Afers Socials eleva ara a 205 els morts amb coronavirus en residències de Barcelona

El recompte suma 43 defuncions més que el dia anterior | Colau reclama celeritat amb el pla de xoc anunciat i manté que els centre afectats són encara més

El Departament d’Afers Socials de la Generalitat eleva aquest dissabte a 205 els morts amb coronavirus en residències de Barcelona, 43 més que la vigília, quan n’eren 162. Es tracta de gairebé un terç de les defuncions en geriàtrics a tot Catalunya, que segons la conselleria es sitúa en 646. Segons la conselleria de Chakir El Homrani hi hauria ara 255 persones infectades en aquests equipaments a la capital catalana, així com 127 residents hospitalitzats.

La gestió dels centres geriàtrics tensa la relació entre Ajuntament de Barcelona i Generalitat de Catalunya: l’alcaldessa reclama “trasllats massius” dels avis i àvies en equipaments poc preparats per prevenir contagis, mentre que el Govern català ha enllesteix un pla de xoc que entre altres novetats permetrà que els residents en bon estat de salut puguin marxar a confinar-se amb la seva família.

Les dades de les dues administracions no coincideixen. Al recompte difós avui, Afers Socials xifra en 52 els centres amb algun cas positiu confirmat. L’alcaldessa Ada Colau deia dimarts que dels 255 centres públics i privats a la ciutat, ja eren 162 els que tenien almenys un resident infectat. 

El comunicat emès aquest dissabte a la nit per Afers Socials justifica l’alta mortalitat del coronavirus en les residències pel perfil de persones que hi viuen, que aglutinen diferents factors de risc. “Són centres on es concentra un col·lectiu molt vulnerable per la seva edat avançada –l’edat mitjana dels residents és de 84 anys-, la majoria dependents i grans dependents, i on el 90% presenten malalties prèvies”, argumenta.

Colau demana celeritat amb el pla de xoc

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat al Govern màxima celeritat per implementar el pla de xoc anunciat. Tot i reconèixer un augment dels recursos públics destinats a les residències, ha advertit que és “insuficient”. “El pla de xoc el necessitem avui, no d’aquí una setmana”, ha asseverat en una entrevista al programa FAQS de TV3. “Hem d’intervenir amb més força aquesta setmana”, ha insistit. L’alcaldessa segueix posant en dubte les xifres de la Generalitat i insisteix que “s’apropa al 70%” el nombre de residències barcelonines amb algun cas de coronavirus. No obstant, ha donat a entendre que mica en mica Afers Socials s’acosta al seu diagnòstic de situació: “En dos dies les xifres que ha donat al Generalitat han augmentat molt; s’està prenent consciència”.

Ha negat que les seves queixes sobre la gestió del Govern d’aquests espais sigui una “crítica partidista” i ha defensat que alcaldes d’altres colors polítics també s’han queixat. “Vam fer un crit d’alarma i ens vam oferir a ajudar”, ha argumentat. “Està clar que no s’ha arribat a temps, que faltava material…”, ha remarcat. Finalment ha explicat que aquest dissabte ha tingut lloc una reunió “molt llarga” entre Salut, l’Ajuntament, el consorci de Serveis Socials i Metges Sense Fronteres, que ha avaluat la situació dels geriàtrics. 

Més informació

Nou comentari