet vaga en la primera aturada del dia | La tarda ha registrat una mobilització molt similar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa