El Govern manté el pols amb Colau tot i augmentar a 162 els avis de residències morts de Covid-19

Afers Socials continua comptabilitzant un percentatge de centres amb positius molt inferior al que esgrimeix l'Ajuntament i evita parlar de més trasllats

L’estira-i-arronsa entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat per la situació de les residències d’avis pel coronavirus amenaça d’enquistar-se. Si aquesta tarda l’alcaldessa, Ada Colau, reclamava amb dramatisme un “trasllat massiu” dels residents dels geriàtrics cap a d’altres equipaments –oferia 95 possibles ubicacions–, la conselleria d’Afers Socials ha difós passades les deu de la nit el seu comunicat de balanç i no recull cap de les tesis municipals. 

Segons les dades de la conselleria, hi ha 58 centres barcelonins amb residents malalts de Covid-19 confirmats. Si fem cas de les xifres de l’Ajuntament, que diu que hi ha unes 260 residències a la ciutat –segons la xifra que ha donat aquest divendres a la tarda Colau–, això seria poc més de 22% dels geriàtrics amb un o més positius per coronavirus. Colau i la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, mantenen en canvi que el percentatge real frega el 70% “per les trucades proactives” que s’han fet. La discrepància té l’origen en el criteri sobre què s’ha de considerar un cas confirmat. Per a l’Ajuntament, n’hi ha prou si la simptomatologia és clara. Per a la conselleria, cal una prova que hagi donat positiu.

Sobre la necessitat imperiosa de treure avis de les residències “massivament”, segons el punt de vista municipal, Afers Socials no s’hi pronuncia obertament. Però el comunicat assegura que els residents en centres geriàtrics malalts pel coronavirus estan “aïllats, estan sent tractats i la seva atenció segueix els protocols marcats pel departament de Salut”. Ni una paraula de fer més trasllats, després dels que es van anunciar ara fa una setmana. I encara menys de fer un trasllat generalitzat per al qual Colau ha ofert els Bombers de Barcelona.

Pel que fa a les xifres, la conselleria ha donat avui un recompte de residents en geriàtrics morts per Covid-19 que ascendeix a 162 persones, 33 més que ahir. A més, hi ha 212 residents confirmats com a pacients de la malaltia causada pel coronavirus i 125 hospitalitzats.

El mateix comunicat admet que “l’emergència sanitària ha posat els centres residencials en una situació complexa”. Però matisa que “són centres on es concentra un col·lectiu molt vulnerable per la seva edat avançada –amb una mitjana de 84 anys-, la majoria dependents i grans dependents, i on el 90% presenten malalties prèvies”.

La rèplica d’Aragonès i El Homrani a Colau

Mentrestant, a banda del comunicat ofcial de la conselleria, el vicepresident, Pere Aragonès, i el conseller d’Afers Socials, Chakir El Homrani, han replicat a l’alcaldessa. En missatges a Twitter, Aragonès ha recordat que aquesta setmana l’executiu ha posat en marxa el Pla Clínica Social, amb 128 persones traslladades a mútues de treball (FREMAP, MC Mutual i Sant Jordi), i l’activació de 500 voluntaris de formació professional. En aquesta primera actuació s’han buidat total o parcialment les 8 residències en situació més crítica de la ciutat (Grusan, La Mercè, Lesseps, Marvi Park, Nova Alegria, Star, Vinyet i Nogués).

El Homrani també ha destacat el reforç de material i personal als centres de gent gran: 76.000 equips de protecció individual, 27.698 mascaretes FFP2, 29.021 mascaretes quirúrgiques, 9.362 bates, 50.669 guants i 1.593 ulleres de protecció.

El conseller d’Afers Socials ha subratllat que el Govern també ha treballat per traslladar 128 persones malaltes o amb símptomes del coronavirus de residències a tres clíniques privades. I que, a més, busca altres espais per buidar centres i assegurar el correcte aïllament i atenció assistencial de la gent gran.

“No he dit que tinguéssim controlada la situació”, ha remarcat Chakir el Homrani en una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dissabte al matí. Un dels principals errors en la gestió, ha dit, va ser la centralització de l’Estat de la compra d’Equips de Protecció Individual (EPIs): “Ens va fer perdre dies”. El conseller ha avançat que dilluns confia poder publicar instruccions sobre quines famílies es poden emportar a casa les persones que viuen en residències, en funció sobretot de si estan “en bon estat de salut i sense simptomatologia”.

Més informació

Comentaris

    Jaumet 04/04/2020 9:25 am
    Aquesta dona la Colau, per molt que brami mai serà presidenta de La Generalitat de Catalunya.

Nou comentari